Stima de sine versus acceptarea de sine

AddThis Social Bookmark Button

Cei mai multi dintre noi am auzit la un moment dat conceptul de “stima de sine”, ba mai mult, probabil am si fost incurajati de cei din jur sa ne cultivam o stima de sine crescuta. Pe scurt, stima de sine inseamna valoarea pe care o atribuim propriei persoane. Daca avem stima de sine ridicata, ne evaluam ca fiind persone valoroase, bune, avem deci o opinie favorabila in legatura cu propria persoana. In schimb, stima de sine scazuta inseamna o evaluare a sinelui in termini negativi: ne consideram nevalorosi, rai, ratati.

Chiar daca o stima de sine crescuta ne poate ajuta sa avem sentimente si emotii pozitive, aceasta vine cu un pret: ne intareste tendinta naturala de a ne evalua global si astfel ne sustine credinta irationala ca noi, oamenii, putem fi in totalitate buni sau rai. De aceea, pe termen lung s-ar putea sa aiba mai multe dezavantaje decat beneficii. De exemplu, se presupunem ca am avut multe experiente pozitive, am reusit sa ne atingem o buna parte din scopuri si obiective, si per total ne-am format o imagine favorabila in legatura cu persoana noastra, avem deci o stima de sine ridicata.

Totusi, chiar si in acest caz, sunt mari sansele ca satisfactia pe care o avem dupa ce obtinem ce ne dorim sa fie temporara si superficiala. De ce? Deoarece continuam sa ne evaluam in functie de performantele si realizarile noastre si sa punem semnul egal intre valoarea noastra si comportamentele noastre. In mintea noastra s-ar putea sa apara gandul ca “Am avut o performanta buna, asta inseamna ca sunt o persoana buna”. Si inevitabil sa apara presiunea de a ne ridica in continuare la aceleasi standarde, avand in minte idei precum “Trebuie sa am in continuare succes”, “Ar fi insuportabil sa gresesc”. Astfel intreaga noastra viata poate ajunge sa se invarta in jurul obtinerii, chiar daca pentru putin timp, a sentimentului ca suntem valorosi.

Spre deosebire de stima de sine, conceptul de acceptare neconditionata de sine este mai putin cunoscut sau folosit, insa exista studii care arata ca un nivel ridicat de acceptare de sine este asociat cu o mai buna sanatate mentala. Acceptarea neconditionata de sine presupune sa ne acceptam pe noi, ca oameni, chiar daca nu ne comportam tot timpul perfect, corect si inteligent si chiar daca nu obtinem de la ceilalti respect, iubire si aprobare.

Cea mai importanta diferenta intre stima de sine si acceptarea de sine este data de evaluarea, respectiv absenta evaluarii propriei persoane. Stima de sine presupune ca ne evaluam ca fiind buni, insa acceptarea de sine consta in a rezista tendintei naturale de a ne evalua intreaga persoana si de a ne pune o eticheta. Acceptarea de sine inseamna ca ne acceptam cu performante bune si cu performante slabe, cu talente si fara talente, ne acceptam atunci cand primim aprobarea celorlalti si atunci cand nu o primim, ne acceptam cand suntem timizi, dezorganizati sau furiosi si ne acceptam cand ceilalti ne discrimineaza sau ne critica.

Acceptarea de sine nu inseamna ca ne complacem in situatia in care suntem sau ca nu vrem sa schimbam anumite actiuni, comportamente la noi. Poate parea contraintuitiv, dar atunci cand ajungem sa ne acceptam neconditionat ne este mai usor sa ne vedem greselile si sa le corectam pe cele care pot fi corectate. In schimb, in cazul in care cautam sa ne mentinem o stima de sine crescuta, ajungem sa fim mult mai sensibili la critica, mai defensivi si ne e foarte greu sa schimbam ceva la comportamentele noastre.

