Gândirea pozitivă versus gândirea realistă

AddThis Social Bookmark Button

Tot mai des în ultima perioadă ne este inoculată ideea că trebuie să fim fericiţi şi să gândim pozitiv. Probabil toţi care citesc acest articol sunt familiari cu sfaturi şi păreri precum „Este suficient să gândeşti pozitiv şi lucrurile se vor întâmpla fix aşa cum vrei tu”, „Nu te mai îngrijora atât, gândeşte pozitiv!” sau „Totul va fi bine”. Astfel, suntem expuşi la mesajul că putem controla în totalitate ceea ce ni se întâmplă, iar dacă nu o facem este din cauză că nu gândim pozitiv. Problema cu acest tip de mesaj este, pe de-o parte, că ne face să ne creăm aşteptări nerealiste şi pe de altă parte, să ne formăm strategii de reglare emoţională deficitare şi să avem comportamente dezadaptative.

Ceea ce este foarte important ca noi să înţelegem este că gândirea pozitivă nu este întotdeauna benefică şi că nu înseamnă acelaşi lucru cu gândirea realistă, sănătoasă. Spre exemplu, să presupunem că îţi doreşti foarte mult să obţii un job şi urmează să mergi la un interviu pentru acel job. Angajându-te într-o gândire pozitivă nerealistă, îţi vei spune că sigur vei lua acel job şi că este suficient să gândeşti pozitiv ca asta să se întâmple. De asemenea, când vei simţi o uşoară anxietate, normală în astfel de situaţii, vei încerca să o blochezi ca să nu „atragi” evenimente negative în viaţa ta. Este foarte probabil ca şi comportamentul tău să fie unul dezadaptativ, astfel nu vei face tot ce depinde de tine să obţii acel job, ci te vei baza pe ideea că dacă gândeşti pozitiv nu mai trebuie să depui efort în pregătirea pentru interviu. Indiferent dacă iei sau nu job-ul, credinţa ta va fi întărită: dacă l-ai luat este pentru că ai gândit pozitiv iar dacă nu, ai fost probabil negativist şi data viitoare vei încerca şi mai mult să gândeşti pozitiv.

În schimb, gândind realist, vei înţelege faptul că indiferent cât eşti de pregătit s-ar putea să nu obţii job-ul respectiv, iar asta nu o vei privi ca pe o tragedie. Anxietatea resimţită o vei vedea ca pe ceva normal şi vei face tot ce depinde de tine ca să ai o performanţa cât mai bună la interviu. În cazul în care ai făcut ce a depins de tine şi totuşi nu ai obţinut job-ul, vei reuşi să analizezi la rece ce ai putea face diferit data viitoare şi în acelaşi timp să accepţi că există factori asupra cărora nu ai controlul.

Acesta este doar un exemplu simplu menit să ilustreze dierenţa dintre cele două tipuri de gândire şi efectele lor, dar situaţiile pot fi diverse şi diferite de la om la om. Ceea ce este important de reţinut este că deşi există din ce în ce mai mult presiunea socială să gândeşti pozitiv, pe termen mediu sau lung nu te va ajuta gândirea pozitivă, cel puţin nu aşa cum e ea percepută în cultura noastră.

Psihoterapia cognitiv-comportamentală te ajută în primul rând să gândeşti raţional, realist iar uneori este foarte raţional să te gândeşti la aspectele negative din viaţa ta, să îţi dai voie să simţi emoţii precum furie sau tristeţe şi să nu faci din fericire un scop în sine. Ci mai degrabă să o priveşti ca pe un rezultat secundar venit în urma faptului că faci ceea ce este important şi valoros pentru tine.

Te asteptam cu drag la cabinetele noastre din Bucuresti sau Cluj, dar dacă nu poți ajunge, poți intra pe www.gandestesanatos.ro, unde inregistrarea si primele 3 sedințe-lecții sunt gratuite. Pentru mai multe detalii poți accesa pagina de Contact a site-ului si sa realizezi o programare.

Nou! Acceseaza gratuit primele 3 sedinte-lectii ale platformei de psihoterapie si dezvoltare personala GandesteSanatos din AppStore si GooglePlay. Daca doresti si interactiune cu un psiholog te poti inregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psihoterapeut Alexandra Păcurar

0751.052.008

alexandra.pacurar@psihosolutii.ro

www.psihosolutii.ro

www.gandestesanatos.ro

Contact - Programari

Gabriel Dinu - 0724.306.188
gabriel.dinu@psihosolutii.ro

Roxana Niculescu - 0722.762.805
roxana.niculescu@psihosolutii.ro

Irina Paraschiv - 0744.239.470
irina.paraschiv@psihosolutii.ro

Mihaela Stinga (Iote) - 0760.737.493
mihaela.iote@psihosolutii.ro

Alexandra Pacurar - 0751.052.008
alexandra.pacurar@psihosolutii.ro

Sandra Voicu - 0729.007.831
sandra.voicu@psihosolutii.ro

Ioana Ionicioiu - 0746.211.896
ioana.ionicioiu@psihosolutii.ro

 

 

FacebookGabriel Dinu - Radio Lynx

" Desi nu stii, in tine este psihologul perfect!"

Gabriel Dinu

Gabriel Dinu - Realizator emisiunea 'Confidential'.

Vizualizare continut

Număr afişări conţinut : 3011660

Utilizatori online

Avem 22 vizitatori online

Intreaba un psiholog

Nume:
Email:
Intrebarea dvs.:
Introduceti codul de mai sus:

Cauta in site

Abonare newsletter

Despre mersul la psiholog

Ati apelat la serviciile unui psiholog?

Psihoterapia copilului

Rasplata si pedeapsa in educatia copilului

Sunt foarte multi factori importanti in educarea unui copil. Atentia si afectiunea pe care i-o acorda parintii sunt elemente esentiale pentru o buna dezvoltare emotionala a micutilor. Ar fi bine sa mai mentionam si existenta explicatiilor pe care le dam copiilor, cat si modalitatea prin care dam aceste explicatii.
[ citeste articolul complet ]

Psihoterapie de cuplu

Probleme cu erectia si ejacularea precoce

Cele mai multe probleme sexuale ale barbatilor sunt psihogene. Foarte putine au ca si cauza dereglari fiziologice autentice. Asa stand lucrurile, am decis sa detaliez in acest articol cauzele si mecanismele de functionare ale celor mai intalnite disfunctii sexuale la barbati.
Sa abordam mai intai problemele cu erectia. [citeste articolul complet]

Tulburari psihice

Depresia si cauzele ei

Din ce in ce mai multi oameni acuza aceasta tulburare psihica.
Depresia este o tulburare afectiva care are ca si trasatura specifica tristetea profunda, stare ce persista perioade indelungate.
Cea mai serioasa forma a acestei tulburari este depresia majora. 
[ citeste articolul complet ]

Copyright © 2009 - Psihosolutii.ro - S.C.P Niculescu & Dinu. Toate drepturle rezervate. Powered by Total Web Technologies.
  Google+