Cum să nu te identifici cu anxietatea

AddThis Social Bookmark Button

Când trecem prin perioade dificile și apar simptome specifice anxietății sau depresiei, acestea pot ajunge să amenințe inclusiv identitatea noastră. Multe persoane spun că își doresc să redevină ei înșiși, să revină la cine erau înainte de anxietate sau depresie. „Sunt anxios / anxioasă” sunt cuvinte care exprimă raportarea noastră față de ceea ce simțim – ne confundăm pe noi ca persoane cu anxietatea. Însă chiar dacă aceste suferințe pot să „răpească” temporar o parte din noi, dacă reușim să ne distanțăm puțin de ele, vom realiza că de fapt noi nu suntem anxietatea, depresia, suferința noastră. Mai jos voi enumera câteva idei care să faciliteze această distanțare. Mă voi referi cu precădere la anxietate, dar este valabil și pentru alte tipuri de emoții.

1. Înțelege anxietatea

Anxietatea e o serie de manifestări emoționale, cognitive, fiziologice și comportamentale și înțelegerea felului în care se manifestă poate ajuta la separarea sinelui de ea. La nivel subiectiv, cum se simte anxietatea? Ce gânduri tind să apară în starea de anxietate? La nivelul corpului ce senzații simți? Ce îți vine să faci când trăiești starea de anxietate? Răspunsurile la aceste întrebări pot să ajute la clarificarea felului în care acționează aceasta și în același timp să faciliteze conștientizarea că putem “avea” anxietate fără să „fim” anxietate.

2. Personifică anxietatea

Cum ar fi să îți imaginezi anxietatea ca pe un personaj? Ce nume ar avea, cum ar arăta, ce replici ar spune? La fel cum scriitorii sau scenariștii creează personaje, la fel poți și tu să îți dai frâu liber creativității și să faci din anxietate un personaj. Există variații ale acestui exercițiu, de exemplu în loc de o persoană, poți descrie anxietatea ca pe un obiect neanimat. Dacă anxietatea ar avea o formă, ce forma ar avea? Ce culoare și ce textură? Ar avea vreun miros specific? Jucându-ne puțin cu ideea de anxietate astfel, o scoatem în exterior și ne raportăm la ea ca la ceva concret, palpabil, diferit de noi.

3. Creează metafore

Dacă tot am vorbit de creativitate, o altă metodă utilă pentru a ne distanța de anxietate este să creăm metafore care să favorizeze observarea anxietății versus confundarea cu ea. De exemplu, putem vedea anxietatea ca pe un tren în mișcare, iar pe noi în afara lui: nu călătorim cu el, ci îl observăm de pe peron cum vine și trece. Sau poate fi un film horror la cinematograf, iar noi suntem spectatorii care îl privim și care știm că suntem în siguranță și lucrurile care se întâmplă acolo nu ne afectează direct. Descoperă care din metafore te ajută și apoi adu-ți aminte de ele în momentele dificile.

4. Identifică lucrurile bune din viața ta

Oricât de mult te-ar preocupa acest aspect din viața ta, el nu e singurul aspect. Viața e mult mai complexă și bogată. O descriere detaliată a domeniilor principale ale vieții, cu toate laturile ei va surprinde această complexitate. La fel cum putem schimba mărimea unei fotografii, dând zoom-in și zoom-out, la fel putem să privim viața noastră mai în ansamblu, nefocalizându-ne doar pe starea de anxietate. Pentru că, realist vorbind, anxietatea nu e totul.

5. Fă o listă cu calitățile tale

Viața e complexă și la fel și noi, ca oameni, suntem. Avem diferite trăsaturi de personalitate, abilități, valori, dorințe, puncte forte pe care anxietatea nu ni le ia. Tot ce poate face este să încerce să ne întoarcă privirea de la ele, însă stă în puterea noastră să nu rămânem prea mult cu privirea întoarsă. Așadar, îți recomand să faci o listă cu acele aspecte ce țin de personalitatea ta pe care tu sau cei din jur le apreciezi. Care ar fi trăsăturile care-ți plac la tine? Ce hobby-uri, pasiuni ai avut și ai? Prin ce momente dificile ai trecut și cum le-ai făcut față? Care sunt lucrurile pentru care primești complimente? Care sunt convingerile tale spirituale? Dar valorile și principiile care își ghidează viața? Odată găsite aceste răspunsuri, împrospătează-ți-le în minte, repetându-le din când în când.

