Cum putem gestiona coșmarurile?

AddThis Social Bookmark Button

Coșmarurile sunt o cauză frecventă a problemelor de somn, ducând la un nivel crescut de stres și anxietate în timpul zilei. Nu puțini sunt cei care se plâng de faptul că li se întâmplă să aibă coșmaruri frecvente în timpul somnului, lucru care le provoacă un disconfort ridicat și îi sperie, crezând că dacă le au des într-o anumită perioadă, ceva trebuie să fie în neregulă. În rândul clienților care se confruntă cu ele, la un moment dat, observ că apar tot felul de întrebări și nelămuriri.

De fapt, coșmarurile sunt un simptom comun al tulburării de stres posttraumatic, o tulburare anxioasă care apare după un eveniment traumatizant. Traumele nu reprezintă însă singura cauză a coșmarurilor. Orice om va avea un coșmar cel puțin o dată în viață. De fapt, unele studii au indicat că până la 25% dintre oameni au parte de un coșmar cel puțin o dată pe lună. Iată câteva recomandări pentru a face față acestor coșmaruri deranjante.

1. Amintește-ți că visele urâte sunt normale și obișnuite. Indiferent dacă apar sau nu după un eveniment traumatic, coșmarurile sunt obișnuite și de așteptat, iar faptul că cineva are unul sau mai multe coșmaruri, nu înseamnă că acea persoană este nebună.

2. Gândește-te la evenimente plăcute sau pozitive înainte de somn. Lucrurile la care ne gândim chiar înainte de a adormi au legătură directă cu visele noastre. Așadar, nu vă petreceți timpul de dinainte de culcare gândindu-vă la lucruri supărătoare. De asemenea, nu vă uitați la filme de groază, nu citiți romane polițiste și nu jucați jocuri video violente chiar înainte de a vă băga în pat, deoarece imaginile vă pot urmări în somn. Ca și alternative, gândiți-vă la experiențe pozitive trecute, cum ar fi ultimul concediu, imaginea copilului când făcea primii pași, etc.

3. Treci peste teama de a te culca la loc. Mulți dintre cei care se confruntă adesea cu coșmaruri relatează că se tem să se culce la loc după ce au fost treziți de un coșmar. Coșmarurile sunt gânduri din timpul somnului și asemenea gândurilor, ele nu ne pot face rău. Aduceți-vă aminte de acest lucru data viitoare când vă veți teme să readormiți. Dacă descoperiți că sunteți prea agitați pentru a putea adormi la loc, petreceți în pat câteva minute concentrându-vă asupra unor gânduri pozitive și calmante, cât să revină ritmul cardiac și tensiunea la valori normale.

4. Ține un jurnal al coșmarurilor. Documentarea frecvenței, tipurilor de coșmar și a măsurii în care acestea vă tulbură, poate ajuta la dobândirea unui sentiment de stăpânire asupra lor. De asemenea, poate ajuta la stabilirea temei viselor și să monitorizați dacă se agravează, se ameliorează sau rămân neschimbate. Într-un cuvând, jurnalul vă poate ajuta să observați care sunt caracteristicile viselor și emoțiile asociate acestora.

5. Schimbă visul. Cercetările au arătat că schimbarea conținutului deranjant al unui vis în ceva mai plăcut sau neutru reduce frecvența și intensitatea coșmarurilor. Alegeți un vis pe care ați vrea să-l schimbați, hotărâți-vă cum anume ați vrea să îl schimbați și repetați vizual noul vis, mai puțin tulburător, de două ori pe zi, vreme de 15 până la 20 de minute. Dacă însă devine prea dificil, consultați un profesionist din domeniul sănătății mentale, care să vă ajute.

Concluzionând, oricine poate experimenta coșmaruri în timpul nopții, iar acesta este un fenomen normal. Dacă în schimb, ele se intensifică, ducând la probleme de somn, încercați să respectați recomandările de mai sus, iar dacă nu reușiți să gestionați situația, cereți ajutorul unui specialist.

Vă așteptăm la cabinetele noastre din București sau Cluj-Napoca sau pe www.gandestesanatos.ro, unde înregistrarea și primele 3 ședințe-lecții sunt gratuite. Pentru mai multe detalii puteți accesa pagina de Contact a site-ului și să realizați o programare.

NOU! Accesați gratuit primele 3 ședințe-lecții ale platformei de psihoterapie și dezvoltare personală online descărcând aplicația GandesteSanatos din AppStore si GooglePlay. Dacă doriți și interacțiune cu un psiholog vă puteți înregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psiholog Ioana Ionicioiu
0746 211 896
ioana.ionicioiu@psihosolutii.ro
www.gandestesanatos.ro
www.psihosolutii.ro

Contact - Programari

Gabriel Dinu - 0724.306.188
gabriel.dinu@psihosolutii.ro

Roxana Niculescu - 0722.762.805
roxana.niculescu@psihosolutii.ro

Mihaela Stinga (Iote) - 0760.737.493
mihaela.iote@psihosolutii.ro

Ioana Ionicioiu - 0746.211.896
ioana.ionicioiu@psihosolutii.ro

Larisa Paul - 0737.039.446
larisa.paul@psihosolutii.ro

Sandra Voicu - 0729.007.831
sandra.voicu@psihosolutii.ro

Andreea Sandru - 0751.923.276
andreea.sandru@psihosolutii.ro

Raluca Listea - 0736.177.407
raluca.listea@psihosolutii.ro

Anca Nemteanu - 0744.583.945
anca.nemteanu@psihosolutii.ro
FacebookGabriel Dinu - Radio Lynx

" Desi nu stii, in tine este psihologul perfect!"

Gabriel Dinu

Gabriel Dinu - Realizator emisiunea 'Confidential'.

Vizualizare continut

Număr afişări conţinut : 3315485

Utilizatori online

Avem 11 vizitatori online

Intreaba un psiholog

Cauta in site

Abonare newsletter

Despre mersul la psiholog

Ati apelat la serviciile unui psiholog?

Psihoterapia copilului

Rasplata si pedeapsa in educatia copilului

Sunt foarte multi factori importanti in educarea unui copil. Atentia si afectiunea pe care i-o acorda parintii sunt elemente esentiale pentru o buna dezvoltare emotionala a micutilor. Ar fi bine sa mai mentionam si existenta explicatiilor pe care le dam copiilor, cat si modalitatea prin care dam aceste explicatii.
[ citeste articolul complet ]

Psihoterapie de cuplu

Probleme cu erectia si ejacularea precoce

Cele mai multe probleme sexuale ale barbatilor sunt psihogene. Foarte putine au ca si cauza dereglari fiziologice autentice. Asa stand lucrurile, am decis sa detaliez in acest articol cauzele si mecanismele de functionare ale celor mai intalnite disfunctii sexuale la barbati.
Sa abordam mai intai problemele cu erectia. [citeste articolul complet]

Tulburari psihice

Depresia si cauzele ei

Din ce in ce mai multi oameni acuza aceasta tulburare psihica.
Depresia este o tulburare afectiva care are ca si trasatura specifica tristetea profunda, stare ce persista perioade indelungate.
Cea mai serioasa forma a acestei tulburari este depresia majora. 
[ citeste articolul complet ]

Copyright © 2009 - Psihosolutii.ro - S.C.P Niculescu & Dinu. Toate drepturle rezervate. Powered by Total Web Technologies.
  Google+