Cum să fim alături de ceilalți prin validare

AddThis Social Bookmark Button

Poate că mai rău decât o experiență negativă în sine este atunci când încercăm să împărtășim acea experiență, dar ne simțim neînțeleși și judecați, chiar invalidați. De câte ori nu am auzit sau nu am spus noi înșine replici precum “Sunt probleme mai mari pe lumea asta”, “La toți ne e greu”, “Treci peste”, “Nu mai fi trist/ă”, “Nu te mai plânge”. Deși spunem de multe ori astfel de lucruri cu cele mai bune intenții, ele pot să aibă efectul opus față de cel pe care ni-l dorim. Acestea duc de regulă la invalidarea trăirilor interioare, făcând cealaltă persoană să se simtă respinsă, neînțeleasă și judecată.

Ce ar fi bine să ne propunem să facem atunci când vrem să fim alături de ceilalți este să le validăm experiențele emoționale. Validarea înseamnă recunoașterea și acceptarea emoțiilor și experiențelor interioare ale celuilalt ca fiind legitime. Prin validare oferim un timp și spațiu pentru exprimarea emoțiilor, și comunicăm celuilalt că ne pasă și că suntem acolo pentru el. Desigur, validarea nu înseamnă neapărat că suntem de acord, ci mai presus de orice, înseamnă respectarea momentului în care se află celălalt, fără a judeca și respinge trăirile sale.

În continuare sunt prezentate câteva tehnici de validare, care ajută nu doar la solidificarea relațiilor interpersonale, ci și la reglarea emoțiilor celuilalt.

Fii prezent și ascultă. Când suntem prezenți, toată atenția noastră este îndreptată asupra celuilalt, fără a face nimic altceva între timp. De multe ori ne grăbim să dăm sfaturi și să găsim soluții, însă adesea cealaltă persoană vrea doar să ventileze și să se simtă ascultată. Prin contact vizual, dat din cap ocazional și expresii faciale care reflectă reacțiile celuilalt, putem transmite că suntem prezenți și ne pasă.

Reflectă empatic ce auzi. Putem face asta prin repetarea și sumarizarea conținutului celuilalt pentru a ne asigura că înțelegem cu adevărat experiența sa, fără a o judeca sau interpreta. De exemplu, putem reflecta în felul următor: “Deci dacă înțeleg bine, te-a scos din sărite faptul că ai stat foarte mult peste program în ultimul timp și nu ai putut să îți iei deloc zile libere. Asta ai vrut să spui?”.

Empatizează. Când cineva descrie o situație problematică, numește emoțiile pe care le observi sau încearcă să îți dai seama ce emoții ar putea avea într-o astfel de situație. Validarea la acest nivel ar putea suna în felul următor: “Cred că te-ai simțit rănit de acel comentariu” sau chiar “Îmi dau seama că ți-a fost foarte greu”.

Punerea în context. Dacă încercăm să înțelegem contextul în care au loc reacțiile celuilalt, ne dăm seama că acestea au foarte mult sens. Până la urmă, majoritatea reacțiilor noastre sunt influențate și pot fi explicate prin prisma experiențelor din trecut și a factorilor din prezent. Un exemplu de validare în acest sens ar fi: “Înțeleg de ce ai avut un acces de furie față de mama ta, având în vedere că te-a sunat de 4 ori astăzi”.

Normalizează reacțiile celuilalt. Conștientizarea faptului că este normal să avem anumite emoții într-o situație specifică și că oricine ar avea aceste emoții, este extrem de validant. Putem să normalizăm reacțiile celuilalt folosind expresii precum “Este normal să simți asta”, “Cred că oricine s-ar fi simțit așa/ar fi reacționat așa”, “Și eu aș fi făcut același lucru”.

