Efectele migrarii si adaptarea copiilor - o abordare psihologica

AddThis Social Bookmark Button

Emigrarea reprezinta un fenomen cu care tara noastra se confrunta masiv in ultimii ani, ceea ce determina transformari majore la nivelul psihicului, cu repercursiuni care se manifesta si asupra familiei celui care migreaza. Impactul social al migratiei persoanelor asupra membrilor de familie este deosebit de puternic, mai ales in situatia in care perioada de separare este indelungata. Copiii separati de parintii care au emigrat din motive economice, pot dezvolta diferite forme de tulburari psihosomatice, dificultati de integrare in colectivul de la scoala sau in comunitate, atacuri de panica, somatizari, fobii, ceea ce se poate intampla si in cazul parintilor, dar pe o scala mai redusa.

Dorinta parintilor pentru un trai mai bun aduce de multe ori suferinta copiilor emigranti, datorita pierderii mediului familiar si schimbarilor majore la care sunt nevoiti sa se adapteze in noua tara. Desi familia este stapul educatiei celor mici, o importanta deosebita pentru dezvoltarea acestora se regaseste si in mediul scolar sau grupul de prieteni. Cand si micutii migreaza sunt considerati sau se considera foarte diferiti de ceilalti copii, cu precadere in primele 6 luni, iar acest fapt este resimtit sub forma de soc socio-cultural.

Atunci cand parintii decid sa emigreze, schimbarea mediului in care micutii traiesc nu inseamna doar dezvoltarea cunostintelor, ci si a traumelor legate de pierderi, de ruperea prieteniilor si relatiilor din tara materna. De asemenea, copiii pot dezvolta sentimente de inferioritate, iar in acest caz, pot adopta un comportament retras, pot dezvolta anxietate de separare, sentimente ostile fata de mediu si fata de ceilalti si pot trai simtindu-se inferiori prietenilor. Un astfel de mediu nu conduce catre integrare si succes, ci mai degraba, catre esec si marginalizare.

Copiii au o mare capacitate de adaptare, chiar daca schimba radical mediul de viata. Totusi, e indicat sa se tina cont de factori care pot influenta aceasta adaptare, cum ar fi varsta (e de preferat ca emigrarea sa aiba loc pana in varsta de 15 ani, pentru ca ulterior capacitatea de adaptare scade), mediul in care traieste, relatia cu parintii si gradul de diferenta culturala. Lipsa unui mediu sigur si placut pentru copil, lipsa identificarii cu mediul, precum si problemele intampinate de parinti pot degrada caracterul copilului.

E bine de stiut ca uneori parintii raman cu tipare (idei, credinte, valori, obiceiuri etc.) pastrate din tara de origine la care le e dificil sa renunte si le critica pe cele intalnite in noua tara. In acest caz, inseamna ca si ei intampina dificultati in acest transfer cultural si e indicat sa fie intelegatori si sa trateze cu rabdare adaptarea copiilor, pentru ca acestia vor fi cu siguranta mai sensibili la schimbare. Din dorinta de a oferi o educatie cat mai buna copiilor nostri, avem deseori obiceiul sa le cerem acestora lucruri pe care noi nu le facem sau ne este foarte greu sa le indeplinim. De aceea, e recomandat sa fim atenti la acest aspect si sa evitam pe cat posibil acest gen de asteptari. Unui adult ii va fi mult mai usor sa joace un rol dublu, unul in societate si altul acasa, dar copilul va fi derutat daca incearca sau vede asta. Ideal e sa traiasca intr-un mediu constant, sigur si placut si nu in unul ambivalent. Acesta din urma va provoca o serie de conflicte interioare care il vor impiedica sa isi gaseasca adevarata identitate. Orice varianta alege, copilul este criticat si respins de unul din cele doua medii ambivalente (cel din familie ori cel din noul colectiv).
Exista insa si cazuri fericite, in care acestia se identifica cu mediul nou si isi fac prieteni, simtindu-se ca acasa. La succesul adaptarii copilului e foarte important comportamentului si atitudinea parintilor. Daca acestia s-au integrat deja, vorbesc limba foarte bine, au gasit un job bun, multumitor, au o relatie frumoasa pe care o afiseaza catre copil, ii ofera atentia necesara copilului si exista o comunicare eficienta in familie, pot trece relativ usor peste eventualele situatii problematice care pot sa apara, iar copilul se poate dezvolta armonios. O adaptare reusita la copil se poate observa prin faptul ca e relaxat, vesel, se joaca atat singur cat si in colectivitate si nu afiseaza schimbari comportamentale sau atitudinale deosebite.

