Neutralizarea ca strategie ineficientă în controlul obsesiilor

AddThis Social Bookmark Button

Nu de puține ori, în cazul persoanelor care se confruntă cu diverse obsesii, apar confuzii privind strategiile la care multe dintre acestea apelează în încercarea de a scăpa de ele și care nu sunt deloc cele eficiente. Tocmai din acest motiv, am decis să scriu acest articol pentru a aduce câteva clarificări.

Tulburarea obsesiv-compulsivă (TOC) este o tulburare anxioasă, în care trăsăturile principale sunt revenirea repetată a obsesiilor și/sau a compulsiilor suficient de grave, încât să consume un timp destul de îndelungat (> 1 oră pe zi) și/sau să cauzeze un distres pronunțat sau deficit funcțional. Deși criteriile de diagnostic pentru TOC pot fi întrunite datorită prezenței obsesiilor sau a compulsiilor, marea majoritate a persoanelor cu această tulburare (75 - 91%) prezintă atât obsesii, cât și compulsii. Există o relație funcțională strânsă între aceste două fenomene, obsesiile fiind asociate în mod obișnuit cu creșterea semnificativă a anxietății, a distresului sau a sentimentului de vină, urmata de o compulsie al cărei scop este acela de a reduce sau de a elimina anxietatea sau disconfortul cauzat de obsesie.

Două sunt procesele considerate esențiale pentru persistența TOC la nivelul fazei strategice în anxietate: (1) estimările asupra obsesiei și a abilității de coping a individului și (2) reacția de neutralizare sau ritualul compulsiv care au ca scop diminuarea anxietății sau prevenirea unui rezultat temut anticipat.

În TOC, reacțiile cognitive și comportamentale care caută să reducă distresul și să neutralizeze obsesia contribuie așadar, la persistența tulburării. Persoanele cu TOC se angajează în mai multe strategii de neutralizare, cuprinzând ritualuri compulsive menite să reducă amenințarea percepută și anxietatea asociată acesteia și să stabilească un sentiment de siguranță prin stoparea obsesiei. Neutralizarea, care presupune deseori activități ascunse de control mental, ca de exemplu recitarea unei expresii pentru sine, este îndreptată cu precădere asupra anihilării sau a corectării efectelor negative percepute ale obsesiei. Deși folosirea ritualurilor compulsive evidente în comportamentul extern sau ascunse îi distinge pe oamenii cu TOC de alte grupuri de comparație anxioase sau nonanxioase, cei predispuși la gândirea obsesivă vor folosi mai frecvent o diversitate de strategii de control ca răspuns la gândurile lor intruzive nedorite și la obsesii, recurgând la oprirea gândurilor, la raționalizare, distragere, substituirea gândurilor, autopedepsire, autoliniștire, căutarea asigurărilor din partea celorlalți sau, mai rar, nefăcând nimic.

Dacă luăm în considerare estimările și convingerile eronate despre amenințare, responsabilitate și control care caracterizează TOC, este normal ca persoana suferind de obsesii să recurgă la compulsii și la alte forme de neutralizare, într-un efort disperat de a reprima sau de a împiedica apariția obsesiei, de a reduce distresul asociat, de a se deroga de responsabilitatea percepută și de a împiedica un rezultat negativ anticipat. Deși eforturile de neutralizare pot avea succes, realizând aceste obiective pe termen scurt, ele sunt totuși strategii dezadaptative de coping care, în ultimă instanță, vor contribui la creșterea frecvenței, a intensității și a atenției acordate obsesiei. Eforturile persoanelor cu tendințe spre obsesie de a-și manifesta controlul sunt contraproductive din cauza:

1. Prezenței biasării favorizate de lipsa infirmării: o persoană crede în mod greșit că prevenirea rezultatului temut sau diminuarea anxietății se datorează neutralizării și blochează în felul acesta expunerea la orice dovadă care ar putea să-i infirme convingerea.

2. Atenției accentuate: conform teoriei lui Wegner despre procesul paradoxal, orice efort deliberat de a controla sau de a reprima un gând nedorit va intensifica procesul atențional automat de căutare a reaparițiilor ulterioare a gândului respectiv, astfel că intruziunea va câștiga prioritate atențională.

