Trei idei false despre conflict

AddThis Social Bookmark Button

Conflictul a obtinut pe parcursul timpului o reputatie nefericita. Multi dintre noi asociem conflictul cu o stare tensionata, cu senzatia de disconfort data de posibilitatea de a pierde sau chiar cu simptome fizice neplacute. Acesta aversiune fata de situatiile conflictuale poate duce la o atitudine de evitare, sau dimpotriva, la o abordare agresiva, rigida si tensionata.

In spatele acestor comportamente se afla o serie de credinte false si daunatoare. In cele ce urmeaza te invit sa ne oprim asupra a trei dintre ele:

1. Conflictele sunt rele si ar trebui evitate cu orice pret

Conflictul apare atunci cand exista o incompatibilitate in actiuni, obiective sau idei. Deci este cat se poate de improbabil sa fii intr-o relatie cu cineva si sa nu intampini mai devreme sau mai tarziu idei, actiuni sau obiective incompatibile cu ale tale. Prin urmare, desi neplacut, conflictul nu este ceva rau, ci este natural si prezent la tot pasul. Ceea ce face un conflict sa fie benefic sau daunator este modul in care acesta este gestionat. Nu diferentele de opinie sunt o problema, ci modul nostru de a le aborda. A evita un conflict poate fi o strategie potrivita pentru o perioada scurta sau pentru subiecte care au o importanta minora. Totusi, folosita frecvent, evitarea conflictelor duce la frustrare si chiar la detasare in relatii.

2. Intre conflict si cearta este semnul egal

Exista mai multe modalitati de a aborda un conflict. Cearta este numai unul dintre ele, poate cel mai costisitor ca energie si daunator in ceea ce priveste rezultatele, desi adesea pare cel mai la indemana. O gandire de tipul: “Eu am dreptate, tu gresesti”, daca se gaseste de ambele parti, va duce la cearta si respectiv la un blocaj greu de depasit, iar la final, chiar daca unul “a castigat” ceea ce dorea, in privinta relatiei ambele parti sunt in pierdere.

Una dintre cele mai bune modalitati de a aborda conflictul este negocierea. Negocierea poate incepe astfel: “Haide sa vedem cum putem face sa fim amandoi (macar partial) multumiti.” Astfel, faci un compromis in ceea ce priveste obiectul conflictului, dar castigi relatia.

3. Conflictele imi distrug relatia

O relatie de succes nu este o relatie fara conflicte, ci este o relatie in care exista dialog despre incompatibilitati. Rezolvarea diferentelor, gasirea unor cai acceptabile pentru ambele persoane, ingaduinta pentru ce este altfel in celalalt duc la aprofundarea relatiei, la

cresterea increderii si a coeziunii.

Conflictele dauneaza unei relatii numai daca sunt neglijate sau ignorate, in ciuda faptului ca exista. In astfel de situatii in loc de dialog si colaborare, isi fac loc atitudini de critica, dispret, intoleranta, chiar ura.

Care este atitudinea ta cand vine vorba de conflict? Esti deschis si curios despre perspectiva celuilalt sau tinzi sa te inchizi in tine, nevrand sa auzi alte puncte de vedere? Diferentele de opinie te sperie sau reusesti sa le accepti si sa traiesti cu ele? Te incurajez sa gasesti raspunsurile acestor intrebari deoarece conflictele sunt si vor fi parte din viata fiecaruia dintre noi.

Daca ai nevoie de ajutor in gestionarea conflictelor, te asteptam la cabinetele noastre din Bucuresti sau Cluj-Napoca sau pe www.gandestesanatos.ro, unde inregistrarea si primele 3 sedinte-lectii sunt gratuite. Poti face o programare la unul din numerele de telefon pe care le gasesti la sectiunea de Contact de pe site.

NOU! Acceseaza gratuit primele 3 sedinte-lectii ale platformei de psihoterapie si dezvoltare personala online descarcand aplicatia GandesteSanatos din AppStore si GooglePlay. Daca doresti si interactiune cu un psiholog te poti inregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psiholog Sandra Voicu

0729.007.831

sandra.voicu@psihosolutii.ro

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro

Contact - Programari

Gabriel Dinu - 0724.306.188
gabriel.dinu@psihosolutii.ro

Roxana Niculescu - 0722.762.805
roxana.niculescu@psihosolutii.ro

Mihaela Stinga (Iote) - 0760.737.493
mihaela.iote@psihosolutii.ro

Ioana Ionicioiu - 0746.211.896
ioana.ionicioiu@psihosolutii.ro

Alexandra Pacurar - 0751.052.008
alexandra.pacurar@psihosolutii.ro

Sandra Voicu - 0729.007.831
sandra.voicu@psihosolutii.ro

Andreea Sandru - 0751.923.276
andreea.sandru@psihosolutii.ro

Raluca Listea - 0736.177.407
raluca.listea@psihosolutii.ro

Anca Nemteanu - 0744.583.945
anca.nemteanu@psihosolutii.ro

Larisa Paul - 0737.039.446
larisa.paul@psihosolutii.ro


FacebookGabriel Dinu - Radio Lynx

" Desi nu stii, in tine este psihologul perfect!"

Gabriel Dinu

Gabriel Dinu - Realizator emisiunea 'Confidential'.

Vizualizare continut

Număr afişări conţinut : 3183652

Utilizatori online

Avem 8 vizitatori online

Intreaba un psiholog

Cauta in site

Abonare newsletter

Despre mersul la psiholog

Ati apelat la serviciile unui psiholog?

Psihoterapia copilului

Rasplata si pedeapsa in educatia copilului

Sunt foarte multi factori importanti in educarea unui copil. Atentia si afectiunea pe care i-o acorda parintii sunt elemente esentiale pentru o buna dezvoltare emotionala a micutilor. Ar fi bine sa mai mentionam si existenta explicatiilor pe care le dam copiilor, cat si modalitatea prin care dam aceste explicatii.
[ citeste articolul complet ]

Psihoterapie de cuplu

Probleme cu erectia si ejacularea precoce

Cele mai multe probleme sexuale ale barbatilor sunt psihogene. Foarte putine au ca si cauza dereglari fiziologice autentice. Asa stand lucrurile, am decis sa detaliez in acest articol cauzele si mecanismele de functionare ale celor mai intalnite disfunctii sexuale la barbati.
Sa abordam mai intai problemele cu erectia. [citeste articolul complet]

Tulburari psihice

Depresia si cauzele ei

Din ce in ce mai multi oameni acuza aceasta tulburare psihica.
Depresia este o tulburare afectiva care are ca si trasatura specifica tristetea profunda, stare ce persista perioade indelungate.
Cea mai serioasa forma a acestei tulburari este depresia majora. 
[ citeste articolul complet ]

Copyright © 2009 - Psihosolutii.ro - S.C.P Niculescu & Dinu. Toate drepturle rezervate. Powered by Total Web Technologies.
  Google+