De la "Imposibil" la "Ce variante am?"

AddThis Social Bookmark Button

Te-ai surprins vreodata spunandu-ti tie sau altora cuvinte precum: "ce groaznic!", "a fost un cosmar", "este cumplit, insuportabil! de neimaginat!"? Daca da, atunci probabil uneori ai obiceiul de a catastrofa.

Catastrofarea este unul dintre cele mai "populare" moduri irationale de a gandi care poate duce la stari emotionale neplacute sau chiar la anxietate. Catastrofarea inseamna evaluarea unei anumite experiente ca fiind cel mai rau lucru care s-ar putea intampla. Si nu e vorba ca vrei sa atragi atentia sau sa te lamentezi gratuit. Chiar consideri ca treci prin ceva ce este insuportabil.

Cum actioneaza catastrofarea in mintea ta? Atunci cand consideri ca te afli intr-o situatie insuportabila sau spui despre ceva ca este groaznic, vei experimenta in consecinta stari de deznadejde, de frustrare si - posibil - un blocaj in a vedea solutii, deoarece ai evaluat si etichetat situatia ca fiind incompatibila cu realitatea si cu posibilitatile tale!

In general, o atitudine de catastrofare ne dezorganizeaza si, in consecinta, riscam sa luam decizii si sa actionam irational, necugetat, in disperare de cauza.

Varianta pe care o propune terapia cognitiv comportamentala este "decatastrofarea".

Ce este decatastrofarea? O perspectiva echilibrata si rationala asupra evenimentelor si trairilor noatre. Decatastrofarea spune: "da, situatia este grea... poate chiar foarte grea, dar nu este capatul drumului". Decatastrofarea are o fateta aproape enervanta uneori, deoarece iti aminteste ca oricand, in orice situatie ai fi, ar putea sa existe ceva mai rau de atat. Greu de crezut? Daca te gandesti, este foarte adevarat! Si spunand ca se poate mai rau, nu intentionez sa transmit ca ceea ce experimentezi nu e dificil sau chinuitor, ci doar ca nu esti la "capatul puterilor".

Decatastrofarea nu este minimalizare! Nu invalidam ceea ce traim si simtim. Atat situatiile pe care le intampinam, cat si emotiile (stresul, frica, panica) sunt reale si nu usoare.

Decatastrofarea te incurajeaza sa urci obstacolul pe care l-ai plantat in drumul tau catastrofand si sa vezi ca dincolo de el drumul continua… poate urmeaza o portiune abrupta si dificila, dar continua... Poate va fi mai usor decat te asteptai. Exista un singur mod de a afla.

Daca te regasesti adesea in situatia in care catastrofezi si ai dificultati in a gasi alternative, te asteptam la cabinetele noastre din Bucuresti sau Cluj-Napoca sau pe www.gandestesanatos.ro, unde inregistrarea si primele 3 sedinte-lectii sunt gratuite. Poti face o programare la unul din numerele de telefon pe care le gasesti la sectiunea de Contact de pe site.

NOU! Acceseaza gratuit primele 3 sedinte-lectii ale platformei de psihoterapie si dezvoltare personala online descarcand aplicatia GandesteSanatos din AppStore si GooglePlay. Daca doresti si interactiune cu un psiholog te poti inregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psiholog Sandra Voicu

0729.007.831

sandra.voicu@psihosolutii.ro

www.psihosolutii.ro

www.gandestesanatos.ro

Contact - Programari

Gabriel Dinu - 0724.306.188
gabriel.dinu@psihosolutii.ro

Roxana Niculescu - 0722.762.805
roxana.niculescu@psihosolutii.ro

Irina Paraschiv - 0744.239.470
irina.paraschiv@psihosolutii.ro

Mihaela Stinga (Iote) - 0760.737.493
mihaela.iote@psihosolutii.ro

Alexandra Pacurar - 0751.052.008
alexandra.pacurar@psihosolutii.ro

Sandra Voicu - 0729.007.831
sandra.voicu@psihosolutii.ro

Ioana Ionicioiu - 0746.211.896
ioana.ionicioiu@psihosolutii.ro

 

 

FacebookGabriel Dinu - Radio Lynx

" Desi nu stii, in tine este psihologul perfect!"

Gabriel Dinu

Gabriel Dinu - Realizator emisiunea 'Confidential'.

Vizualizare continut

Număr afişări conţinut : 2960734

Utilizatori online

Avem 13 vizitatori online

Intreaba un psiholog

Nume:
Email:
Intrebarea dvs.:
Introduceti codul de mai sus:

Cauta in site

Abonare newsletter

Despre mersul la psiholog

Ati apelat la serviciile unui psiholog?

Psihoterapia copilului

Rasplata si pedeapsa in educatia copilului

Sunt foarte multi factori importanti in educarea unui copil. Atentia si afectiunea pe care i-o acorda parintii sunt elemente esentiale pentru o buna dezvoltare emotionala a micutilor. Ar fi bine sa mai mentionam si existenta explicatiilor pe care le dam copiilor, cat si modalitatea prin care dam aceste explicatii.
[ citeste articolul complet ]

Psihoterapie de cuplu

Probleme cu erectia si ejacularea precoce

Cele mai multe probleme sexuale ale barbatilor sunt psihogene. Foarte putine au ca si cauza dereglari fiziologice autentice. Asa stand lucrurile, am decis sa detaliez in acest articol cauzele si mecanismele de functionare ale celor mai intalnite disfunctii sexuale la barbati.
Sa abordam mai intai problemele cu erectia. [citeste articolul complet]

Tulburari psihice

Depresia si cauzele ei

Din ce in ce mai multi oameni acuza aceasta tulburare psihica.
Depresia este o tulburare afectiva care are ca si trasatura specifica tristetea profunda, stare ce persista perioade indelungate.
Cea mai serioasa forma a acestei tulburari este depresia majora. 
[ citeste articolul complet ]

Copyright © 2009 - Psihosolutii.ro - S.C.P Niculescu & Dinu. Toate drepturle rezervate. Powered by Total Web Technologies.
  Google+