Diferența dintre a te simți mai bine și a te face bine

AddThis Social Bookmark Button

Atunci când lucrăm cu clienții noștri pe diverse probleme emoționale care le afectează viața și funcționarea de zi cu zi este important ca aceștia să înțeleagă că în terapie, scopul nu este doar acela de a se simți mai bine, ci de a se face bine. Desigur că, pe măsură ce persoanele înțeleg cu ce probleme se confruntă, cum au apărut acestea și ce se poate face pentru a le rezolva, încep să se și simtă mai bine, doar că nu trebuie să ne oprim aici.

Am observat de-a lungul timpului la persoane cu care am lucrat, dificultăți în a înțelege această diferență sau situații în care, atunci când au început să se simtă mai bine, nu au mai continuat să lucreze cu credințele perturbatoare existente.

Obiectivele psihoterapiei eficiente sunt duble: (1). să te ajute să te perturbi mai puțin și (2). să îți dea posibilitatea să duci o viață mai fericită și mai împlinită. Atunci când te perturbi în mod serios (cu panică, depresie, furie) și atunci când funcționezi nepotrivit (te blochezi, te retragi, acționezi compulsiv), trăiești mai puțin fericit. Psihoterapia încearcă să te ajute să îți reduci credințele și comportamentele autoperturbatoare și te învață totodată abilitățile pentru a duce o viață mai împlinită. Fără realizarea primului obiectiv, atingerea celui de-al doilea este extrem de dificilă sau chiar imposibilă.

Reducerea propriilor perturbări (primul obiectiv al terapiei) are două aspecte importante: să te simți mai bine și să te faci bine. Să te simți mai bine este important deoarece există tendința să funcționezi mai prost atunci când te simți rău și funcționezi mai bine atunci când te simți bine. Prin urmare, este important pentru o terapie de succes să te și simți bine, dar de obicei, nu rezistă foarte mult. Să te faci bine este esențial și de durată. Acest obiectiv are cel puțin 8 componente:

1. să te simți mai bine;

2. să continui să te simți mai bine;

3. să trăiești mai puține simptome perturbatoare (de ex., panică, depresie);

4. să-ți reduci reapariția suferințelor;

5. să știi cum să-ți reduci suferința atunci când reapare;

6. să folosești eficient aceste cunoștințe;

7. să fii mai puțin predispus să creezi reacții perturbatoare atunci când apar noi adversități în viața ta;

8. să fii mai puțin predispus să-ți plângi de milă, chiar și atunci când apar evenimente neobișnuit de rele.

Concluzionând, să te faci bine este diferit de a te simți mai bine și, de obicei, este mai greu de realizat. Există multe moduri în care te poți simți mai bine (de ex., planificându-ți distracții interesante și plăcute, meditând, socializând, menținându-te ocupat, antrenându-te etc), doar că toate acestea funcționează temporar (câteva minute, zile, luni), deoarece ele sunt, adesea, forme de distragere (te concentrezi asupra aspectelor pozitive ale vieții tale în locul celor negative sau asupra unor evenimente neutre în locul celor negative sau asupra a orice altceva în afară de dificultăți). Toate acestea te distrag de la acele credințe autoperturbatoare care declanșează și mențin suferința emoțională (panică, depresie, furie etc). Iar atunci când te perturbi, evaluezi situațiile negative ca fiind “groaznice” sau “îngrozitoare” și te gândești că “nu trebuie, în niciun caz, să apară”.

Pentru a aprofunda aceste lucruri, te asteptam cu drag la cabinetele noastre din Bucuresti sau Cluj sau pe www.gandestesanatos.ro, unde inregistrarea si primele 3 sedinte-lectii sunt gratuite. Pentru mai multe detalii, poti accesa pagina de Contact si sa realizezi o programare.

Nou! Acceseaza gratuit primele 3 sedinte-lectii ale platformei de psihoterapie si dezvoltare personala online descarcand aplicatia GandesteSanatos din AppStore si GooglePlay. Daca doresti si interactiune cu un psiholog te poti inregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psiholog Ioana Ionicioiu

0746.211.896

ioana.ionicioiu@psihosolutii.ro

www.psihosolutii.ro

www.gandestesanatos.ro

Contact - Programari

Gabriel Dinu - 0724.306.188
gabriel.dinu@psihosolutii.ro

Roxana Niculescu - 0722.762.805
roxana.niculescu@psihosolutii.ro

Irina Paraschiv - 0744.239.470
irina.paraschiv@psihosolutii.ro

Mihaela Stinga (Iote) - 0760.737.493
mihaela.iote@psihosolutii.ro

Alexandra Pacurar - 0751.052.008
alexandra.pacurar@psihosolutii.ro

Sandra Voicu - 0729.007.831
sandra.voicu@psihosolutii.ro

Ioana Ionicioiu - 0746.211.896
ioana.ionicioiu@psihosolutii.ro

 

 

FacebookGabriel Dinu - Radio Lynx

" Desi nu stii, in tine este psihologul perfect!"

Gabriel Dinu

Gabriel Dinu - Realizator emisiunea 'Confidential'.

Vizualizare continut

Număr afişări conţinut : 3011648

Utilizatori online

Avem 12 vizitatori online

Intreaba un psiholog

Nume:
Email:
Intrebarea dvs.:
Introduceti codul de mai sus:

Cauta in site

Abonare newsletter

Despre mersul la psiholog

Ati apelat la serviciile unui psiholog?

Psihoterapia copilului

Rasplata si pedeapsa in educatia copilului

Sunt foarte multi factori importanti in educarea unui copil. Atentia si afectiunea pe care i-o acorda parintii sunt elemente esentiale pentru o buna dezvoltare emotionala a micutilor. Ar fi bine sa mai mentionam si existenta explicatiilor pe care le dam copiilor, cat si modalitatea prin care dam aceste explicatii.
[ citeste articolul complet ]

Psihoterapie de cuplu

Probleme cu erectia si ejacularea precoce

Cele mai multe probleme sexuale ale barbatilor sunt psihogene. Foarte putine au ca si cauza dereglari fiziologice autentice. Asa stand lucrurile, am decis sa detaliez in acest articol cauzele si mecanismele de functionare ale celor mai intalnite disfunctii sexuale la barbati.
Sa abordam mai intai problemele cu erectia. [citeste articolul complet]

Tulburari psihice

Depresia si cauzele ei

Din ce in ce mai multi oameni acuza aceasta tulburare psihica.
Depresia este o tulburare afectiva care are ca si trasatura specifica tristetea profunda, stare ce persista perioade indelungate.
Cea mai serioasa forma a acestei tulburari este depresia majora. 
[ citeste articolul complet ]

Copyright © 2009 - Psihosolutii.ro - S.C.P Niculescu & Dinu. Toate drepturle rezervate. Powered by Total Web Technologies.
  Google+