Spune-mi cum îți spui lucrurile, ca să îți spun cum te simți

AddThis Social Bookmark Button

Modul în care ne spunem lucrurile ne va afecta modul în care le simțim și le percepem. Oamenii nu au altă modalitate de a-și explica ce se întâmplă în afară de limbaj. Este modalitatea cea mai simplă și adaptativă prin care dăm sens lumii din jurul nostru. Limbajul e modul prin care ne exprimăm bucuria, entuziasmul, limbajul ne ajută să ne planificăm activitățile, să plănuim vacanțe și să ne aducem stare de bine.

Oamenii folosesc limbajul în două funcții principale: privat și public. Funcția publică e cea prin care comunicăm cu ceilalți ideile, îngrijorările noastre, prin care rezolvăm probleme și obținem lucrurile pe care ni le dorim. Funcția privată include gândirea, planificarea, vizualizarea, visatul cu ochii deschiși, etc., practic toate lucrurile care se întâmplă în interiorul capului nostru.

Limbajul ne ajută să facem cele mai minunate lucruri din viața noastră, să planificam, să admirăm, să legăm relații și să ne declarăm iubirea și admirația, să creăm reguli și direcții care să ne ajute în realizarea obiectivelor noastre.

Dar limbajul nostru ne poate și încurca atunci când îl folosim ca să ne punem bariere, să criticăm, să ne aducem aminte de lucruri negative din trecutul nostru, să ne sperie atunci când ne imaginăm scenarii neplăcute, să ne condamne, să judecam pe ceilalți, dar și pe noi.

Pentru că cea mai mare parte a lucrurilor care se întâmplă în mintea noastră sunt formulate prin limbaj, atunci ne referim la limbaj ca la toate acțiunile pe care le face mintea noastră.

Pentru că mintea noastră poate face toate aceste lucruri de mai sus, atunci ea poate fi și prietena noastră sau dușmanul cel mai aprig. Dar așa să fie? Probabil că nu. Mintea noastră este acolo și își face treaba explicându-ne zilnic realitatea exterioară sau interioară.

Este pur și simplu.

Și atunci cum schimbăm această dinamică?

Dacă în momente dificile îmi spun: “E oribil ce se întâmplă, cum ne vom mai reveni vreodată?” sau “Nu mă pot concentra la nimic, uite cât de puține lucruri am făcut azi” sau “Dacă îmi bate inima tare, asta sigur e un semn rău!”, atunci corpul și mintea noastră vor reacționa exact așa cum le spunem - cu teamă, îngrijorare, încordare, furie, comportamente de evitare sau de amânare.

Dacă dimpotrivă, limbajul nostru este mai flexibil, mai temperat, dacă atunci când îmi explic situația de acum sau alte situații negative folosesc cuvinte mai puțin încărcate, mai flexibile, atunci și reacțiile și emoțiile mele vor fi diferite.

Înlocuiește „e oribil” cu „este neplăcut”. “Nu suport să mi se întâmple asta” cu “e foarte greu de suportat”. “Nu mă concentrez deloc astăzi” cu “mi-a fost greu să mă concentrez pe acest lucru punctual”. “Ar trebui să fac mai multe” cu “Mi-ar plăcea să fac mai multe”. Atunci când îmi spun lucrurile într-un mod rigid, inflexibil, mintea mea se va concentra doar pe acele elemente care au legătură cu ce mă deranjează și nu va căuta aproape deloc soluții. Când dimpotrivă îmi explic lucrurile mai flexibil îi dau șansa minții să caute și soluții alternative sau explicații de ieșire din momentul dificil.

Acest simplu mod de a schimba cum îmi spun lucrurile ajută mintea să găsească căi noi prin care să se raporteze la ce se întâmplă.

Ca exercițiu, gândește-te la cele de mai jos și notează răspunsurile pe un notes sau o agendă așa încât să le poți revedea periodic.

1. Gândește-te la un moment în care te-ai simțit anxios, neliniștit în ultima perioadă. Poate fi o neliniște care a durat mai multe zile sau una care te-a împiedicat să funcționezi așa cum ți-ai fi dorit.

