Aprobarea celorlalți și aprobarea de sine

AddThis Social Bookmark Button

Unul dintre cele mai obișnuite moduri în care oamenii încearcă să se simtă mai bine atunci când s-au perturbat este să caute aprobarea altor persoane. Relațiile bune cu ceilalți pot distrage persoanele parțial de la propria autodevalorizare, furnizând relații plăcute care le oferă un plus vieții. Datorită aprobării exterioare, oamenii pot considera că viața merită trăită în ciuda „eșecurilor”, știind că vor avea întotdeauna prieteni. Această aprobare din partea altora îî ajută să se accepte pe ei înșiși atunci când nu-și ating standardele de perfecțiune.

Câștigarea dragostei și aprobării celorlalți oameni care sunt importanți pentru noi este una dintre cele mai mari plăceri ale vieții și milioane de oameni dedică mult timp și multă energie pentru a face acest lucru. Cui îî face plăcere acest obicei, poate continua să îl cultive, dar important este să fim atenți la socializarea compulsivă care are la bază sentimentul că nu merit să fiu iubit/-ă și că sunt fără valoare dacă nu câștig favorurile celorlalți. De asemenea, ar fi de dorit să nu căutăm aprobarea doar pentru a compensa celelalte lipsuri și deficiențe pe care le avem. Încercați să îndreptați unele dintre aceste deficiențe și dacă nu le puteți îmbunătăți, acceptați-vă necondiționat ca persoane, în ciuda lor. Putem trăi bucuria de a avea legături cu oamenii ca pe o plăcere de sine stătătoare și nu pentru a compensa sau pentru a ne distrage atenția de la alte eșecuri.

Dacă vă face plăcere să câștigați aprobarea socială, încercați să faceți în așa fel încât să vă faceți mai bine și nu doar să vă simțiți mai bine. Realizați că vă plac prietenii pe care îi aveți și că pe unii chiar îi iubiți, dar că nu aveți nevoie neapărat de ei. Descoperiți moduri de a vă face prieteni noi și de a-i păstra pe cei vechi, dar nu o faceți compulsiv. Fiți atenți la modul în care calitatea contează mai mult decât cantitatea, mai ales atunci când aveți un volum limitat de timp și de energie pentru a cultiva o prietenie.

Realizați o analiză costuri-beneficii pentru a vedea cu cine vă împrieteniți și pe cine ignorați. Cântăriți aceste alegeri în raport cu propriile interese, valori și obiective. Observați cum își împart timpul, de obicei, oamenii eficienți între problemele sociale și celelalte aspecte ale vieții lor. Alegeți prieteni de la care puteți învăța inclusiv cum să vă perturbați singuri mai puțin și să vă bucurați de propria persoană mai mult. Acordați- vă un timp în care să fiți singuri și în care să faceți unele dintre lucrurile pe care le puteți face în mod util atunci când sunteți singuri.

Dedicați-vă o parte din timp doar activităților creative care nu sunt posibile atunci când sunteți absorbiți de ceilalți, dar vedeți, de asemenea, dacă puteți fi creativi și în colaborare, atunci când sunteți cu prietenii, în aceeași manieră în care reușiți asta atunci când sunteți de unii singuri. Folosiți o parte din timpul pe care vi-l petreceți cu prietenii pentru a-i accepta necondiționat, chiar și atunci când fac lucruri rele. Lucrați asupra suprasensibilității dumneavoastră atunci când sunteți cu unii dintre prietenii care pot fi uneori enervanți și nu renunțați ușor la ei. Admiteți că vă perturbați singuri în raport cu comportamentul lor, prin modul în care vă raportați le ceea ce ei fac.

Ca o concluzie, luând în considerare aceste recomandări, reamintiți-vă să folosiți câștigarea aprobării apropiaților atât pentru a vă simți mai bine, cât și (preferabil) pentru a vă face mai bine.

Dacă doriți să învățați cum anume să vă acceptați necondiționat și să nu depindeți în totalitate de aprobarea celorlalți, vă așteptăm la cabinetele noastre din București sau Cluj-Napoca sau pe www.gandestesanatos.ro, unde înregistrarea și primele 3 ședințe-lecții sunt gratuite. Pentru mai multe detalii puteți accesa pagina de Contact a site-ului și să realizati o programare.

NOU! Accesati gratuit primele 3 ședințe-lecții ale platformei de psihoterapie și dezvoltare personală online descărcând aplicația GandesteSanatos din AppStore si GooglePlay. Dacă doriti și interacțiune cu un psiholog va puteți înregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psiholog Ioana Ionicioiu
0746 211 896
ioana.ionicioiu@psihosolutii.ro
www.gandestesanatos.ro
www.psihosolutii.ro

Contact - Programari

Gabriel Dinu - 0724.306.188
gabriel.dinu@psihosolutii.ro

Roxana Niculescu - 0722.762.805
roxana.niculescu@psihosolutii.ro

Irina Paraschiv - 0744.239.470
irina.paraschiv@psihosolutii.ro

Mihaela Stinga (Iote) - 0760.737.493
mihaela.iote@psihosolutii.ro

Alexandra Pacurar - 0751.052.008
alexandra.pacurar@psihosolutii.ro

Sandra Voicu - 0729.007.831
sandra.voicu@psihosolutii.ro

Ioana Ionicioiu - 0746.211.896
ioana.ionicioiu@psihosolutii.ro

 

 

FacebookGabriel Dinu - Radio Lynx

" Desi nu stii, in tine este psihologul perfect!"

Gabriel Dinu

Gabriel Dinu - Realizator emisiunea 'Confidential'.

Vizualizare continut

Număr afişări conţinut : 3010084

Utilizatori online

Avem 13 vizitatori online

Intreaba un psiholog

Nume:
Email:
Intrebarea dvs.:
Introduceti codul de mai sus:

Cauta in site

Abonare newsletter

Despre mersul la psiholog

Ati apelat la serviciile unui psiholog?

Psihoterapia copilului

Rasplata si pedeapsa in educatia copilului

Sunt foarte multi factori importanti in educarea unui copil. Atentia si afectiunea pe care i-o acorda parintii sunt elemente esentiale pentru o buna dezvoltare emotionala a micutilor. Ar fi bine sa mai mentionam si existenta explicatiilor pe care le dam copiilor, cat si modalitatea prin care dam aceste explicatii.
[ citeste articolul complet ]

Psihoterapie de cuplu

Probleme cu erectia si ejacularea precoce

Cele mai multe probleme sexuale ale barbatilor sunt psihogene. Foarte putine au ca si cauza dereglari fiziologice autentice. Asa stand lucrurile, am decis sa detaliez in acest articol cauzele si mecanismele de functionare ale celor mai intalnite disfunctii sexuale la barbati.
Sa abordam mai intai problemele cu erectia. [citeste articolul complet]

Tulburari psihice

Depresia si cauzele ei

Din ce in ce mai multi oameni acuza aceasta tulburare psihica.
Depresia este o tulburare afectiva care are ca si trasatura specifica tristetea profunda, stare ce persista perioade indelungate.
Cea mai serioasa forma a acestei tulburari este depresia majora. 
[ citeste articolul complet ]

Copyright © 2009 - Psihosolutii.ro - S.C.P Niculescu & Dinu. Toate drepturle rezervate. Powered by Total Web Technologies.
  Google+