
Tulburarea obsesiv-compulsiva, doua viziuni: a celui care sufera si a psihoterapeutului
Mihai G.( 33 ani): „ Groaza si vinovatia pot sa defineasca ce am simtit in ultimele 10 luni.
Totul a inceput cu vizionarea unei stiri la TV, in care un tanar s-a aruncat in fata unui metrou ca sa-si ia viata. M-au surprins detaliile din viata lui, anume ca era un om destul de implinit, cu o sotie insarcinata, un serviciu bun, parinti suportivi. Cu toate astea, si-a luat viata.
Cu o luna inainte sa vad aceasta stire eram destul de ingrijorat de sanatatea mea. Am fost pe la mai multi doctori, insa am aflat ca sunt complet sanatos si ca de fapt experimentasem la serviciu un atac de panica.
Dupa ce am vazut aceasta stire, viata mea s-a schimbat complet. Oriunde eram, in mintea mea “rula”o singura imagine : eu aruncandu-ma in fata metroului. Imaginea era atat de clara, de parca vedeam in viitor. N-am mai calcat pe la metrou, insa idei noi au aparut in mintea mea, cu aceeasi intensitate: eu aruncandu-ma de la balcon si, cel mai rau, eu pe balustrade balconului, in brate cu baiatul meu de 4 ani. In curand n-am mai putut intra in bucatarie, unde si cel mai mic cutit imi inspira scenarii ingrozitoare.”
Psiholog Roxana Niculescu: “Tulburarea obsesiv-compulsiva este o tulburare anxioasa, dintre cele foarte chinuitoare, care contine ganduri obsesive si comportamente compulsive. Compulsiile nu sunt prezente in toate cazurile. De cele mai multe ori, gandurile care apar obsesiv in minte sunt bazate pe idea de a nu face rau cuiva (propriei persoane sau altora), de a nu face sau spune obscenitati, blasfemii sau pacate. Compulsiile sunt reprezentate de comportamente care sunt facute repetitiv, sustinute de ideea ca daca se fac, atunci nu se va intampla ceva rau, ceva groaznic (spalatul excesiv, tot felul de ritualuri, cum ar fi numaratul intr-un anumit fel, mersul intr-un anumit fel, verificarea gazelor, a usii, alinierea perfecta a lucrurilor in casa, etc)”
Mihai G.: „ Dupa aproape 2 luni de astfel de ganduri, am ajuns in situatia sa nu mai pot dormi, mancam doar ca sa nu zic ca n-am inghitit nimic, iar la serviciu faceam greseala dupa greseala. Toata lumea a observat ca sunt stresat, dar n-aveam curajul sa le spun de ce. Cand sotia a aflat ce ma macina, mai intai a ras cu lacrimi, dar, vazand ca nu e o gluma, m-a urcat in masina si m-a dus direct la spital, intr-o duminica. M-au internat pe loc, chiar daca medicul a spus ca nu e necesar. Eu am insistat, ca sa fiu sigur ca nu fac rau cuiva. Dupa zece zile eram mai bine si pot spune ca medicatia m-a ajutat foarte mult. Am inteles cat de important este sa dormi si sa te poti concentra cat de cat. Niciunul dintre psihiatrii cu care am vorbit n-a putut sa-mi explice cu adevarat cum de am ajuns sa am aceasta tulburare. Mai degraba ma incurajau sa accept ca am aceasta problema si sa-mi iau medicatia.
Cand am avut curajul sa vorbesc cu cel mai bun prieten am meu despre gandurile acestea am aflat ca si el a avut atacuri de panica si ca a scapat de ele cu ajutorul psihoterapiei. M-a indrumat catre D-na Psihoterapeut Roxana Niculescu. Pot sa spun ca vindecarea mea a inceput din momentul in care am intalnit-o, in prima sedinta.”