2. Notează mai jos care sunt gândurile care ți-au trecut prin minte. Exemplu: „e groaznic ce se întâmplă, o să rămân fără job, etc..”

3. Notează în continuare cum ai putea schimba perspectiva în aceasta situație. Cum ai putea schimba modul în care îți formulezi aceste gânduri? Gândește-te cum s-ar raporta la acest lucru o persoană pe care o admiri.

4. Încearcă să fii prezent atunci când observi că simți neliniște și vezi ce lucruri îți spune mintea ta, cum le formulează? E posibil să le reformulezi? Te ajuta cu ceva să le exprimi astfel? Schimbă starea de fapt, sau doar dispoziția ta?

Mult succes!

Dacă aveți nevoie de ajutor pentru a schimba modul în care vă spuneți lucrurile, intrați pe www.gandestesanatos.ro, creați un cont, vedeți primele 3 ședințe-lecții gratuite și în cel mai scurt timp cineva din echipă va lua legătura cu voi.

NOU! Accesați gratuit primele 3 ședinte-lecții ale platformei de psihoterapie și dezvoltare personală online descărcând aplicația Gândește Sănătos din AppStore și GooglePlay. Dacă doriți și interacțiune cu un psiholog vă puteți înregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psihoterapeut Irina Paraschiv
www.gandestesanatos.ro
www.psihosolutii.ro

Contact - Programari

Gabriel Dinu - 0724.306.188
gabriel.dinu@psihosolutii.ro

Roxana Niculescu - 0722.762.805
roxana.niculescu@psihosolutii.ro

Mihaela Stinga (Iote) - 0760.737.493
mihaela.iote@psihosolutii.ro

Ioana Ionicioiu - 0746.211.896
ioana.ionicioiu@psihosolutii.ro

Alexandra Pacurar - 0751.052.008
alexandra.pacurar@psihosolutii.ro

Sandra Voicu - 0729.007.831
sandra.voicu@psihosolutii.ro

Andreea Sandru - 0751.923.276
andreea.sandru@psihosolutii.ro

Raluca Listea - 0736.177.407
raluca.listea@psihosolutii.ro

Anca Nemteanu - 0744.583.945
anca.nemteanu@psihosolutii.ro

Larisa Paul - 0737.039.446
larisa.paul@psihosolutii.ro


FacebookGabriel Dinu - Radio Lynx

" Desi nu stii, in tine este psihologul perfect!"

Gabriel Dinu

Gabriel Dinu - Realizator emisiunea 'Confidential'.

Vizualizare continut

Număr afişări conţinut : 3217066

Utilizatori online

Avem 11 vizitatori online

Intreaba un psiholog

Cauta in site

Abonare newsletter

Despre mersul la psiholog

Ati apelat la serviciile unui psiholog?

Psihoterapia copilului

Rasplata si pedeapsa in educatia copilului

Sunt foarte multi factori importanti in educarea unui copil. Atentia si afectiunea pe care i-o acorda parintii sunt elemente esentiale pentru o buna dezvoltare emotionala a micutilor. Ar fi bine sa mai mentionam si existenta explicatiilor pe care le dam copiilor, cat si modalitatea prin care dam aceste explicatii.
[ citeste articolul complet ]

Psihoterapie de cuplu

Probleme cu erectia si ejacularea precoce

Cele mai multe probleme sexuale ale barbatilor sunt psihogene. Foarte putine au ca si cauza dereglari fiziologice autentice. Asa stand lucrurile, am decis sa detaliez in acest articol cauzele si mecanismele de functionare ale celor mai intalnite disfunctii sexuale la barbati.
Sa abordam mai intai problemele cu erectia. [citeste articolul complet]

Tulburari psihice

Depresia si cauzele ei

Din ce in ce mai multi oameni acuza aceasta tulburare psihica.
Depresia este o tulburare afectiva care are ca si trasatura specifica tristetea profunda, stare ce persista perioade indelungate.
Cea mai serioasa forma a acestei tulburari este depresia majora. 
[ citeste articolul complet ]

Copyright © 2009 - Psihosolutii.ro - S.C.P Niculescu & Dinu. Toate drepturle rezervate. Powered by Total Web Technologies.
  Google+