Tu te perturbi singur!

AddThis Social Bookmark Button

Fiecăruia dintre noi i se întâmplă să treacă în anumite momente ale vieții prin tot felul de evenimente mai puțin plăcute sau chiar traumatizante. Din păcate, deși nimeni nu și le dorește, ele apar de cele mai multe ori fără să le putem controla. În fața unor astfel de situații, reacționăm emoțional și comportamental, doar că nu toți o facem la fel. Unii resimțim, de exemplu, stări de tristețe, îngrijorare, nemulțumire, regret, în vreme ce alții simțim o anxietate sau depresie puternice și ne învinovățim pentru ceea ce s-a întâmplat.

Emoțiile acestea din urmă ne pot afecta calitatea vieții și funcționarea, mai ales atunci când durează o perioadă mai lungă de timp, sunt intense și devin din ce în ce mai frecvente. Și totuși, ce face diferența între cele două categorii de persoane? Înțelegând felul în care influențăm instalarea și menținerea acestor stări emoționale exagerate, știm că de noi depinde să facem ceva în direcția ameliorării și vindecării acestora.

Așadar, sentimentele negative nu apar și nu există independent, ci putem alege dacă să ni le creăm sau nu. Suntem actorii care acționează activ, nu victime ale condițiilor externe. Noi construim modul în care reacționăm din punct de vedere psihologic și din fericire, putem refuza să creăm tot felul de stări emoționale nesănătoase și să acționăm în vederea găsirii unor moduri de a reacționa mai utile.

Această teorie este una constructivistă care își are originea în urmă cu mii de ani, la filosofii asiatici, greci și romani. Unul dintre ei, Epictet, a formulat-o într-o manieră foarte clară și succintă: “Oamenii sunt tulburați nu de lucruri/situații, ci de părerile pe care le au despre acestea”.

Teoria cognitiv-comportamentală cu privire la modul în care te perturbi singur este mai cuprinzătoare și mai precisă decât cea a lui Epictet. Ea afirmă faptul că oamenii se perturbă singuri din cauza lucrurilor care li se întâmplă și a părerilor/credințelor, sentimentelor și acțiunilor lor. Te perturbi deci, din cauza lucrurilor și din cauză că te gândești, simți și acționezi asupra lor. Muncești din greu să te îngrijorezi, de exemplu, prin modul în care gândești, simți și te comporți. Din fericire, în calitate de constructivist și de persoană care rezolvă probleme, poți învăța să nu o mai faci.

Conștientizând și identificând ce anume din felul în care interpretăm situațiile ne afectează emoțional și comportamental, înțelegem că atunci când nu avem control asupra a ceea ce ni se întâmlpă, putem alege întotdeauna în privința modului în care răspundem la ceea ce ni se întâmplă. Putem refuza așadar, să intrăm în panică sau să ne deprimăm în legătură cu evenimentele nedorite.

Pentru a aprofunda aceste lucruri, te asteptam cu drag la cabinetele noastre din Bucuresti sau Cluj sau pe www.gandestesanatos.ro, unde inregistrarea si primele 3 sedinte-lectii sunt gratuite. Pentru mai multe detalii, poti accesa pagina de Contact si sa realizezi o programare.

Nou! Acceseaza gratuit primele 3 sedinte-lectii ale platformei de psihoterapie si dezvoltare personala online descarcand aplicatia GandesteSanatos din AppStore si GooglePlay. Daca doresti si interactiune cu un psiholog te poti inregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psiholog Ioana Ionicioiu

0746.211.896

ioana.ionicioiu@psihosolutii.ro

www.psihosolutii.ro

www.gandestesanatos.ro

Contact - Programari

Gabriel Dinu - 0724.306.188
gabriel.dinu@psihosolutii.ro

Roxana Niculescu - 0722.762.805
roxana.niculescu@psihosolutii.ro

Irina Paraschiv - 0744.239.470
irina.paraschiv@psihosolutii.ro

Mihaela Stinga (Iote) - 0760.737.493
mihaela.iote@psihosolutii.ro

Alexandra Pacurar - 0751.052.008
alexandra.pacurar@psihosolutii.ro

Sandra Voicu - 0729.007.831
sandra.voicu@psihosolutii.ro

Ioana Ionicioiu - 0746.211.896
ioana.ionicioiu@psihosolutii.ro

 

 

FacebookGabriel Dinu - Radio Lynx

" Desi nu stii, in tine este psihologul perfect!"

Gabriel Dinu

Gabriel Dinu - Realizator emisiunea 'Confidential'.

Vizualizare continut

Număr afişări conţinut : 2991842

Utilizatori online

Avem 16 vizitatori online

Intreaba un psiholog

Nume:
Email:
Intrebarea dvs.:
Introduceti codul de mai sus:

Cauta in site

Abonare newsletter

Despre mersul la psiholog

Ati apelat la serviciile unui psiholog?

Psihoterapia copilului

Rasplata si pedeapsa in educatia copilului

Sunt foarte multi factori importanti in educarea unui copil. Atentia si afectiunea pe care i-o acorda parintii sunt elemente esentiale pentru o buna dezvoltare emotionala a micutilor. Ar fi bine sa mai mentionam si existenta explicatiilor pe care le dam copiilor, cat si modalitatea prin care dam aceste explicatii.
[ citeste articolul complet ]

Psihoterapie de cuplu

Probleme cu erectia si ejacularea precoce

Cele mai multe probleme sexuale ale barbatilor sunt psihogene. Foarte putine au ca si cauza dereglari fiziologice autentice. Asa stand lucrurile, am decis sa detaliez in acest articol cauzele si mecanismele de functionare ale celor mai intalnite disfunctii sexuale la barbati.
Sa abordam mai intai problemele cu erectia. [citeste articolul complet]

Tulburari psihice

Depresia si cauzele ei

Din ce in ce mai multi oameni acuza aceasta tulburare psihica.
Depresia este o tulburare afectiva care are ca si trasatura specifica tristetea profunda, stare ce persista perioade indelungate.
Cea mai serioasa forma a acestei tulburari este depresia majora. 
[ citeste articolul complet ]

Copyright © 2009 - Psihosolutii.ro - S.C.P Niculescu & Dinu. Toate drepturle rezervate. Powered by Total Web Technologies.
  Google+