Nu am chef de nimic

AddThis Social Bookmark Button

Cu toții putem avea momente în care ne este greu să ne motivăm. În unele situații însă, lipsa motivației poate să-i determine pe unii oameni să nu mai facă nimic, să le fie imposibil să inițieze orice acțiune. Sentimentul că nu poți face nimic te face să te izolezi și mai mult de prieteni și activități, iar inactivitatea se traduce prin și mai puține satisfacții. Începi să te simți din ce în ce mai neajutorat, ca și cum nu ai mai fi în stare să faci nimic și în cele din urmă, începi să te critici pentru acest lucru. Este un cerc vicios.

Adeseori, oamenii cred că nu pot face nimic decât dacă sunt motivați. Așteaptă întoarcerea motivației în așa fel încât să se modifice și starea de spirit. Aceasta însă s-ar putea dovedi a fi o așteptare destul de lungă. În loc să așteptăm ca motivația să vină, alternativa ar presupune să ne hotărâm să facem lucruri fără să ne simțim motivați. Putem face lucruri productive chiar dacă ne simțim obosiți, descurajați sau plictisiți. În acest fel, este posibil ca și motivația să apară ulterior. Este posibil să ne simțim mai interesați să facem unele lucruri după ce am făcut altele. Poate că tocmai acțiunea creează motivația. Convingerea pe care o au mulți oameni despre motivație este aceea că: „Trebuie să am chef să fac un lucru înainte de a-l face”. Dar această idee este de fapt, un mit. Te poți transforma dintr-o persoană al cărei comportament este provocat de motivație, într-o persoană al cărei comportament creează motivația, respectiv cineva care alege să facă ceea ce trebuie făcut și care devine motivată mai târziu.

Iată câteva recomandări referitoare la modul în care putem stimula motivația:

  1. Fii dispus să faci ceea ce nu ai chef să faci. Gândul pe care îl avem atunci când ne lipsește motivația de a face ceva este: 'Nu vreau să fac asta'. Chiar dacă o spunem cu alte cuvinte, ca de ex: ' E prea greu' sau 'Nu sunt pregătit', sensul de bază este același: nu vrem și credem că este imposibil să facem ceea ce nu vrem să facem. Cu toate acestea, cel mai probabil, fiecare am făcut o mulțime de lucruri în trecut pe care nu prea am vrut să le facem (ex. să învățăm pentru anumite examene; să mergem la serviciu în unele zile; să ducem gunoiul etc). În realitate, nu trebuie să vrem să facem un lucru pentru a-l face, ci trebuie doar să fim dispuși să-l facem, ceea ce este diferit de a fi motivați, a ne simți confortabil sau a fi pregătiți. Ne putem mobiliza să facem ceva ce nu vrem să facem, hotărând că este suficient de important, astfel încât să ajungem chiar să facem. Mobilizându-ne și alegând să facem lucruri pe care nu vrem să le facem sau nu avem chef, simțim că prindem forțe noi. Lipsa de energie și motivație nu ne pot împiedica să alegem să facem lucruri pe care ar fi bine să le facem, iar autodisciplina ne ajută să facem ceea ce nu ne dorim.
  2. Disconfortul constructiv. Îmbunătățirea tuturor aspectelor din viața noastră implică un oarecare disconfort (ex. pierderea în greutate necesită exercițiu fizic, luarea unei decizii implică disconfortul incertitudinii). Din acest motiv, este important să ne concentrăm pe capacitatea de a tolera disconfortul. Această problemă este numită în literatura de specialitate, disconfortul constructiv. Atitudinea față de disconfort este esențială. Unii cred că disconfortul este copleșitor, epuizant, frustrant și permanent, în vreme ce alții îl privesc ca pe un inconvenient temporar, ca pe o provocare, ca pe ceva ce le oferă un sentiment că depășești obstacole. Disconfortul constructiv este capacitatea de a face ceva incomod pentru a-ți atinge obiectivele. Este de fapt un mijloc de a ne atinge scopurile, un instrument. Există diverse exerciții pe care le putem face pentru a ne întări toleranța la disconfort. Doar practicând disconfortul reușim să facem progrese.
  3. Nu ar fi trebuit să fiu nevoit să fac asta. Propriile reguli despre ceea ce nu ar trebui să facem reprezintă un alt obstacol în calea progresului. Din păcate, unele dintre cele mai rele lucruri se întâmplă, uneori, celor mai buni oameni. Este greu și adesea nedrept. Și nedreptatea pare și mai mare atunci când ne dăm seama că în astfel de situații trebuie depășită suferința cu și mai mult efort. Un mod de a privi acest lucru este să înțelegem că nu avem posibilitatea de a alege în această situație. Singurele opțiuni sunt: să facem ceva pentru a ne îmbunătăți viața sau să alegem să nu facem nimic în acest sens. Ce s-a întâmplat poate fi nedrept sau chiar traumatic, dar acest lucru s-a întâmplat înaintea zilei de astăzi. Astăzi ne putem întreba dacă putem acționa, astfel încât să facem față experienței negative trăite.
  4. Ce fel de persoană vrei să fii? Atunci când trecem prin evenimente dificile avem tendința de a ne concentra pe depășirea sentimentelor dificile din acel moment și este normal să fie așa. Dar în același timp, ne putem gândi la dificultățile emoționale ca la o oportunitate de a decide ce fel de persoană am dori să fim. Vrem să fim tipul de om care așteaptă ca lucrurile să i se întâmple sau vrem să fim, mai degrabă, genul de persoană care face ca lucrurile să se întâmple, acționând în acest sens (acționează acum și te vei simți mai bine mai târziu). Această alegere este proactivă: 'Eu fac ca lucrurile să se întâmple' sau 'Îmi urmăresc scopurile'.
  5. A planifica în funcție de obiective. Un alt aspect important este acela de a identifica câteva obiective pe care ne dorim să le realizăm pe termen scurt și pe termen lung, astfel încât să știm ce anume urmărim și unde vrem să ajungem. Pentru asta ar fi bine să ne întrebăm cum ne-ar plăcea să arate viața noastră. Este nevoie să menținem obiectivele în fața noastră. Ele sunt călăuze esențiale atunci când luăm decizii cu privire la modul în care să ne folosim energia și timpul. O idee bună ar fi să le descompunem în obiective pentru fiecare zi, pentru fiecare săptămână și pe termen mai lung, luna viitoare sau chiar anul viitor și să fim cât mai specifici în formularea lor.