In terapia cognitiv-comportamentala se pune in primul rand accentul pe dezvoltarea unei acceptari neconditionate a propriei persoane. Astfel, in loc sa ne luptam sa obtinem ce ne dorim pentru a ne simti bine cu noi, putem face lucrurile in ordine inversa: invatam sa ne simtim bine cu noi insine, prin a refuza sa ne evaluam si sa ne etichetam, iar apoi facem pasi spre a obtine lucrurile importante pentru noi.

Pentru a invata sa faci asta, te asteptam cu drag la cabinetele noastre din Bucuresti si Cluj-Napoca sau pe www.gandestesanatos.ro, unde inregistrarea si primele 3 sedinte-lectii sunt gratuite. Pentru mai multe detalii poti accesa pagina de Contact a site-ului si sa realizezi o programare.

NOU! Acceseaza gratuit primele 3 sedinte-lectii ale platformei de psihoterapie si dezvoltare personala online descarcand aplicatia GandesteSanatos din AppStore si GooglePlay. Daca doresti si interactiune cu un psiholog te poti inregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psihoterapeut Alexandra Pacurar

0751.052.008
alexandra.pacurar@psihosolutii.ro
www.gandestesanatos.ro
www.psihosolutii.ro

Contact - Programari

Gabriel Dinu - 0724.306.188
gabriel.dinu@psihosolutii.ro

Roxana Niculescu - 0722.762.805
roxana.niculescu@psihosolutii.ro

Irina Paraschiv - 0744.239.470
irina.paraschiv@psihosolutii.ro

Mihaela Stinga (Iote) - 0760.737.493
mihaela.iote@psihosolutii.ro

Alexandra Pacurar - 0751.052.008
alexandra.pacurar@psihosolutii.ro

Sandra Voicu - 0729.007.831
sandra.voicu@psihosolutii.ro

Ioana Ionicioiu - 0746.211.896
ioana.ionicioiu@psihosolutii.ro

 

 

FacebookGabriel Dinu - Radio Lynx

" Desi nu stii, in tine este psihologul perfect!"

Gabriel Dinu

Gabriel Dinu - Realizator emisiunea 'Confidential'.

Vizualizare continut

Număr afişări conţinut : 3011671

Utilizatori online

Avem 21 vizitatori online

Intreaba un psiholog

Nume:
Email:
Intrebarea dvs.:
Introduceti codul de mai sus:

Cauta in site

Abonare newsletter

Despre mersul la psiholog

Ati apelat la serviciile unui psiholog?

Psihoterapia copilului

Rasplata si pedeapsa in educatia copilului

Sunt foarte multi factori importanti in educarea unui copil. Atentia si afectiunea pe care i-o acorda parintii sunt elemente esentiale pentru o buna dezvoltare emotionala a micutilor. Ar fi bine sa mai mentionam si existenta explicatiilor pe care le dam copiilor, cat si modalitatea prin care dam aceste explicatii.
[ citeste articolul complet ]

Psihoterapie de cuplu

Probleme cu erectia si ejacularea precoce

Cele mai multe probleme sexuale ale barbatilor sunt psihogene. Foarte putine au ca si cauza dereglari fiziologice autentice. Asa stand lucrurile, am decis sa detaliez in acest articol cauzele si mecanismele de functionare ale celor mai intalnite disfunctii sexuale la barbati.
Sa abordam mai intai problemele cu erectia. [citeste articolul complet]

Tulburari psihice

Depresia si cauzele ei

Din ce in ce mai multi oameni acuza aceasta tulburare psihica.
Depresia este o tulburare afectiva care are ca si trasatura specifica tristetea profunda, stare ce persista perioade indelungate.
Cea mai serioasa forma a acestei tulburari este depresia majora. 
[ citeste articolul complet ]

Copyright © 2009 - Psihosolutii.ro - S.C.P Niculescu & Dinu. Toate drepturle rezervate. Powered by Total Web Technologies.
  Google+