Acestea fiind spuse, de preferat e ca decizia familiei de a emigra sa se ia numai daca este cu adevarat necesara si balanta decizionala inclina spre emigrare. E bine sa nu uitam faptul ca schimbarea mediului aduce stres, efort pentru adaptare, necesita energie suplimentara pentru a invata lucruri pe care un localnic le acumuleaza pe parcurs si intr-un ritm natural. In cazul in care se ia decizia de a emigra, cel mai indicat e sa emigreze toti membrii familiei, pentru a preveni eventuale situatii nedorite la membrul sau membrii ramasi in tara, cum ar fi: divort, probleme psihologice (ex: anxietate de separare la copii, atacuri de panica, depresie, hiperactivitate etc), delicventa juvenila, esec scolar, tensiuni intra-familiare, emancipare sexuala s.a.m.d..

 


Daca intampinati o problema psihologica legata de adaptare si nu reusiti sa ii mai faceti fata, e recomandat sa apelati la un ajutor specializat. Psihoterapia cognitiv comportamentala e foarte eficienta in a diminua si rezolva problemele psihologice individuale, de familie sau ale copilului aparute in urma emigrarii. Daca doriti sa apelati la terapie, cabinetului nostru va oferia o gama variata de servicii, special create pentru dumneavoastra. Oferim servicii online prin sedinte a cate 50 de minute tinute prin unul din programele Skype sau Messenger, telefonic sau sedinte la cabinet pentru membrii din tara. Tot odata, va punem la dispozitie si o platforma de terapie si dezvoltare personala, in care primiti gratuit inregistrarea si primele 3 sedinte. Tot ce trebuie sa faceti e sa contactati unul din psihoterapeutii nostri sau sa va inregistrati in programul  Gandeste Sanatos. Mult success!

Psihoterapeut Alice Marasescu

Telefon: 0735.88.41.05
alice.marasescu@psihosolutii.ro
www.gandestesanatos.ro
www.psihosolutii.ro

Contact - Programari

Gabriel Dinu - 0724.306.188
gabriel.dinu@psihosolutii.ro

Roxana Niculescu - 0722.762.805
roxana.niculescu@psihosolutii.ro

Mihaela Stinga (Iote) - 0760.737.493
mihaela.iote@psihosolutii.ro

Ioana Ionicioiu - 0746.211.896
ioana.ionicioiu@psihosolutii.ro

Larisa Paul - 0737.039.446
larisa.paul@psihosolutii.ro

Sandra Voicu - 0729.007.831
sandra.voicu@psihosolutii.ro

Andreea Sandru - 0751.923.276
andreea.sandru@psihosolutii.ro

Raluca Listea - 0736.177.407
raluca.listea@psihosolutii.ro

Anca Nemteanu - 0744.583.945
anca.nemteanu@psihosolutii.ro
FacebookGabriel Dinu - Radio Lynx

" Desi nu stii, in tine este psihologul perfect!"

Gabriel Dinu

Gabriel Dinu - Realizator emisiunea 'Confidential'.

Vizualizare continut

Număr afişări conţinut : 3291859

Utilizatori online

Avem 20 vizitatori online

Intreaba un psiholog

Cauta in site

Abonare newsletter

Despre mersul la psiholog

Ati apelat la serviciile unui psiholog?

Psihoterapia copilului

Rasplata si pedeapsa in educatia copilului

Sunt foarte multi factori importanti in educarea unui copil. Atentia si afectiunea pe care i-o acorda parintii sunt elemente esentiale pentru o buna dezvoltare emotionala a micutilor. Ar fi bine sa mai mentionam si existenta explicatiilor pe care le dam copiilor, cat si modalitatea prin care dam aceste explicatii.
[ citeste articolul complet ]

Psihoterapie de cuplu

Probleme cu erectia si ejacularea precoce

Cele mai multe probleme sexuale ale barbatilor sunt psihogene. Foarte putine au ca si cauza dereglari fiziologice autentice. Asa stand lucrurile, am decis sa detaliez in acest articol cauzele si mecanismele de functionare ale celor mai intalnite disfunctii sexuale la barbati.
Sa abordam mai intai problemele cu erectia. [citeste articolul complet]

Tulburari psihice

Depresia si cauzele ei

Din ce in ce mai multi oameni acuza aceasta tulburare psihica.
Depresia este o tulburare afectiva care are ca si trasatura specifica tristetea profunda, stare ce persista perioade indelungate.
Cea mai serioasa forma a acestei tulburari este depresia majora. 
[ citeste articolul complet ]

Copyright © 2009 - Psihosolutii.ro - S.C.P Niculescu & Dinu. Toate drepturle rezervate. Powered by Total Web Technologies.
  Google+