Importanța valorilor personale în ce privește satisfacția pe care o resimțim în viață

AddThis Social Bookmark Button

Toți vrem să fim fericiți, împliniți și satisfăcuți de viața noastră. Dar ce îi face pe unii oameni satisfăcuți de viața lor și pe alții nu? De ce unii oameni sunt nefericiți deși le merge bine, iar alții reușesc să fie mulțumiți în ciuda lucrurilor negative prin care trec?

Conform literaturii de specialitate, o viață trăită în acord cu propriile valori este considerată nu doar benefică pentru sănătatea mentală, dar și relaționată cu satisfacția resimțită în viață (Hayes, 2019; Cekici, Sünbül, Malkoç, Gördesli, & Arslan, 2019).

O viață ușoară nu este neapărat o viață fericită. Pe lângă absența unor simptome, mai e ceva ce dă sens și frumusețe vieții noastre, și anume să știm cine vrem să fim și încotro ne îndreptăm. E esențial să avem o busolă interioară care să ne ghideze și în momentele grele când lucrurile par fără speranță. Cine nu are acestă busolă interioară ajunge să fie doar o colecție de răspunsuri la stimulii din jur. Această busolă interioară este, de fapt, reprezentată de propriile noastre valori.

Când suntem satisfăcuți de viața pe care o trăim avem relații mai satisfăcătoare, trăim mai multe emoții pozitive, resimțim experiențele din viața noastră ca fiind mai plăcute.

Valorile sunt calități pe care noi le alegem legat de cum ne dorim să fim. De exemplu: vreau să fiu un părinte iubitor, vreau să fiu un prieten loial, vreau să fiu un partener înțelegător etc. Tu îți alegi propriile valori în funcție de cum ai vrea să-ți trăiești viața. Nu există valori corecte sau greșite. Valorile sunt alese liber de tine și nu pot fi impuse: ‘ar trebui să fiu așa’. A te comporta conform cu valorile tale e un proces ce se întâmplă pe tot parcursul vieții, nu se termină niciodată. Nu poți fi un partener afectuos azi și apoi gata.

Pe scurt, ca să îți alegi și să îți identifici valorile tale, e nevoie să răspunzi la întrebarea: cum ai vrea să arate viața ta? Cum ți-ai dori să te comporti? Ce fel de angajat, părinte, partener, prieten îți dorești să fii?

E nevoie să știi încotro mergi în viață pentru a nu te lasa doborât de lucrurile mai puțin plăcute care se mai întâmplă sau de evenimente negative.

În fiecare zi noi facem alegeri, fie că vrem, fie că nu. În funcție de ce vrei sa faci acele alegeri?

Să trăiești o viață cu sens îți aduce satisfacție. Sensul e dat de un scop, un țel, un obiectiv pe care noi îl avem, un proiect personal care să ne facă inima să bată altfel când ne gândim la el.

Pentru o viață satisfăcătoare e bine să avem patru piloni care să ne susțină. Imaginează-ți o masă, Masa e stabilă deoarece se sprijină pe patru picioare. La fel e și cu viețile noastre. Cele patru picioare sunt: familia, profesia, prietenii și timpul nostru liber sau hobby-urile noastre. Astfel e important să ne stabilim valori legat de toate aceste domenii pentru a ne menține un echilibru mental. Se întâmplă în viață ca lucrurile să nu meargă așa cum ne-am dori cu unul din aceste domenii, de aceea e bine când se întâmplă ceva cu un picior să ne putem sprijini pe celelalte. În acest fel nu vom resimți la fel de negativ când avem o problemă cu unul din domenii, știind că ne putem sprijini pe celelalte.

Gradul de satisfacție pe care îl resimțim în viață e strâns legat de a avea o direcție, un scop, de a trăi într-un mod care să ne dea nouă sens și semnificație.

Tu cum vrei să-ți trăiești viața?

Care sunt lucrurile importante pentru tine?

Sper ca aceste informaţii să te ajute să ai o viziune mai limpede asupra emoţiilor tale viitoare, iar dacă ai nevoie de ajutor din partea psihologului, te așteptăm cu drag la cabinetele noastre din București sau Cluj. În caz că nu poți ajunge, intră pe www.gandestesanatos.ro, unde înregistrarea și primele 3 ședințe-lecții sunt gratuite.Pentru mai multe detalii poți accesa pagina de Contact a site-ului și poți realiza o programare.

NOU! Accesează gratuit primele 3 ședințe-lecții ale platformei de psihoterapie și dezvoltare personală online descărcând aplicația GandesteSanatos din AppStore și GooglePlay. Dacă dorești și interacțiune cu un psiholog te poți înregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psihoterapeut Andreea Șandru
0751.923.276
andreea.sandru@psihosolutii.ro
www.gandestesanatos.ro
www.psihosolutii.ro

Contact - Programari

Gabriel Dinu - 0724.306.188
gabriel.dinu@psihosolutii.ro

Roxana Niculescu - 0722.762.805
roxana.niculescu@psihosolutii.ro

Mihaela Stinga (Iote) - 0760.737.493
mihaela.iote@psihosolutii.ro

Ioana Ionicioiu - 0746.211.896
ioana.ionicioiu@psihosolutii.ro

Alexandra Pacurar - 0751.052.008
alexandra.pacurar@psihosolutii.ro

Sandra Voicu - 0729.007.831
sandra.voicu@psihosolutii.ro

Andreea Sandru - 0751.923.276
andreea.sandru@psihosolutii.ro

Raluca Listea - 0736.177.407
raluca.listea@psihosolutii.ro

Anca Nemteanu - 0744.583.945
anca.nemteanu@psihosolutii.ro

Larisa Paul - 0737.039.446
larisa.paul@psihosolutii.ro


FacebookGabriel Dinu - Radio Lynx

" Desi nu stii, in tine este psihologul perfect!"

Gabriel Dinu

Gabriel Dinu - Realizator emisiunea 'Confidential'.

Vizualizare continut

Număr afişări conţinut : 3165871

Utilizatori online

Avem 19 vizitatori online

Intreaba un psiholog

Cauta in site

Abonare newsletter

Despre mersul la psiholog

Ati apelat la serviciile unui psiholog?

Psihoterapia copilului

Rasplata si pedeapsa in educatia copilului

Sunt foarte multi factori importanti in educarea unui copil. Atentia si afectiunea pe care i-o acorda parintii sunt elemente esentiale pentru o buna dezvoltare emotionala a micutilor. Ar fi bine sa mai mentionam si existenta explicatiilor pe care le dam copiilor, cat si modalitatea prin care dam aceste explicatii.
[ citeste articolul complet ]

Psihoterapie de cuplu

Probleme cu erectia si ejacularea precoce

Cele mai multe probleme sexuale ale barbatilor sunt psihogene. Foarte putine au ca si cauza dereglari fiziologice autentice. Asa stand lucrurile, am decis sa detaliez in acest articol cauzele si mecanismele de functionare ale celor mai intalnite disfunctii sexuale la barbati.
Sa abordam mai intai problemele cu erectia. [citeste articolul complet]

Tulburari psihice

Depresia si cauzele ei

Din ce in ce mai multi oameni acuza aceasta tulburare psihica.
Depresia este o tulburare afectiva care are ca si trasatura specifica tristetea profunda, stare ce persista perioade indelungate.
Cea mai serioasa forma a acestei tulburari este depresia majora. 
[ citeste articolul complet ]

Copyright © 2009 - Psihosolutii.ro - S.C.P Niculescu & Dinu. Toate drepturle rezervate. Powered by Total Web Technologies.
  Google+