Ce este somatizarea?

AddThis Social Bookmark Button

În mod frecvent mi se întâmplă să fiu întrebată, mai ales de către cei care se confruntă cu probleme de anxietate, ce este somatizarea și cum este posibilă apariția și persistența unei game largi de simptome fizice chinuitoare în corp, care nu este explicată de nicio condiție medicală. Multora le este aproape imposibil, cel puțin la început, să înțeleagă legătura dintre ce se întâmplă în mintea lor și modificările fizice din corp. Tocmai din acest motiv, m-am gândit să tratez această temă în articolul de față, pentru a aduce câteva clarificări importante.

Fiecare dintre noi experimentează conexiunea minte-corp în permanență. Această conexiune este automată și involuntară. Conexiunea dintre emoții și simptome fizice este numită conexiunea minte-corp. Răspunsurile de luptă sau fugă (the fight-flight response) sau cel de îngheț (freeze response) sunt exemple perfecte ale acestui tip de conexiune. Atunci când simțim că ne aflăm în pericol, se declanșează un răspuns fizic foarte puternic. Acest lucru se poate întâmpla când simțim teamă și este prezent un pericol major sau se mai poate întâmpla și atunci când ne simțim speriați sau stresați, iar „pericolul” nu reprezintă o amenințare reală pentru viața noastră.

Cele două răspunsuri menționate anterior (fight-flight și freeze) încep în momentul în care urechile, ochii și nasul detectează un semnal. Creierul se focusează pe informațiile primite și decide că este vorba despre un pericol și ce trebuie făcut. Apoi, creierul trimite semnale corpului, folosind semnale electrice și chimice. Aceste semnale transmit corpului să rămână alert și să fie pregătit să acționeze rapid. De exemplu, inima începe să bată mai rapid, mușchii se încordează, pupilele se dilată, astfel încât să ne ajute să acționăm. Asta ne ajută să supraviețuim pericolului luptând sau fugind. Toate aceste reacții fizice se întâmplă rapid și fără ca măcar să ne dăm seama. Mai târziu, după ce pericolul a trecut, corpul se relaxează. Ceea ce este foarte important de amintit este faptul că simptomele fizice de luptă sau fugă nu sunt periculoase, dar pot fi foarte puternice.

Toate emoțiile au o parte fizică (de exemplu, respirăm mai rapid când simțim frică). Soma este termenul grecesc pentru corp. Somatizarea este termenul pe care îl folosim pentru expresia fizică a stresului și a emoțiilor prin conexiunea minte-corp. Mai specific, somatizarea apare atunci când preocupările psihologice sunt convertite în simptome fizice. De exemplu, o persoană care a pierdut recent pe cineva drag poate somatiza suferința prin oboseală severă. Simptomele somatice pot varia de la dureri articulare, la pierderea temporară a vederii. Cu toții somatizăm. De fapt, până la 12% din vizitele la medic sunt pentru simptome somatice. Deși aceste simptome nu au o cauză fizică, ele sunt cât se poate de reale. Nu sunt false sau imaginare. Absența unor probleme digestive nu schimbă faptul că greața cuiva face persoana să vomite. Somatizarea este un simptom, nu un diagnostic în sine.

Așa cum spuneam, cei mai mulți oameni experimentează somatizarea într-un anumit moment din viață. Vărsăturile pe fondul anxietății, durerile de cap pe fond de stres sau slăbiciune fizică ca urmare a unei traume, toate sunt exemple de somatizare. Aceste manifestări, însă, sunt situaționale și temporare. Somatizarea devine o problemă clinică atunci când cauzează distres sever și prelungit. O persoană poate interpreta simptomele pe care le are ca pe o boală fizică și să meargă la medic. Dar, cel mai adesea, doctorul nu va găsi o explicație fizică pentru simptomele persoanei respective. Dacă totuși este găsită o problemă fizică, simptomele, cel mai probabil, nu vor fi legate de condiția persoanei. Simptomele somatice ar putea să nu aibă o cauză observabilă, dar durerea și distresul sunt reale. Persoanele cu această problemă merită la fel de multă compasiune ca și cei cu un diagnostic fizic.

