Gandurile intruzive (obsesive)

AddThis Social Bookmark Button

Tulburarea obsesiv-compulsiva este formata din gandurile obsesive, intruzive si comportamentele compulsive.
Obsesiile sau gandurile intruzive sunt ganduri, imagini sau impulsuri persistente care patrund in constiinta subiectului si sunt in general surse de angoasa.
Compulsiile sau ritualurile sunt comportamente repetitive ori acte mentale pe care persoana se simte obligata sa le savarseasca ca raspuns la o obsesie, chiar daca acesta realizeaza ca sunt lipsite de sens ori excesive.

In acest articol ne-am axat in special pe aspectele cu privire la gandurile obsesive. 
Gandurile obsesiile sunt idei, ganduri, impulsuri sau imagini persistente care sunt traite ca acaparatoare si inadecvate, si cauzează o anxietate si stres marcat chiar daca  sunt false, fiind doar ganduri - produse ale propriei minti.
Exemple de ganduri sau imagini cu caracter obsesiv: obscenitati, blasfemii sau absurditati (exemplu: persoana se teme sa nu isi dea jos hainele in public, sa nu il injunghie pe vecinul de la masa), imagini de violenta, sexual sau respingatoare (,,gest deplasat”, fata de bebelus), care il fac pe pacient sa se gandeasca serios la aparitia si realitatea acestor ganduri sau in cautarea solutiei (,,il iubesc suficient?”), si insotite de ritualurile mentale cu scopul de a anula ,,gandurile rele”. 
Persoana care sufera de tulburarea obsesiv compulsiva, nu isi doreste si nici nu se gandeste sa implineasca continutul gandurilor respective.

Ipotezele gandurilor intruzive
In terapia cognitiv-comportamentala sunt retinute doua ipoteze pentru a explica pacientului aparitia si mentinerea tulburarii obsesiv-compulsive.
Obsesiile devin patologice din cauza modului in care pacientul prelucreaza informatia. Un gand automat generat de o schema cognitiva pastrata in memoria de lunga durata ar fi asociat unui gand obsedant si ar determina persoana sa ritualizeze. Persoana intareste ideile obsedante tocmai prin dorinta de a le anula si cu atat acestea devin mai persistente si frecvente.

Remedii pentru gandurile intruzive
Studiile au demonstrat ca se pot obtine rezultate foarte bune prin psihoterapia cognitiv-comportamentala, in aproximativ 70% dintre cazuri.
Acest gen de psihoterapie utilizeaza tehnici specifice, cum ar fi:destructurarea modelului patologic al gandirii necontrolate (achizitionarea deprinderilor de relaxare, deoarece cu cat persoana este mai incordata, cu atat este mai stapanita de gandurile obsesive, intruzive); tehnica opririi gandurilor (persoana este instruita ca imediat ce ii vine in minte un gand obsesiv de care doreste sa scape sa isi spuna in limbaj interior "stop” si "calm”, apoi sa isi relaxeze musculatura; tehinica extragerii gandurilor obsesive, intruzive (gandurile negative sunt exagerate pana la ridicol).
Pentru un plus de eficienta persoana care sufera de tulburarea obsesiv-compulsiva trebuie sa nutreasca o dorinta, motivatie si rabdare crescuta in demersul psihoterapeutic.

Voi sunteti stapanii propriilor ganduri. Sa aveti ganduri frumoase!

Cu drag,

Psiholog Roxana Patrascu
Tel.: 0736.632.545
E-mail: roxana.patrascu@psihosolutii.ro

Contact - Programari

Gabriel Dinu - 0724.306.188
gabriel.dinu@psihosolutii.ro

Roxana Niculescu - 0722.762.805
roxana.niculescu@psihosolutii.ro

Mihaela Stinga (Iote) - 0760.737.493
mihaela.iote@psihosolutii.ro

Ioana Ionicioiu - 0746.211.896
ioana.ionicioiu@psihosolutii.ro

Larisa Paul - 0737.039.446
larisa.paul@psihosolutii.ro

Sandra Voicu - 0729.007.831
sandra.voicu@psihosolutii.ro

Andreea Sandru - 0751.923.276
andreea.sandru@psihosolutii.ro

Raluca Listea - 0736.177.407
raluca.listea@psihosolutii.ro

Anca Nemteanu - 0744.583.945
anca.nemteanu@psihosolutii.ro
FacebookGabriel Dinu - Radio Lynx

" Desi nu stii, in tine este psihologul perfect!"

Gabriel Dinu

Gabriel Dinu - Realizator emisiunea 'Confidential'.

Vizualizare continut

Număr afişări conţinut : 3291923

Utilizatori online

Avem 13 vizitatori online

Intreaba un psiholog

Cauta in site

Abonare newsletter

Despre mersul la psiholog

Ati apelat la serviciile unui psiholog?

Psihoterapia copilului

Rasplata si pedeapsa in educatia copilului

Sunt foarte multi factori importanti in educarea unui copil. Atentia si afectiunea pe care i-o acorda parintii sunt elemente esentiale pentru o buna dezvoltare emotionala a micutilor. Ar fi bine sa mai mentionam si existenta explicatiilor pe care le dam copiilor, cat si modalitatea prin care dam aceste explicatii.
[ citeste articolul complet ]

Psihoterapie de cuplu

Probleme cu erectia si ejacularea precoce

Cele mai multe probleme sexuale ale barbatilor sunt psihogene. Foarte putine au ca si cauza dereglari fiziologice autentice. Asa stand lucrurile, am decis sa detaliez in acest articol cauzele si mecanismele de functionare ale celor mai intalnite disfunctii sexuale la barbati.
Sa abordam mai intai problemele cu erectia. [citeste articolul complet]

Tulburari psihice

Depresia si cauzele ei

Din ce in ce mai multi oameni acuza aceasta tulburare psihica.
Depresia este o tulburare afectiva care are ca si trasatura specifica tristetea profunda, stare ce persista perioade indelungate.
Cea mai serioasa forma a acestei tulburari este depresia majora. 
[ citeste articolul complet ]

Copyright © 2009 - Psihosolutii.ro - S.C.P Niculescu & Dinu. Toate drepturle rezervate. Powered by Total Web Technologies.
  Google+