Acceptarea greşelilor

AddThis Social Bookmark Button

Cel mai probabil nu există persoană care să nu fi eşuat la un examen, care să nu fi ratat un deadline la locul de muncă sau care să nu fi luat o decizie mai puţin inspirată la un moment dat. Ştim că a greşi este omeneşte. Cu toţii facem greşeli, iar ceea ce rămâne esential în astfel de situaţii este felul în care ne raportăm la aceste greşeli.

Frecvent mi se întâmplă să văd la diverşi clienţi că întâmpină reale dificultăţi în a rezolva lucrurile sau sarcinile de la serviciu, din cauza faptului că le este teamă că vor face greşeli pe care ulterior le vor regreta. În consecinţă, ajung să petreacă multe ore rezolvând lucrurile pe care le au de făcut, iar când nu sunt absorbiţi de încercările de a face lucrurile extrem de bine/perfect, se îngrijorează pentru faptul că greşelile făcute se vor întoarce împotriva lor. Mai mult, se forţează să spună şi să scrie lucrul potrivit şi să pară că au permanent „situaţia sub control”, devenind astfel prizonierii fricii lor. Credem în mod eronat că a acţiona ca un perfecţionist este un semn al meritelor şi seriozităţii profesionale, nu al nesiguranţei.

Greşelile sunt inerente. Ele fac parte din viaţă. Prin urmare, scopul nu este acela de a le elimina, ci de a învăţa să trăim cu ele, să le acceptăm şi chiar să le folosim pentru a evolua. Capacitatea de a face greşeli şi de a trece mai departe ne conferă libertatea de a lua decizii şi de a învăţa din propriile noastre experienţe.

Iată câteva idei care să ne ajute în acest sens:

Toată lumea face greşeli. Acceptă greşelile.

Greşelile vin odată cu a fi un jucător în orice joc. Dacă eşti în joc, dacă munceşti, participi, relaţionezi, îţi trăieşti viaţa, atunci o greşeală ocazională nu este atât de groaznică. Chiar şi cei mai responsabili oameni fac uneori şi greşeli.

O greşeală nu înseamnă sfârşitul lumii

Chiar dacă nu toate alegerile noastre sunt perfecte pentru noi şi ar putea fi loc de mai bine, e important să vedem şi lucurile bune legate de deciziile luate.

Nu regreta greşelile

Atunci când greşim, avem de regulă, două opţiuni: fie petrecem o grămadă de timp regretând ceea ce s-a întâmplat, fie gândim soluţii, rezolvând problema. Nu le putem face pe ambele în acelaşi timp.

Concluzionând, un lucru este cert: nu putem evita greşelile şi nici nu este nevoie. Primiţi greşelile în viaţa voastră ca pe nişte vizitatori şi acceptaţi-vă ca fiinţă umană. Greşelile sunt semnul că încercaţi şi că nu tot timpul reuşiţi. Ele nu sunt un semn că sunteţi necinstiţi, leneşi sau neglijenţi.

Daca te confrunti cu dificultati in acceptarea propriilor greseli sau a celorlalti, te asteptam cu drag la cabinetele noastre din Bucuresti si Cluj-Napoca sau pe www.gandestesanatos.ro, unde inregistrarea si primele 3 sedinte-lectii sunt gratuite. Pentru mai multe detalii poti accesa pagina de Contact a site-ului si sa realizezi o programare.

NOU! Acceseaza gratuit primele 3 sedinte-lectii ale platformei de psihoterapie si dezvoltare personala online descarcand aplicatia GandesteSanatos din AppStore si GooglePlay. Daca doresti si interactiune cu un psiholog te poti inregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psiholog Ioana Ionicioiu

0746 211 896

ioana.ionicioiu@psihosolutii.ro

www.psihosolutii.ro

www.gandestesanatos.ro

Contact - Programari

Gabriel Dinu - 0724.306.188
gabriel.dinu@psihosolutii.ro

Roxana Niculescu - 0722.762.805
roxana.niculescu@psihosolutii.ro

Irina Paraschiv - 0744.239.470
irina.paraschiv@psihosolutii.ro

Mihaela Stinga (Iote) - 0760.737.493
mihaela.iote@psihosolutii.ro

Alexandra Pacurar - 0751.052.008
alexandra.pacurar@psihosolutii.ro

Sandra Voicu - 0729.007.831
sandra.voicu@psihosolutii.ro

Ioana Ionicioiu - 0746.211.896
ioana.ionicioiu@psihosolutii.ro

 

 

FacebookGabriel Dinu - Radio Lynx

" Desi nu stii, in tine este psihologul perfect!"

Gabriel Dinu

Gabriel Dinu - Realizator emisiunea 'Confidential'.

Vizualizare continut

Număr afişări conţinut : 3011653

Utilizatori online

Avem 15 vizitatori online

Intreaba un psiholog

Nume:
Email:
Intrebarea dvs.:
Introduceti codul de mai sus:

Cauta in site

Abonare newsletter

Despre mersul la psiholog

Ati apelat la serviciile unui psiholog?

Psihoterapia copilului

Rasplata si pedeapsa in educatia copilului

Sunt foarte multi factori importanti in educarea unui copil. Atentia si afectiunea pe care i-o acorda parintii sunt elemente esentiale pentru o buna dezvoltare emotionala a micutilor. Ar fi bine sa mai mentionam si existenta explicatiilor pe care le dam copiilor, cat si modalitatea prin care dam aceste explicatii.
[ citeste articolul complet ]

Psihoterapie de cuplu

Probleme cu erectia si ejacularea precoce

Cele mai multe probleme sexuale ale barbatilor sunt psihogene. Foarte putine au ca si cauza dereglari fiziologice autentice. Asa stand lucrurile, am decis sa detaliez in acest articol cauzele si mecanismele de functionare ale celor mai intalnite disfunctii sexuale la barbati.
Sa abordam mai intai problemele cu erectia. [citeste articolul complet]

Tulburari psihice

Depresia si cauzele ei

Din ce in ce mai multi oameni acuza aceasta tulburare psihica.
Depresia este o tulburare afectiva care are ca si trasatura specifica tristetea profunda, stare ce persista perioade indelungate.
Cea mai serioasa forma a acestei tulburari este depresia majora. 
[ citeste articolul complet ]

Copyright © 2009 - Psihosolutii.ro - S.C.P Niculescu & Dinu. Toate drepturle rezervate. Powered by Total Web Technologies.
  Google+