De ce psihoterapia poate sa ajute pe oricine

AddThis Social Bookmark Button

Miturile conform carora doar pesoane cu dezechilibre emotionale mari au nevoie de psihoterapie incep incet, incet sa se spulbere. Din ce in ce mai multe persoane apeleaza la servicii psihologice pentru simplul dar importantul motiv ca doresc sa aiba grija de ele. Totusi, destul de multe prejudecati inca exista si cred ca daca le abordam deschis si constant, mai multa lume va beneficia de pe urma psihoterapiei si la nivel de comunitate vom deveni mai maturi si mai sanatosi. De aceea, in randurile care urmeaza, voi expune principalele motive pentru care terapia sau dezvoltarea personala poate sa foloseasca oricui.

In primul rand, componenta de autocunoastere care e prezenta in toate formele de terapie poate fi extrem de importanta pentru echilibrul nostru. Intelegerea si constientizarea cu privire la motivele pentru care reactionam cum reactionam in anumite situatii au un efect terapeutic mare, chiar daca apoi va fi nevoie si de schimbari concrete pentru ca efectul sa dureze. De asemenea, stiind care ne sunt dificultatile sau daca vreti, defectele, dar si punctele forte, calitatile, vom putea face fata la provocarile vietii cat se poate de bine, fara sa ne simtim prea coplesiti, frustrati sau neputinciosi. Deci autocunoasterea este primul avantaj mare pe care il avem daca urmam o forma de terapie sau dezvoltare personala.

In al doilea rand, ideea ca doar daca trecem printr-o criza sau avem dificultati extrem de mari putem beneficia de pe urma terapiei este falsa. Este bine sa avem in vedere faptul ca anxietatea, depresia, furia si alte probleme emotionale sunt cauzate de credinte irationale, comportamente si mecanisme de aparare dezadaptative, sau trasaturi de personalitate accentuate. Pentru a lucra la acestea, nu este nevoie sa asteptam pana evenimentele stresante ni le activeaza si pana ajungem sa experiementam stari tot mai puternice, ci putem din timp sa ne protejam de astfel de probleme. De exemplu, sa presupunem ca avem o credinta de tipul “Trebuie neaparat sa obtin aprobarea tuturor si daca nu se intampla, sunt un om de nimic”. Circumstantele vietii au putut fi de asa natura incat sa nu ne activeze aceasta credinta. Putem fi suficient de agreabili iar oamenii din jurul nostru sa ne placa si sa nu fie critici, astfel sa nu fi avut nicio situatie in care sa ne simtim foarte rau. Credinta a ramas latenta: e acolo dar nu se manifesta. Insa nu ne poate garanta nimeni ca nu vor fi situatii si momente cand nu vom primi aprobarea, cand vom fi criticati, ba chiar este foarte probabil ca la un moment dat sa se intample asta. De aceea, daca lucram cu aceste credinte din timp, ni le modificam in unele mai rationale (“Mi-ar placea si fac tot ce pot sa obtin aprobarea celorlalti, dar daca nu se intampla eu raman acelasi om valoros”), vom putea face fata unor situatii activatoare mult mai usor decat cu vechile credinte in minte. Asadar, terapia poate sa ajute atunci cand nu suntem intr-un distres foarte intens. Este cum am merge la dentist nu cand avem dureri extrem de mari ci mai repede, pentru a preveni probleme mai grave.

In al treilea rand, relatia cu terapeutul este foarte importanta si pentru multi poate sa fie un model de relatie sanatoasa, cum poate nu au avut niciodata. Si chiar daca avem relatii sanatoase, tot putem invata cum sa ne respectam reciproc, sa ne exprimam nevoile si sa ne tratam unii pe altii cu intelegere. Astfel, in cadrul relatiei terapeutice putem exersa lucrurile acestea fara sa fim judecati sau fara sa existe consecinte precum ruperea relatiei. Avem voie sa gresim, sa ne corectam, sa spunem ce simtim, sa cerem ce avem nevoie, pentru ca vom fi intampinati cu empatie si intelegere. Si apoi tot ce am invatat in relatie cu terapeutul putem transfera in celelalte relatii din viata noastra, cu partenerul, cu copiii sau cu parintii.