Un motiv pentru care, de multe ori, nu încercăm ceva, este că vrem să ne simțim mai bine, imediat, doar că acest lucru nu ne va ajuta să facem mari progrese. Tolerarea greutăților face ca viața să fie mai ușoară, mai târziu. Concluzia ar fi să dezvoltăm și obiceiul de a rezolva lucrurile mai puțin plăcute, pe care să îl practicăm în mod regulat, deoarece el creează motivație. Activitatea creează noi realități, energie nouă, experiențe noi, chiar și prieteni noi. Iar pe măsură ce timpul trece și reușim să facem ceea ce ne propunem, fie că suntem sau nu motivați sau avem chef, este bine să ne răsplătim zilnic cu laude pentru că facem ceea ce este greu de făcut, lupta cea mai grea fiind aceea de a ne depăși pe noi înșine.

Dacă și tu întâmpini dificultăți în a te motiva și îți dorești să scapi de ele, te așteptăm la cabinetele noastre din București sau Cluj-Napoca sau pe www.gandestesanatos.ro, unde înregistrarea și primele 3 ședințe-lecții sunt gratuite. Pentru mai multe detalii poți accesa pagina de Contact a site-ului și să realizezi o programare.

NOU! Accesează gratuit primele 3 ședințe-lecții ale platformei de psihoterapie și dezvoltare personală online descărcând aplicația GandesteSanatos din AppStore si GooglePlay. Dacă dorești și interacțiune cu un psiholog te poți înregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psiholog Ioana Ionicioiu
0746 211 896
ioana.ionicioiu@psihosolutii.ro
www.gandestesanatos.ro
www.psihosolutii.ro

Contact - Programari

Gabriel Dinu - 0724.306.188
gabriel.dinu@psihosolutii.ro

Roxana Niculescu - 0722.762.805
roxana.niculescu@psihosolutii.ro

Irina Paraschiv - 0744.239.470
irina.paraschiv@psihosolutii.ro

Mihaela Stinga (Iote) - 0760.737.493
mihaela.iote@psihosolutii.ro

Alexandra Pacurar - 0751.052.008
alexandra.pacurar@psihosolutii.ro

Sandra Voicu - 0729.007.831
sandra.voicu@psihosolutii.ro

Ioana Ionicioiu - 0746.211.896
ioana.ionicioiu@psihosolutii.ro

 

 

FacebookGabriel Dinu - Radio Lynx

" Desi nu stii, in tine este psihologul perfect!"

Gabriel Dinu

Gabriel Dinu - Realizator emisiunea 'Confidential'.

Vizualizare continut

Număr afişări conţinut : 2960688

Utilizatori online

Avem 13 vizitatori online

Intreaba un psiholog

Nume:
Email:
Intrebarea dvs.:
Introduceti codul de mai sus:

Cauta in site

Abonare newsletter

Despre mersul la psiholog

Ati apelat la serviciile unui psiholog?

Psihoterapia copilului

Rasplata si pedeapsa in educatia copilului

Sunt foarte multi factori importanti in educarea unui copil. Atentia si afectiunea pe care i-o acorda parintii sunt elemente esentiale pentru o buna dezvoltare emotionala a micutilor. Ar fi bine sa mai mentionam si existenta explicatiilor pe care le dam copiilor, cat si modalitatea prin care dam aceste explicatii.
[ citeste articolul complet ]

Psihoterapie de cuplu

Probleme cu erectia si ejacularea precoce

Cele mai multe probleme sexuale ale barbatilor sunt psihogene. Foarte putine au ca si cauza dereglari fiziologice autentice. Asa stand lucrurile, am decis sa detaliez in acest articol cauzele si mecanismele de functionare ale celor mai intalnite disfunctii sexuale la barbati.
Sa abordam mai intai problemele cu erectia. [citeste articolul complet]

Tulburari psihice

Depresia si cauzele ei

Din ce in ce mai multi oameni acuza aceasta tulburare psihica.
Depresia este o tulburare afectiva care are ca si trasatura specifica tristetea profunda, stare ce persista perioade indelungate.
Cea mai serioasa forma a acestei tulburari este depresia majora. 
[ citeste articolul complet ]

Copyright © 2009 - Psihosolutii.ro - S.C.P Niculescu & Dinu. Toate drepturle rezervate. Powered by Total Web Technologies.
  Google+