3. Responsabilizării personale excesive: succesul temporar în confruntarea cu intruziunea va contribui la creșterea semnificației percepute a acestuia și a sentimentului de responsabilitate legat de prevenirea amenințării anticipate.

4. Eforturilor exagerate pentru a dobândi controlul și regulilor mai ambigue pentru „a se opri”: succesul scurt, repetat, obținut în îndepărtarea grijii obsesionale va conduce la eforturi și mai exagerate pentru a deține controlul și la dificultăți mai mari în a înțelege când este „destul”.

Concluzionând, rezultatele generale obținute din studii de specialitate susțin rolul important al neutralizării în persistența simptomelor obsesionale, cu efecte specifice asupra amplificării distresului și asupra interpretării greșite a intruziunilor.

Dacă doriți să învățați să diminuați simptomele obsesive sau compulsive, vă așteptăm la cabinetele noastre din București sau Cluj-Napoca sau pe www.gandestesanatos.ro, unde înregistrarea și primele 3 ședințe-lecții sunt gratuite. Pentru mai multe detalii poți accesa pagina de Contact a site-ului și să realizati o programare.

NOU! Accesati gratuit primele 3 ședințe-lecții ale platformei de psihoterapie și dezvoltare personală online descărcând aplicația GandesteSanatos din AppStore si GooglePlay. Dacă doriti și interacțiune cu un psiholog va puteți înregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psiholog Ioana Ionicioiu
0746 211 896
ioana.ionicioiu@psihosolutii.ro
www.gandestesanatos.ro
www.psihosolutii.ro

 

Contact - Programari

Gabriel Dinu - 0724.306.188
gabriel.dinu@psihosolutii.ro

Roxana Niculescu - 0722.762.805
roxana.niculescu@psihosolutii.ro

Irina Paraschiv - 0744.239.470
irina.paraschiv@psihosolutii.ro

Mihaela Stinga (Iote) - 0760.737.493
mihaela.iote@psihosolutii.ro

Alexandra Pacurar - 0751.052.008
alexandra.pacurar@psihosolutii.ro

Sandra Voicu - 0729.007.831
sandra.voicu@psihosolutii.ro

Ioana Ionicioiu - 0746.211.896
ioana.ionicioiu@psihosolutii.ro

 

 

FacebookGabriel Dinu - Radio Lynx

" Desi nu stii, in tine este psihologul perfect!"

Gabriel Dinu

Gabriel Dinu - Realizator emisiunea 'Confidential'.

Vizualizare continut

Număr afişări conţinut : 2959670

Utilizatori online

Avem 19 vizitatori online

Intreaba un psiholog

Nume:
Email:
Intrebarea dvs.:
Introduceti codul de mai sus:

Cauta in site

Abonare newsletter

Despre mersul la psiholog

Ati apelat la serviciile unui psiholog?

Psihoterapia copilului

Rasplata si pedeapsa in educatia copilului

Sunt foarte multi factori importanti in educarea unui copil. Atentia si afectiunea pe care i-o acorda parintii sunt elemente esentiale pentru o buna dezvoltare emotionala a micutilor. Ar fi bine sa mai mentionam si existenta explicatiilor pe care le dam copiilor, cat si modalitatea prin care dam aceste explicatii.
[ citeste articolul complet ]

Psihoterapie de cuplu

Probleme cu erectia si ejacularea precoce

Cele mai multe probleme sexuale ale barbatilor sunt psihogene. Foarte putine au ca si cauza dereglari fiziologice autentice. Asa stand lucrurile, am decis sa detaliez in acest articol cauzele si mecanismele de functionare ale celor mai intalnite disfunctii sexuale la barbati.
Sa abordam mai intai problemele cu erectia. [citeste articolul complet]

Tulburari psihice

Depresia si cauzele ei

Din ce in ce mai multi oameni acuza aceasta tulburare psihica.
Depresia este o tulburare afectiva care are ca si trasatura specifica tristetea profunda, stare ce persista perioade indelungate.
Cea mai serioasa forma a acestei tulburari este depresia majora. 
[ citeste articolul complet ]

Copyright © 2009 - Psihosolutii.ro - S.C.P Niculescu & Dinu. Toate drepturle rezervate. Powered by Total Web Technologies.
  Google+