Fii sincer și autentic. Atunci când avem experiențe similare, putem înțelege trăirile celuilalt la un nivel foarte profund. Merită să împărtășim aceste experiențe, însă fără a face conversația să graviteze în jurul nostru. Vrem doar să transmitem ideea că știm și înțelegem foarte bine prin ce trece celălalt, și suntem acolo unul pentru celălalt.

Sper ca aceste tehnici să te ajute să te conectezi și să fii alături de cei dragi, iar dacă ai nevoie de ajutor din partea psihologului, te așteptăm cu drag la cabinetele noastre din București sau Cluj. În caz că nu poți ajunge, intră pe www.gandestesanatos.ro, unde înregistrarea și primele 3 ședințe-lecții sunt gratuite. Pentru mai multe detalii poți accesa pagina de Contact a site-ului și poți realiza o programare.

NOU! Accesează gratuit primele 3 ședințe-lecții ale platformei de psihoterapie și dezvoltare personală online descărcând aplicația GandesteSanatos din AppStore și GooglePlay. Dacă dorești și interacțiune cu un psiholog te poți înregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psihoterapeut Raluca Liștea

0736.177.407

raluca.listea@psihosolutii.ro

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro

Contact - Programari

Gabriel Dinu - 0724.306.188
gabriel.dinu@psihosolutii.ro

Roxana Niculescu - 0722.762.805
roxana.niculescu@psihosolutii.ro

Irina Paraschiv - 0744.239.470
irina.paraschiv@psihosolutii.ro

Mihaela Stinga (Iote) - 0760.737.493
mihaela.iote@psihosolutii.ro

Alexandra Pacurar - 0751.052.008
alexandra.pacurar@psihosolutii.ro

Sandra Voicu - 0729.007.831
sandra.voicu@psihosolutii.ro

Ioana Ionicioiu - 0746.211.896
ioana.ionicioiu@psihosolutii.ro

Raluca Listea - 0736.177.407
raluca.listea@psihosolutii.ro

Anca Nemteanu - 0744.583.945
anca.nemteanu@psihosolutii.ro

Andreea Sandru - 0751.923.276
andreea.sandru@psihosolutii.ro


FacebookGabriel Dinu - Radio Lynx

" Desi nu stii, in tine este psihologul perfect!"

Gabriel Dinu

Gabriel Dinu - Realizator emisiunea 'Confidential'.

Vizualizare continut

Număr afişări conţinut : 3067311

Utilizatori online

Avem 11 vizitatori online

Intreaba un psiholog

Cauta in site

Abonare newsletter

Despre mersul la psiholog

Ati apelat la serviciile unui psiholog?

Psihoterapia copilului

Rasplata si pedeapsa in educatia copilului

Sunt foarte multi factori importanti in educarea unui copil. Atentia si afectiunea pe care i-o acorda parintii sunt elemente esentiale pentru o buna dezvoltare emotionala a micutilor. Ar fi bine sa mai mentionam si existenta explicatiilor pe care le dam copiilor, cat si modalitatea prin care dam aceste explicatii.
[ citeste articolul complet ]

Psihoterapie de cuplu

Probleme cu erectia si ejacularea precoce

Cele mai multe probleme sexuale ale barbatilor sunt psihogene. Foarte putine au ca si cauza dereglari fiziologice autentice. Asa stand lucrurile, am decis sa detaliez in acest articol cauzele si mecanismele de functionare ale celor mai intalnite disfunctii sexuale la barbati.
Sa abordam mai intai problemele cu erectia. [citeste articolul complet]

Tulburari psihice

Depresia si cauzele ei

Din ce in ce mai multi oameni acuza aceasta tulburare psihica.
Depresia este o tulburare afectiva care are ca si trasatura specifica tristetea profunda, stare ce persista perioade indelungate.
Cea mai serioasa forma a acestei tulburari este depresia majora. 
[ citeste articolul complet ]

Copyright © 2009 - Psihosolutii.ro - S.C.P Niculescu & Dinu. Toate drepturle rezervate. Powered by Total Web Technologies.
  Google+