Psiholog Roxana Niculescu: “Atunci cand simtomele devin foarte chinuitoare si functionalitatea persoanei este grav afectata, astfel incat apar probleme mari cu somnul, alimentatia si concentrarea, este foarte probabil ca metabolismul serotoninei, un hormon din creier care este responsabil intr-o oarecare masura de starea noastra psihica, sa fi fost dereglat. In acel moment este foarte indicata medicatia prescrisa de catre psihiatru, deoarece fara capacitatea de a se concentra este foarte greu sa se apeleze doar la psihoterapie.
Dupa ce concentrarea este cat de cat buna, psihoterapia cognitiv-comportamentala este obligatorie. Cu ajutorul acesteia, Mihai a inteles in cel mai mic detaliu de ce a avut atacuri de panica si ganduri obsesive, cum functioneaza acestea in mintea si corpul lui si ce poate face ca sa inceapa sa-si controleze gandurile si starea psihica, fara sa mai aiba nevoie de medicatie.
Cei mai multi oameni care ajung sa faca psihoterapie cognitiv-comportamentala cand inca se pot concentra nu mai au nevoie de medicatie. “
Mihai G.: „ Acum o luna am facut ultima sedinta cu D-na Psiholog. Viata mea s-a schimbat complet. Ma pot relaxa, ma pot bucura. Prietenii mei mi-au spus ca m-am schimbat complet. De 2 saptamani nu mai iau niciun fel de medicatie. Stiu exact cum sa abordez gandurile negre care-mi mai vin in minte, astfel incat sa nu mai simt vinovatie sau panica, iar acestea nu mi-au mai dat tarcoale de cateva saptamani. Cateodata ma mai trec fiorii cand ma gandesc ce rau m-am simtit, insa acum inteleg ce a fost si stiu ca-mi pot controla viata emotionala.
Trecand prin asa ceva, as vrea sa recomand tuturor celor care au ganduri obsesive sau doar atacuri de panica sa apeleze la ajutor cat mai repede. De un mare ajutor a fost si programul de psihoterapie de pe http://www.gandestesanatos.ro/.
Pot spune ca D-na Roxana Niculescu mi-a schimbat viata si o sa-i raman vesnic recunoscator!”
Psiholog Roxana Niculescu: “ Mihai este unul dintre clientii care au ajuns relativ repede la psiholog. A avut si norocul sa apeleze din prima la psihoterapia cognitiv-comportamentala, care studiaza intens tulburarile anxioase si depresive.
Totodata, este important sa mentionez ca a urmat indicatiile cu constiinciozitate, deoarece tehnicile si exercitiile de restructurare cognitive sunt eficiente doar daca sunt aplicate conform protocolului de vindecare.
Mihai, a fost o placere sa tinem aceste sedinte si ma bucur ca ai fost de accord sa realizam acest articol! Iti doresc sa ai o gandire sanatoasa in continuare!
Psihoterapeut Roxana Niculescu
P.S.: Daca echilibrul psihic va este tulburat, accesati pagina de Contact a siteului si faceti o programare. Psihoterapia se poate face si online, asa cum am scris AICI. Totodata, va puteti impartasi dificultatile pe forumul siteului, unde puteti afla si ce cred clientii nostri despre terapie.
Contact - Programari
Gabriel Dinu - 0724.306.188 |
Roxana Niculescu - 0722.762.805 |
Irina Paraschiv - 0744.239.470 |
Mihaela Stinga (Iote) - 0760.737.493 |
Alexandra Pacurar - 0751.052.008 |
Sandra Voicu - 0729.007.831 |
Ioana Ionicioiu - 0746.211.896 |
Raluca Listea - 0736.177.407 |
Anca Nemteanu - 0744.583.945 |
Andreea Sandru - 0751.923.276 andreea.sandru@psihosolutii.ro |
Articole Psihosolutii
Gabriel Dinu - Radio Lynx

Gabriel Dinu - Realizator emisiunea 'Confidential'.