Când este optimismul dăunător?

AddThis Social Bookmark Button

Cred că fiecare dintre noi a auzit cel puțin o dată în viață îndemnul de a fi optimist, de a gândi pozitiv și ideea că ”o să fie bine, nu trebuie să fii pesimist”.

Știai că există și o formă de optimism care nu ne ajută? Este vorba de optimismul nerealist.

Suntem optimiști sau pesimiști în funcție de modul în care vedem și ne explicăm evenimentele care ni se întâmplă sau care ni s-ar putea întâmpla.

Optimismul nerealist apare atunci când credem că este mai probabil să ni se întâmple lucruri pozitive decât este în realitate și că este mai puțin probabil ca lucruri negative să ni se întâmple nouă comparativ cu restul oamenilor. Acest mod de gândire ne poate împiedica să ne adaptăm situațiilor prin care trecem pentru că nu evaluăm corect potențialele obstacole sau consecințe negative care pot apărea.

Pesimismul vine din credința că ni se vor întâmpla doar lucruri negative, că este vina noastră că ele apar și că ele vor afecta toate aspectele din viața noastră. Când suntem pesimiști nu atribuim lucrurile bune unor comportamente pe care le-am făcut noi, ci le vedem ca pe ceva spontan, o chestiune de noroc care nu se va repeta.

Diferența dintre optimismul realist și nerealist

Optimismul și pesimismul se află pe o linie continuă. La mijlocul acestei linii este realismul care explică evenimentele așa cum apar ele.

Persoanele care sunt optimiste nerealist consideră că lucrurile vor ieși bine la final, fără însă să depună efort pentru a ajunge la ceea ce își doresc. Aceste persoane tind să evite problemele și să ignore informațiile negative care vin din realitate legate de propria persoană sau legate de viață în general. În acest mod sunt mai predispuse la a resimți un nivel crescut de stres, la emoții de anxietate și deprimare și la senzații fiziologice mai intense și mai neplăcute.

Oamenii care sunt optimiști realist au așteptări pozitive în mod precaut în legătură cu rezultatele favorabile ale evenimentelor care pot apărea și fac tot ce ține de ei pentru a ajunge la scopurile dorite. Acest tip de optimism se bazează pe experiența anterioară și pe acțiunea practică.

Pentru a putea ajunge la optimism realist este important să descoperi acele modalități de gândire care îți distorsionează modul în care evaluezi realitatea. Dacă nu ai o percepție realistă asupra ta și a mediului înconjurător, cum ai putea să te adaptezi cât mai bine la ceea ce ți se întâmplă?

Psihoterapia te poate ajuta să ajungi la optimismul realist care să îți permită să te adaptezi realității și evenimentelor din viața ta.

Daca nu poti ajunge la cabinetele noastre din Bucuresti sau Cluj-Napoca, te asteptam pe www.gandestesanatos.ro! Inscrierea si primele 3 sedinte-lectii sunt gratuite si ele te pot ajuta sa intelegi de ce apar aceste dificultati si vei invata impreuna cu psihoterapeutul tau cum sa le faci fata cat mai bine si sa reusesti sa te bucuri de relatiile tale cat mai mult! Gasesti mai multe detalii dand click aici: Psihoterapie online.

 

Psiholog Roxana Petruș

Telefon: 0757381077

Email: roxana.petrus@psihosolutii.ro

www.psihosolutii.ro

www.gandestesanatos.ro

 

 

 

Contact - Programari

Gabriel Dinu - 0724.306.188
gabriel.dinu@psihosolutii.ro

Roxana Niculescu - 0722.762.805
roxana.niculescu@psihosolutii.ro

Irina Paraschiv - 0744.239.470
irina.paraschiv@psihosolutii.ro

Mihaela Stinga (Iote) - 0760.737.493
mihaela.iote@psihosolutii.ro

Alexandra Pacurar - 0751.052.008
alexandra.pacurar@psihosolutii.ro

Sandra Voicu - 0729.007.831
sandra.voicu@psihosolutii.ro

Ioana Ionicioiu - 0746.211.896
ioana.ionicioiu@psihosolutii.ro

Raluca Listea - 0736.177.407
raluca.listea@psihosolutii.ro

Anca Nemteanu - 0744.583.945
anca.nemteanu@psihosolutii.ro

Andreea Sandru - 0751.923.276
andreea.sandru@psihosolutii.ro


FacebookGabriel Dinu - Radio Lynx

" Desi nu stii, in tine este psihologul perfect!"

Gabriel Dinu

Gabriel Dinu - Realizator emisiunea 'Confidential'.

Vizualizare continut

Număr afişări conţinut : 3066938

Utilizatori online

Avem 10 vizitatori online

Intreaba un psiholog

Cauta in site

Abonare newsletter

Despre mersul la psiholog

Ati apelat la serviciile unui psiholog?

Psihoterapia copilului

Rasplata si pedeapsa in educatia copilului

Sunt foarte multi factori importanti in educarea unui copil. Atentia si afectiunea pe care i-o acorda parintii sunt elemente esentiale pentru o buna dezvoltare emotionala a micutilor. Ar fi bine sa mai mentionam si existenta explicatiilor pe care le dam copiilor, cat si modalitatea prin care dam aceste explicatii.
[ citeste articolul complet ]

Psihoterapie de cuplu

Probleme cu erectia si ejacularea precoce

Cele mai multe probleme sexuale ale barbatilor sunt psihogene. Foarte putine au ca si cauza dereglari fiziologice autentice. Asa stand lucrurile, am decis sa detaliez in acest articol cauzele si mecanismele de functionare ale celor mai intalnite disfunctii sexuale la barbati.
Sa abordam mai intai problemele cu erectia. [citeste articolul complet]

Tulburari psihice

Depresia si cauzele ei

Din ce in ce mai multi oameni acuza aceasta tulburare psihica.
Depresia este o tulburare afectiva care are ca si trasatura specifica tristetea profunda, stare ce persista perioade indelungate.
Cea mai serioasa forma a acestei tulburari este depresia majora. 
[ citeste articolul complet ]

Copyright © 2009 - Psihosolutii.ro - S.C.P Niculescu & Dinu. Toate drepturle rezervate. Powered by Total Web Technologies.
  Google+