Somatizarea este rezultatul conexiunii dintre minte și corp, iar ea poate începe în câteva feluri. Poate apărea independent: emoțiile și stresul pot cauza simptomele fizice. Somatizarea poate face ca o condiție medicală să devină mai puternică sau mai intensă. Emoțiile si stresul pot face simptomele unei condiții medicale mai puternice sau mai intense. Iar uneori, o boală poate cauza anxietate și distres, care mai apoi duc la simptome somatice.

Atunci când simptomele ajung să vă afecteze sănătatea emoțională sau vă fac viața de zi cu zi dificilă, este o idee bună să apelați la ajutor de specialitate, iar aici mă refer la un psihoterapeut. Acesta vă poate ajuta să recunoașteți ce anume vă provoacă stresul, cum reacționează corpul și cum să faceți managementul situațiilor în care somatizați.

Dacă aveți nevoie de ajutor în acest sens, vă așteptăm la cabinetele noastre din București sau Cluj-Napoca sau pe www.gandestesanatos.ro, unde înregistrarea și primele 3 ședințe-lecții sunt gratuite. Pentru mai multe detalii puteți accesa pagina de Contact a site-ului și să realizați o programare.

NOU! Accesați gratuit primele 3 ședințe-lecții ale platformei de psihoterapie și dezvoltare personală online descărcând aplicația GandesteSanatos din AppStore și GooglePlay. Dacă doriți și interacțiune cu un psiholog vă puteți înregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psiholog Ioana Ionicioiu
0746 211 896
ioana.ionicioiu@psihosolutii.ro
www.gandestesanatos.ro
www.psihosolutii.ro

Contact - Programari

Gabriel Dinu - 0724.306.188
gabriel.dinu@psihosolutii.ro

Roxana Niculescu - 0722.762.805
roxana.niculescu@psihosolutii.ro

Irina Paraschiv - 0744.239.470
irina.paraschiv@psihosolutii.ro

Mihaela Stinga (Iote) - 0760.737.493
mihaela.iote@psihosolutii.ro

Alexandra Pacurar - 0751.052.008
alexandra.pacurar@psihosolutii.ro

Sandra Voicu - 0729.007.831
sandra.voicu@psihosolutii.ro

Ioana Ionicioiu - 0746.211.896
ioana.ionicioiu@psihosolutii.ro

Raluca Listea - 0736.177.407
raluca.listea@psihosolutii.ro

Anca Nemteanu - 0744.583.945
anca.nemteanu@psihosolutii.ro

Andreea Sandru - 0751.923.276
andreea.sandru@psihosolutii.ro


FacebookGabriel Dinu - Radio Lynx

" Desi nu stii, in tine este psihologul perfect!"

Gabriel Dinu

Gabriel Dinu - Realizator emisiunea 'Confidential'.

Vizualizare continut

Număr afişări conţinut : 3065953

Utilizatori online

Avem 11 vizitatori online

Intreaba un psiholog

Cauta in site

Abonare newsletter

Despre mersul la psiholog

Ati apelat la serviciile unui psiholog?

Psihoterapia copilului

Rasplata si pedeapsa in educatia copilului

Sunt foarte multi factori importanti in educarea unui copil. Atentia si afectiunea pe care i-o acorda parintii sunt elemente esentiale pentru o buna dezvoltare emotionala a micutilor. Ar fi bine sa mai mentionam si existenta explicatiilor pe care le dam copiilor, cat si modalitatea prin care dam aceste explicatii.
[ citeste articolul complet ]

Psihoterapie de cuplu

Probleme cu erectia si ejacularea precoce

Cele mai multe probleme sexuale ale barbatilor sunt psihogene. Foarte putine au ca si cauza dereglari fiziologice autentice. Asa stand lucrurile, am decis sa detaliez in acest articol cauzele si mecanismele de functionare ale celor mai intalnite disfunctii sexuale la barbati.
Sa abordam mai intai problemele cu erectia. [citeste articolul complet]

Tulburari psihice

Depresia si cauzele ei

Din ce in ce mai multi oameni acuza aceasta tulburare psihica.
Depresia este o tulburare afectiva care are ca si trasatura specifica tristetea profunda, stare ce persista perioade indelungate.
Cea mai serioasa forma a acestei tulburari este depresia majora. 
[ citeste articolul complet ]

Copyright © 2009 - Psihosolutii.ro - S.C.P Niculescu & Dinu. Toate drepturle rezervate. Powered by Total Web Technologies.
  Google+