Detașarea de gânduri

AddThis Social Bookmark Button

Cu toții cunoaștem acele momente în care zgomotul din mintea noastră este atât de puternic, încât ne-am dori să existe un buton de shut down care să dezactiveze gândurile și să facă liniște. Fie că este vorba despre îngrijorări, ruminații, asumpții pe care le facem sau doar vocea aceea omniprezentă care îți spune că nu ești suficient de bun sau dezirabil, uneori putem fi copleșiți de ce se întâmplă în mintea noastră și nu mai știm ce să facem.

Pentru început, este important să înțelegem că nu tot ce gândim este adevărat. Mintea umană este predispusă la o serie de erori și distorsiuni cognitive, care ne pot face să credem că realitatea din mintea noastră reflectă realitatea din exterior. Dar uneori catastrofăm prea mult, alteori gândim în alb și negru, omițând nuanțele de gri, iar de multe ori avem credințe rigide și inflexibile despre cum ar trebui să fie viața și ceilalți. Aceste distorsiuni cognitive sunt cu atât mai pregnante pe fondul unor emoții negative intense sau a unor tulburări emoționale.

Ce putem face este să punem la îndoială gândurile disfuncționale și să le disputăm. În acest fel, ne dăm seama de erorile cognitive pe care le facem și putem să le înlocuim cu modalități de gândire mai sănătoase, adaptative, care reflectă în mod corect realitatea. Într-adevăr, tehnicile de disputare pot fi foarte utile, însă sunt situații în care gândurile nedorite continuă să apară și să ne afecteze, chiar dacă știm că sunt distorsionate.

În acest caz, putem să schimbăm modul în care ne raportăm la gândurile disfuncționale. De multe ori ne comportăm de parcă gândul este adevărat, dar cum ar fi dacă doar am observa cu curiozitate gândurile care apar și nu am face nimic? Această atitudine de detașare mindful pornește de la conștientizarea și acceptarea prezenței gândurilor negative. Vrem să cultivăm o atitudine de acceptare și detașare, în care observăm pasiv gândurile, fără a le evalua sau judeca.  Nu ne identificăm cu ele, nu le răspundem, ci doar le observăm detașat, după care ne mutăm atenția pe ce trebuie să facem la momentul respectiv.

Pentru a ilustra mai bine această atitudine de observator detașat, fac apel la pictura de mai sus, realizată de pictorul Vladimir Kush. Interpretând această pictură, ne dăm seama că mintea noastră este ca cerul, iar gândurile sunt ca niște nori care acoperă cerul, care vin și pleacă. Putem să ne imaginăm că acești nori sunt ca niște baloane cu aer cald care ne invită într-o călătorie. Pe de-o parte, putem alege să ne urcăm în balonul cu aer și să îl lăsăm să ne poarte în bătaia vântului, iar pe de altă parte, similar celor două personaje din pictură, putem alege să stăm pe margine și să îl privim de la distanță cum călătorește. Este la fel și cu gândurile noastre – putem să le lăsăm să ne influențeze și să ne poarte în tot felul de zone întunecate ale minții noastre sau putem să le privim ca pe niște simple gânduri, care vin și pleacă, pe care le observăm detașat și le lăsăm să treacă mai departe.

Gândurile noastre nu sunt mai puternice decât le lăsăm noi să fie, iar această tehnică ne poate ajuta să reducem impactul negativ al gândurilor asupra noastră, astfel încât, chiar dacă gândurile mai apar, nu ne mai afectează. Trebuie să nu uităm că gândurile noastre nu sunt realități obiective, cu valoare de adevăr incontestabilă, motiv pentru care nu trebuie întotdeauna să le credem. Doar pentru că avem un gând nu înseamnă că așa stau lucrurile în realitate. Este doar un gând, pe cerul minții noastre, care vine și pleacă, asemeni norilor de pe cer.

Sper să reușești să te raportezi la gândurile tale negative în acest fel și să ajungi să le privești mai detașat, iar dacă ai nevoie de ajutor din partea psihologului, te așteptăm cu drag la cabinetele noastre din București sau Cluj. În caz că nu poți ajunge, intră pe www.gandestesanatos.ro, unde înregistrarea și primele 3 ședințe-lecții sunt gratuite. Pentru mai multe detalii poți accesa pagina de Contact a site-ului și poți realiza o programare.

NOU! Accesează gratuit primele 3 ședințe-lecții ale platformei de psihoterapie și dezvoltare personală online descărcând aplicația GandesteSanatos din AppStore și GooglePlay. Dacă dorești și interacțiune cu un psiholog te poți înregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psihoterapeut Raluca Liștea

0736.177.407

raluca.listea@psihosolutii.ro

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro

Contact - Programari

Gabriel Dinu - 0724.306.188
gabriel.dinu@psihosolutii.ro

Roxana Niculescu - 0722.762.805
roxana.niculescu@psihosolutii.ro

Mihaela Stinga (Iote) - 0760.737.493
mihaela.iote@psihosolutii.ro

Ioana Ionicioiu - 0746.211.896
ioana.ionicioiu@psihosolutii.ro

Alexandra Pacurar - 0751.052.008
alexandra.pacurar@psihosolutii.ro

Sandra Voicu - 0729.007.831
sandra.voicu@psihosolutii.ro

Andreea Sandru - 0751.923.276
andreea.sandru@psihosolutii.ro

Raluca Listea - 0736.177.407
raluca.listea@psihosolutii.ro

Anca Nemteanu - 0744.583.945
anca.nemteanu@psihosolutii.ro

Larisa Paul - 0737.039.446
larisa.paul@psihosolutii.ro


FacebookGabriel Dinu - Radio Lynx

" Desi nu stii, in tine este psihologul perfect!"

Gabriel Dinu

Gabriel Dinu - Realizator emisiunea 'Confidential'.

Vizualizare continut

Număr afişări conţinut : 3165867

Utilizatori online

Avem 22 vizitatori online

Intreaba un psiholog

Cauta in site

Abonare newsletter

Despre mersul la psiholog

Ati apelat la serviciile unui psiholog?

Psihoterapia copilului

Rasplata si pedeapsa in educatia copilului

Sunt foarte multi factori importanti in educarea unui copil. Atentia si afectiunea pe care i-o acorda parintii sunt elemente esentiale pentru o buna dezvoltare emotionala a micutilor. Ar fi bine sa mai mentionam si existenta explicatiilor pe care le dam copiilor, cat si modalitatea prin care dam aceste explicatii.
[ citeste articolul complet ]

Psihoterapie de cuplu

Probleme cu erectia si ejacularea precoce

Cele mai multe probleme sexuale ale barbatilor sunt psihogene. Foarte putine au ca si cauza dereglari fiziologice autentice. Asa stand lucrurile, am decis sa detaliez in acest articol cauzele si mecanismele de functionare ale celor mai intalnite disfunctii sexuale la barbati.
Sa abordam mai intai problemele cu erectia. [citeste articolul complet]

Tulburari psihice

Depresia si cauzele ei

Din ce in ce mai multi oameni acuza aceasta tulburare psihica.
Depresia este o tulburare afectiva care are ca si trasatura specifica tristetea profunda, stare ce persista perioade indelungate.
Cea mai serioasa forma a acestei tulburari este depresia majora. 
[ citeste articolul complet ]

Copyright © 2009 - Psihosolutii.ro - S.C.P Niculescu & Dinu. Toate drepturle rezervate. Powered by Total Web Technologies.
  Google+