Toate aceste sugestii pot fi puse în aplicare pentru a creea o distanță față de anxietatea cu care te confrunți. Te încurajez să o faci, iar dacă ai nevoie de îndrumare te așteptăm cu drag la cabinetele noastre din București sau Cluj, dar dacă nu poți ajunge, intră pe www.gandestesanatos.ro, unde înregistrarea și primele 3 ședințe-lecții sunt gratuite. Pentru mai multe detalii poți accesa pagina de Contact a site-ului și poti realiza o programare.

NOU! Accesează gratuit primele 3 ședințe-lectii ale platformei de psihoterapie și dezvoltare personală online descărcând aplicația GandesteSanatos din AppStore și GooglePlay. Dacă dorești și interacțiune cu un psiholog te poți înregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psihoterapeut Alexandra Păcurar
0751.052.008
alexandra.pacurar@psihosolutii.ro
www.gandestesanatos.ro
www.psihosolutii.ro

Contact - Programari

Gabriel Dinu - 0724.306.188
gabriel.dinu@psihosolutii.ro

Roxana Niculescu - 0722.762.805
roxana.niculescu@psihosolutii.ro

Irina Paraschiv - 0744.239.470
irina.paraschiv@psihosolutii.ro

Mihaela Stinga (Iote) - 0760.737.493
mihaela.iote@psihosolutii.ro

Alexandra Pacurar - 0751.052.008
alexandra.pacurar@psihosolutii.ro

Sandra Voicu - 0729.007.831
sandra.voicu@psihosolutii.ro

Ioana Ionicioiu - 0746.211.896
ioana.ionicioiu@psihosolutii.ro

 

 

FacebookGabriel Dinu - Radio Lynx

" Desi nu stii, in tine este psihologul perfect!"

Gabriel Dinu

Gabriel Dinu - Realizator emisiunea 'Confidential'.

Vizualizare continut

Număr afişări conţinut : 2988283

Utilizatori online

Avem 10 vizitatori online

Intreaba un psiholog

Nume:
Email:
Intrebarea dvs.:
Introduceti codul de mai sus:

Cauta in site

Abonare newsletter

Despre mersul la psiholog

Ati apelat la serviciile unui psiholog?

Psihoterapia copilului

Rasplata si pedeapsa in educatia copilului

Sunt foarte multi factori importanti in educarea unui copil. Atentia si afectiunea pe care i-o acorda parintii sunt elemente esentiale pentru o buna dezvoltare emotionala a micutilor. Ar fi bine sa mai mentionam si existenta explicatiilor pe care le dam copiilor, cat si modalitatea prin care dam aceste explicatii.
[ citeste articolul complet ]

Psihoterapie de cuplu

Probleme cu erectia si ejacularea precoce

Cele mai multe probleme sexuale ale barbatilor sunt psihogene. Foarte putine au ca si cauza dereglari fiziologice autentice. Asa stand lucrurile, am decis sa detaliez in acest articol cauzele si mecanismele de functionare ale celor mai intalnite disfunctii sexuale la barbati.
Sa abordam mai intai problemele cu erectia. [citeste articolul complet]

Tulburari psihice

Depresia si cauzele ei

Din ce in ce mai multi oameni acuza aceasta tulburare psihica.
Depresia este o tulburare afectiva care are ca si trasatura specifica tristetea profunda, stare ce persista perioade indelungate.
Cea mai serioasa forma a acestei tulburari este depresia majora. 
[ citeste articolul complet ]

Copyright © 2009 - Psihosolutii.ro - S.C.P Niculescu & Dinu. Toate drepturle rezervate. Powered by Total Web Technologies.
  Google+