Depășirea distorsiunilor cognitive

AddThis Social Bookmark Button

Conform terapiei cognitiv-comportamentale, cauza dificultăților emoționale și comportamentale nu este reprezentată de ceea ce se întâmplă în contextul nostru de viață, ci de modul în care noi interpretăm ceea ce ni se întâmplă. Așadar, în terapie, focusul nostru este pe acele convingeri disfuncționale sau tipare distorsionate de gândire sau pe așa-numitele distorsiuni cognitive / erori cognitive. Pentru a reduce disconfortul emoțional este esențial să începem să gândim diferit și mai apropiat de realitate. Dar cum putem face asta, astfel încât să depășim aceste distorsiuni cognitive?

Primul pas este să ne dăm seama când le facem. Odată conștientizate, vom fi capabili să identificăm anumite tipare în gândirea noastră și vom putea demara procesul de corectare a lor. Probabil veți observa că faceți mai des anumite tipuri de erori și că unele au un impact mai puternic asupra anxietății, de exemplu. Cea mai bună modalitate de vă conștientiza modul în care gândurile vă influențează o anumită emoție (de exemplu anxietatea) și comportamentul este să țineți o evidență a lor.

O astfel de Evidență a gândurilor sau un Jurnal al gândurilor presupune câteva însemnări de o pagină, care să vă permită să vă monitorizați autoafirmațiile, sentimentele, comportamentele și situațiile/evenimentele  care contribuie la anxietate. În plus, vă vor permite să vedeți și ce tip de distorsiuni cognitive faceți: sunteți mai degrabă un cititor al gândurilor sau un catastrofizator? Suprageneralizați sau personalizați?

Pentru a folosi acest Jurnal al gândurilor, procedați în felul următor: în decursul săptămânii următoare, ori de câte ori descoperiți că sunteți cuprinși de anxietate, notați gândurile automate negative, distorsiunile negative, sentimentele și comportamentele asociate și notați apoi o evaluare realistă care să vă contracareze gândul/-rile automat/-e. Obiectivul este acela de a stimula conștientizarea autoafirmațiilor negative și a distorsiunilor cognitive care v-ar putea alimenta emoțiile negative pe care le resimțiți în diverse situații.

Jurnalul gândurilor vă permite, de asemenea, să faceți o evaluare realistă a ceea ce s-a întâmplat, fapt care vă poate reduce o anumită emoție negativă puternică, oferindu-vă o perspectivă mai clară asupra lucrurilor.

Odată ce v-ați familiarizat cu tipurile de distorsiuni cognitive pe care le folosiți, este momentul să folosiți unele tehnici de bază pentru a le depăși. În acest sens, este important să apelați la ajutorul unui psihoterapeut care să vă învețe să contestați gândurile nesănătoase și să vă gestionați mai bine problemele emoționale.

Dacă doriți să învățați să gestionați toate aceste distorsiuni cognitive, vă așteptăm la cabinetele noastre din București sau Cluj-Napoca sau pe www.gandestesanatos.ro, unde înregistrarea și primele 3 ședințe-lecții sunt gratuite. Pentru mai multe detalii puteti accesa pagina de Contact a site-ului și să realizati o programare.

NOU! Accesati gratuit primele 3 ședințe-lecții ale platformei de psihoterapie și dezvoltare personală online descărcând aplicația GandesteSanatos din AppStore si GooglePlay. Dacă doriti și interacțiune cu un psiholog va puteți înregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psiholog Ioana Ionicioiu
0746 211 896
ioana.ionicioiu@psihosolutii.ro
www.gandestesanatos.ro
www.psihosolutii.ro

Contact - Programari

Gabriel Dinu - 0724.306.188
gabriel.dinu@psihosolutii.ro

Roxana Niculescu - 0722.762.805
roxana.niculescu@psihosolutii.ro

Irina Paraschiv - 0744.239.470
irina.paraschiv@psihosolutii.ro

Mihaela Stinga (Iote) - 0760.737.493
mihaela.iote@psihosolutii.ro

Alexandra Pacurar - 0751.052.008
alexandra.pacurar@psihosolutii.ro

Sandra Voicu - 0729.007.831
sandra.voicu@psihosolutii.ro

Ioana Ionicioiu - 0746.211.896
ioana.ionicioiu@psihosolutii.ro

 

 

FacebookGabriel Dinu - Radio Lynx

" Desi nu stii, in tine este psihologul perfect!"

Gabriel Dinu

Gabriel Dinu - Realizator emisiunea 'Confidential'.

Vizualizare continut

Număr afişări conţinut : 2960687

Utilizatori online

Avem 14 vizitatori online

Intreaba un psiholog

Nume:
Email:
Intrebarea dvs.:
Introduceti codul de mai sus:

Cauta in site

Abonare newsletter

Despre mersul la psiholog

Ati apelat la serviciile unui psiholog?

Psihoterapia copilului

Rasplata si pedeapsa in educatia copilului

Sunt foarte multi factori importanti in educarea unui copil. Atentia si afectiunea pe care i-o acorda parintii sunt elemente esentiale pentru o buna dezvoltare emotionala a micutilor. Ar fi bine sa mai mentionam si existenta explicatiilor pe care le dam copiilor, cat si modalitatea prin care dam aceste explicatii.
[ citeste articolul complet ]

Psihoterapie de cuplu

Probleme cu erectia si ejacularea precoce

Cele mai multe probleme sexuale ale barbatilor sunt psihogene. Foarte putine au ca si cauza dereglari fiziologice autentice. Asa stand lucrurile, am decis sa detaliez in acest articol cauzele si mecanismele de functionare ale celor mai intalnite disfunctii sexuale la barbati.
Sa abordam mai intai problemele cu erectia. [citeste articolul complet]

Tulburari psihice

Depresia si cauzele ei

Din ce in ce mai multi oameni acuza aceasta tulburare psihica.
Depresia este o tulburare afectiva care are ca si trasatura specifica tristetea profunda, stare ce persista perioade indelungate.
Cea mai serioasa forma a acestei tulburari este depresia majora. 
[ citeste articolul complet ]

Copyright © 2009 - Psihosolutii.ro - S.C.P Niculescu & Dinu. Toate drepturle rezervate. Powered by Total Web Technologies.
  Google+