Insomnia în anxietate

AddThis Social Bookmark Button

Una dintre problemele frecvent întâlnite în cazul clienților cu anxietate cu care lucrez este insomnia. Tocmai din acest motiv, am decis să abordez această problemă și să explic cum anume se menține și ce putem face pentru a scăpa de ea, în timp.

Insomnia produce un sentiment de deznădejde. Când apare pentru prima dată, cei mai mulți oameni presupun că problema lor este ceva temporar. Pe măsură ce continuă, mulți se întreabă când sau dacă vor putea dormi din nou sănătos.

Mulți adulți pot întâmpina dificultăți legate de somn din cauza faptului că se simt îngrijorați sau agitați, dar pentru unii dintre ei este un sablon care interferează cu somnul în mod obișnuit. Simptomele anxietății care pot duce la insomnie includ: tensiune/încordare; preocupare pentru evenimente trecute; îngrijorare excesivă legată de evenimente viitoare; copleșirea de responsabilități; un sentiment general de a fi mereu în priză sau suprasolicitat. Așadar, nu este foarte greu de observat motivul pentru care aceste simptome ale anxietății fac ca persoanei să îi fie extrem de dificil să doarmă. Anxietatea poate fi asociată fie cu instalarea insomniei (dificultatea de a adormi), fie cu menținerea insomniei (trezirea în timpul nopții și imposibilitatea de a readormi). În ambele cazuri, apar la persoanele care se confruntă cu această problemă o serie de gânduri stresante și chiar frici care le fac pe acestea să rămână treze ore în șir. Când acest fenomen se repetă multe nopți la rând sau chiar luni întregi, persoana începe să simtă o neliniște accentuată/anxietate, groază sau panică doar la gândul că din nou nu vor putea dormi. Acesta este modul în care anxietatea și insomnia se influențează reciproc, devenind un cerc vicios.

Altfel spus, insomnia devine o reală problemă în momentul în care se dezvoltă o anxietate sau frică de a merge în pat și de a nu fi capabil să dormi. Cei care se confruntă cu această problemă anticipează problemele legate de somn și chiar înainte de a se pune în pat, aceste gânduri îngrijorătoare sunt deja în mintea persoanei. Apoi apare stresul legat de ceea ce se va întâmpla dacă nu se va putea odihni, ceea ce se numește catastrofare. Clienții aderă la convingerea nesănătoasă potrivit căreia: „Trebuie musai, cu necesitate, să adorm (gândirea de tipul „totul sau nimic”), altfel mâine va fi groaznic, nu mă voi putea concentra, nu voi fi eficient(ă), îmi voi pierde jobul și nu-mi permit acest lucru”. După câteva nopți de repetare a acestui dialog interior, persoanele încep să se teamă de fiecare dată când se pun la somn. Anticiparea unui astfel de dezastru se numește distorsiune cognitivă, deoarece este nerealistă.

Ce putem face în astfel de cazuri?

1. Să învățăm să facem copingul acestor gânduri nefolositoare. În acest sens, terapia cognitiv-comportamentală ne ajută să găsim diverse strategii de a le restructura, astfel încât să știm ce să ne spunem diferit față de ceea ce ne repetăm în prezent, în minte.

2. Exerciții de relaxare.

3. Existența unui ritual al somnului (aerisirea camerei, citirea unui material relaxant, stingerea televizorului etc).

4. Exerciții de distragere.

Este important de reținut faptul că a învăța cum să oprim îngrijorarea necesită timp și exercițiu, dar putem învăța cum să controlăm insomnia, folosind strategiile corecte.

Daca si tu ai probleme cu insomnia si iti doresti sa scapi de ea, te asteptam la cabinetele noastre din Bucuresti sau Cluj sau pe www.gandestesanatos.ro, unde inregistrarea si primele 3 sedinte-lectii sunt gratuite. Poti face o programare la unul din numerele de telefon pe care le gasesti la sectiunea de Contact de pe site.

Nou! Acceseaza gratuit primele 3 sedinte-lectii ale platformei de psihoterapie si dezvoltare personala online descarcand aplicatia GandesteSanatos din AppStore si GooglePlay. Daca doresti si interactiune cu un psiholog te poti inregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psiholog Ioana Ionicioiu

0746.211.896

ioana.ionicioiu@psihosolutii.ro

www.psihosolutii.ro

www.gandestesanatos.ro

Contact - Programari

Gabriel Dinu - 0724.306.188
gabriel.dinu@psihosolutii.ro

Roxana Niculescu - 0722.762.805
roxana.niculescu@psihosolutii.ro

Irina Paraschiv - 0744.239.470
irina.paraschiv@psihosolutii.ro

Mihaela Stinga (Iote) - 0760.737.493
mihaela.iote@psihosolutii.ro

Alexandra Pacurar - 0751.052.008
alexandra.pacurar@psihosolutii.ro

Sandra Voicu - 0729.007.831
sandra.voicu@psihosolutii.ro

Ioana Ionicioiu - 0746.211.896
ioana.ionicioiu@psihosolutii.ro

 

 

FacebookGabriel Dinu - Radio Lynx

" Desi nu stii, in tine este psihologul perfect!"

Gabriel Dinu

Gabriel Dinu - Realizator emisiunea 'Confidential'.

Vizualizare continut

Număr afişări conţinut : 2991822

Utilizatori online

Avem 17 vizitatori online

Intreaba un psiholog

Nume:
Email:
Intrebarea dvs.:
Introduceti codul de mai sus:

Cauta in site

Abonare newsletter

Despre mersul la psiholog

Ati apelat la serviciile unui psiholog?

Psihoterapia copilului

Rasplata si pedeapsa in educatia copilului

Sunt foarte multi factori importanti in educarea unui copil. Atentia si afectiunea pe care i-o acorda parintii sunt elemente esentiale pentru o buna dezvoltare emotionala a micutilor. Ar fi bine sa mai mentionam si existenta explicatiilor pe care le dam copiilor, cat si modalitatea prin care dam aceste explicatii.
[ citeste articolul complet ]

Psihoterapie de cuplu

Probleme cu erectia si ejacularea precoce

Cele mai multe probleme sexuale ale barbatilor sunt psihogene. Foarte putine au ca si cauza dereglari fiziologice autentice. Asa stand lucrurile, am decis sa detaliez in acest articol cauzele si mecanismele de functionare ale celor mai intalnite disfunctii sexuale la barbati.
Sa abordam mai intai problemele cu erectia. [citeste articolul complet]

Tulburari psihice

Depresia si cauzele ei

Din ce in ce mai multi oameni acuza aceasta tulburare psihica.
Depresia este o tulburare afectiva care are ca si trasatura specifica tristetea profunda, stare ce persista perioade indelungate.
Cea mai serioasa forma a acestei tulburari este depresia majora. 
[ citeste articolul complet ]

Copyright © 2009 - Psihosolutii.ro - S.C.P Niculescu & Dinu. Toate drepturle rezervate. Powered by Total Web Technologies.
  Google+