Cele trei grade ale asertivității

AddThis Social Bookmark Button

Considerăm că asertivitatea ne ajută să ne afirmăm în toate domeniile vieții, fie pe plan social, spiritual sau financiar, fie la serviciu sau în cadrul familiei. Ceea ce se petrece în jurul nostru constituie adesea o reflectare a felului nostru de a fi. Gândirea influențează rezultatele pe care le obținem. Gândind negativ vom atrage realități negative, iar gândind asertiv vom beneficia de ceea ce este bun în viață. Așa cum au arătat mai multe studii, învățarea asertivității duce la o reducere semnificativă a furiei și a frustrării.

Marlowe H. Smaby și Armas W. Tamminen subliniază că există mai multe grade de asertivitate și că unele dintre ele sunt adecvate pentru diverse tipuri de situații sau cu diferiți parteneri. Folosind un nivel minim de asertivitate, nu faci altceva decât să îți păstrezi poziția și să refuzi să te lași controlat de altul, ca atunci când cineva încearcă să se strecoare la rând înaintea ta și tu doar îî arăți capătul cozii, indicându-i că ar face bine să se ducă acolo.

Folosind următorul nivel de comportament asertiv, cel al încrederii în propria opinie, recunoști perspectiva celeilalte persoane și sentimentele sale în legătură cu un anumit aspect, dar fără sete de răzbunare, rămâi ferm pe poziție. Așadar, dacă un prieten îți cere să minți pentru el, spui: „Pot înțelege ce simți în legătură cu asta și de ce vrei să procedez așa, precum și cât de dezamăgit vei fi dacă nu o voi face. Am însă convingerea clară că nu vreau să fac asta și că e posibil să am anumite necazuri dacă o fac, așa că mi-aș dori să nu-mi fi cerut așa ceva. De fapt, acum că m-ai întrebat, mă simt într-o oarecare măsură inconfortabil în legătură cu asta”.

Folosind un nivel și mai înalt, cel al asertivității negociatoare, îți păstrezi ferm poziția în continuare, dar te și străduiești foarte mult să vezi punctul de vedere al celeilalte persoane și să ajungi la un fel de soluție de compromis. Prin urmare, ai putea să-i spui prietenului care vrea să minți: „Pot înțelege ce simți în legătură cu asta și de ce vrei să procedez așa, precum și cât de dezamăgit vei fi dacă nu o voi face. Am însă convingerea clară că nu vreau să fac asta și că e posibil să am anumite necazuri dacă o fac, așa că poți înțelege ce simt în legătură cu asta și de ce nu o voi face. Cred însă, că văd un alt mod de a te ajuta. Voi rămâne în cea mai mare măsură de partea adevărului, dar mă voi strădui extrem de mult să-l conving pe angajatorul respectiv să-ți ofere un loc de muncă, astfel încât să vadă cât de capabil ești. Îi voi recomanda să-ți ofere ție jobul, deși este posibil să nu ai experiența dorită”.

Dacă exersăm aceste niveluri diferite de asertivitate și le folosim discriminativ, putem ajunge să ne comportăm așa cum ne dorim să o facem, rămânând în continuare în termeni buni și chiar prietenoși cu ceilalți.

Îndrăzniți să fiți asertivi și să comunicați celor din jur și aspectele mai puțin plăcute pentru ceilalți, iar dacă aveți nevoie de ajutor pentru a învăța cum să faceți acest lucru, vă așteptăm la cabinetele noastre din București sau Cluj-Napoca sau pe www.gandestesanatos.ro, unde înregistrarea și primele 3 ședințe-lecții sunt gratuite. Pentru mai multe detalii puteți accesa pagina de Contact a site-ului și să realizați o programare.

NOU! Accesați gratuit primele 3 ședințe-lecții ale platformei de psihoterapie și dezvoltare personală online descărcând aplicația GandesteSanatos din AppStore si GooglePlay. Dacă doriti și interacțiune cu un psiholog vă puteți înregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psiholog Ioana Ionicioiu
0746 211 896
ioana.ionicioiu@psihosolutii.ro

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro

Contact - Programari

Gabriel Dinu - 0724.306.188
gabriel.dinu@psihosolutii.ro

Roxana Niculescu - 0722.762.805
roxana.niculescu@psihosolutii.ro

Irina Paraschiv - 0744.239.470
irina.paraschiv@psihosolutii.ro

Mihaela Stinga (Iote) - 0760.737.493
mihaela.iote@psihosolutii.ro

Alexandra Pacurar - 0751.052.008
alexandra.pacurar@psihosolutii.ro

Sandra Voicu - 0729.007.831
sandra.voicu@psihosolutii.ro

Ioana Ionicioiu - 0746.211.896
ioana.ionicioiu@psihosolutii.ro

 

 

FacebookGabriel Dinu - Radio Lynx

" Desi nu stii, in tine este psihologul perfect!"

Gabriel Dinu

Gabriel Dinu - Realizator emisiunea 'Confidential'.

Vizualizare continut

Număr afişări conţinut : 3037916

Utilizatori online

Avem 14 vizitatori online

Intreaba un psiholog

Nume:
Email:
Intrebarea dvs.:
Introduceti codul de mai sus:

Cauta in site

Abonare newsletter

Despre mersul la psiholog

Ati apelat la serviciile unui psiholog?

Psihoterapia copilului

Rasplata si pedeapsa in educatia copilului

Sunt foarte multi factori importanti in educarea unui copil. Atentia si afectiunea pe care i-o acorda parintii sunt elemente esentiale pentru o buna dezvoltare emotionala a micutilor. Ar fi bine sa mai mentionam si existenta explicatiilor pe care le dam copiilor, cat si modalitatea prin care dam aceste explicatii.
[ citeste articolul complet ]

Psihoterapie de cuplu

Probleme cu erectia si ejacularea precoce

Cele mai multe probleme sexuale ale barbatilor sunt psihogene. Foarte putine au ca si cauza dereglari fiziologice autentice. Asa stand lucrurile, am decis sa detaliez in acest articol cauzele si mecanismele de functionare ale celor mai intalnite disfunctii sexuale la barbati.
Sa abordam mai intai problemele cu erectia. [citeste articolul complet]

Tulburari psihice

Depresia si cauzele ei

Din ce in ce mai multi oameni acuza aceasta tulburare psihica.
Depresia este o tulburare afectiva care are ca si trasatura specifica tristetea profunda, stare ce persista perioade indelungate.
Cea mai serioasa forma a acestei tulburari este depresia majora. 
[ citeste articolul complet ]

Copyright © 2009 - Psihosolutii.ro - S.C.P Niculescu & Dinu. Toate drepturle rezervate. Powered by Total Web Technologies.
  Google+