In al patrulea rand, terapia ne echipeaza cu abilitati si instrumente utile, pe care daca mai multi dintre noi le-am folosi, am putea fi mai fericiti la nivel de societate. Nu e asadar vorba doar de un beneficiu personal, sa fiu mai linistit eu ca persoana, desi si asta in sine e important, ci si de un beneficiu al intregii comunitati. Oameni echilibrati emotional pot lua decizii mai bune, pot comunica mai eficient si pot sa duca o viata mai satisfacatoare. Si daca fiecare isi asuma responsabilitatea de a creste, a se dezvolta si a se ocupa de sanatatea emotionala, folosind tehnici si instrumente invatate in terapie putem sa crestem si sa ne dezvoltam ca grup, ca societate.

Daca aceste argumente te-au convins sa incepi demersul de a lucra cu tine,  te asteptam cu drag la cabinetele noastre din Bucuresti sau Cluj, dar daca nu poti ajunge, intra pe www.gandestesanatos.ro, unde inregistrarea si primele 3 sedinte-lectii sunt gratuite. Pentru mai multe detalii acceseza pagina de Contact a site-ului si realizeaza o programare.

NOU! Acceseaza gratuit primele 3 sedinte-lectii ale platformei de psihoterapie si dezvoltare personala online descarcand aplicatia GandesteSanatos din AppStore si GooglePlay. Daca doresti si interactiune cu un psiholog te poti inregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psihoterapeut Alexandra Pacurar

0751.052.008
alexandra.pacurar@psihosolutii.ro
www.gandestesanatos.ro
www.psihosolutii.ro

Contact - Programari

Gabriel Dinu - 0724.306.188
gabriel.dinu@psihosolutii.ro

Roxana Niculescu - 0722.762.805
roxana.niculescu@psihosolutii.ro

Irina Paraschiv - 0744.239.470
irina.paraschiv@psihosolutii.ro

Mihaela Stinga (Iote) - 0760.737.493
mihaela.iote@psihosolutii.ro

Alexandra Pacurar - 0751.052.008
alexandra.pacurar@psihosolutii.ro

Sandra Voicu - 0729.007.831
sandra.voicu@psihosolutii.ro

Ioana Ionicioiu - 0746.211.896
ioana.ionicioiu@psihosolutii.ro

 

 

FacebookGabriel Dinu - Radio Lynx

" Desi nu stii, in tine este psihologul perfect!"

Gabriel Dinu

Gabriel Dinu - Realizator emisiunea 'Confidential'.

Vizualizare continut

Număr afişări conţinut : 3015189

Utilizatori online

Avem 9 vizitatori online

Intreaba un psiholog

Nume:
Email:
Intrebarea dvs.:
Introduceti codul de mai sus:

Cauta in site

Abonare newsletter

Despre mersul la psiholog

Ati apelat la serviciile unui psiholog?

Psihoterapia copilului

Rasplata si pedeapsa in educatia copilului

Sunt foarte multi factori importanti in educarea unui copil. Atentia si afectiunea pe care i-o acorda parintii sunt elemente esentiale pentru o buna dezvoltare emotionala a micutilor. Ar fi bine sa mai mentionam si existenta explicatiilor pe care le dam copiilor, cat si modalitatea prin care dam aceste explicatii.
[ citeste articolul complet ]

Psihoterapie de cuplu

Probleme cu erectia si ejacularea precoce

Cele mai multe probleme sexuale ale barbatilor sunt psihogene. Foarte putine au ca si cauza dereglari fiziologice autentice. Asa stand lucrurile, am decis sa detaliez in acest articol cauzele si mecanismele de functionare ale celor mai intalnite disfunctii sexuale la barbati.
Sa abordam mai intai problemele cu erectia. [citeste articolul complet]

Tulburari psihice

Depresia si cauzele ei

Din ce in ce mai multi oameni acuza aceasta tulburare psihica.
Depresia este o tulburare afectiva care are ca si trasatura specifica tristetea profunda, stare ce persista perioade indelungate.
Cea mai serioasa forma a acestei tulburari este depresia majora. 
[ citeste articolul complet ]

Copyright © 2009 - Psihosolutii.ro - S.C.P Niculescu & Dinu. Toate drepturle rezervate. Powered by Total Web Technologies.
  Google+