Cum putem ajuta pe cineva drag să facă faţă dificultăţilor emoţionale?

AddThis Social Bookmark Button

Nu este un lucru necunoscut acela că în prezent prevalenţa tulburărilor emoţionale este foarte ridicată, contextul actual favorizând apariţia şi menţinerea acestora. Fie că suntem noi cei afectaţi, fie că este afectată o persoană dragă, calitatea vieţii noastre este afectată.

În cazul în care o persoană apropiată nouă suferă, provocarea este reală. De ce anume este nevoie pentru a trece cu bine peste o asemenea probă şi de ce nu, de a învăţa şi a creşte de pe urma unei experienţe similare?

Pentru a fi la adăpost de surmenajul care intervine, în mod firesc, în urma interacţiunii cu o persoană apropiată ce suferă de o tulburare emoţională, este necesar să fim informaţi: încearcă să afli cât mai multe informaţii validate ştiinţific despre problema cu care se confruntă persoana dragă şi foloseşte-te de empatie ca principală armă; a încerca să înţelegem ce simte şi ce gândeşte persoana afectată ne face viaţa mai uşoară atât nouă, cât şi persoanei în cauză. Printre cele mai comune semne ale afectării psihologice se enumeră: retragerea socială, schimbări ale programului de somn şi ale obiceiurilor alimentare, neglijenţa în ceea ce priveşte igiena personală, abuzul de substanţe şi relaţiile conflictuale.

Deoarece se întâmplă adesea ca membrii familiei să fie ,,în prima linie” atunci când vine vorba de ajutorul acordat persoanei afectate, este necesar ca aceştia să îndrume persoana spre ajutor specializat: nu ezita să însoţeşti persoana la programările făcute la medicul psihiatru, de exemplu, sau oriunde este nevoie să fie însoţită.

Precum se întâmplă adesea, şi în această situaţie comunicarea este cheia. Este recomandată comunicarea îngrijorării fără exagerări, într-un limbaj care să nu inducă vinovăţia; foloseşte-te de schimbările pe care le vezi şi foloseşte exprimări precum: ,,Am observant că eşti mai trist/ă în ultima vreme.” sau ,,Am observat că nu îţi acorzi aceeaşi atenţie ca de obicei.” De asemenea, nu o lua personal. Înţelege că emoţii precum furia, oricât ar fi de disfuncţionale, sunt modalităţile persoanei de a-şi manifesta suferinţa şi nu spun nimic despre noi ca persoană.

Învaţă, de asemenea, să ai grijă de tine de-a lungul drumului şi să setezi limite; nu ezita să-i comunici persoanei când comportamentul ei este greşit; fă asta într-un mod care subliniază disfuncţionalitatea comportamentului, nu inadecvarea ei/a lui ca persoană. De asemenea, nu prelua responsabilitatea pentru bunăstarea emoţională a persoanei iubite; mai degrabă îndrum-o spre ajutor specializat şi spune-i că nu este singură pe acest drum: există persoane cu pregătire specială pentru probleme similare, fie că este vorba de psiholog sau de psihiatru.

Sper ca aceste informaţii să te ajute să ai o viziune mai limpede asupra modului în care putem ajuta pe cineva drag care are dificultăţi emoţionale, iar dacă ai nevoie de ajutor din partea psihologului, te așteptăm cu drag la cabinetele noastre din București  sau   Cluj. În caz că nu poți ajunge, intră pe www.gandestesanatos.ro, unde înregistrarea și primele 3 ședințe-lecții sunt gratuite. Pentru mai multe detalii poți accesa pagina de Contact a site-ului și poți realiza o programare.

NOU! Accesează gratuit primele 3 ședințe-lecții ale platformei de psihoterapie și dezvoltare personală online descărcând aplicația GandesteSanatos din AppStore și GooglePlay. Dacă dorești și interacțiune cu un psiholog te poți înregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psihoterapeut Anca Nemţeanu

0744.583.945

anca.nemteanu@psihosolutii.ro

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro

Contact - Programari

Gabriel Dinu - 0724.306.188
gabriel.dinu@psihosolutii.ro

Roxana Niculescu - 0722.762.805
roxana.niculescu@psihosolutii.ro

Mihaela Stinga (Iote) - 0760.737.493
mihaela.iote@psihosolutii.ro

Ioana Ionicioiu - 0746.211.896
ioana.ionicioiu@psihosolutii.ro

Alexandra Pacurar - 0751.052.008
alexandra.pacurar@psihosolutii.ro

Sandra Voicu - 0729.007.831
sandra.voicu@psihosolutii.ro

Andreea Sandru - 0751.923.276
andreea.sandru@psihosolutii.ro

Raluca Listea - 0736.177.407
raluca.listea@psihosolutii.ro

Anca Nemteanu - 0744.583.945
anca.nemteanu@psihosolutii.ro

Larisa Paul - 0737.039.446
larisa.paul@psihosolutii.ro


FacebookGabriel Dinu - Radio Lynx

" Desi nu stii, in tine este psihologul perfect!"

Gabriel Dinu

Gabriel Dinu - Realizator emisiunea 'Confidential'.

Vizualizare continut

Număr afişări conţinut : 3165855

Utilizatori online

Avem 20 vizitatori online

Intreaba un psiholog

Cauta in site

Abonare newsletter

Despre mersul la psiholog

Ati apelat la serviciile unui psiholog?

Psihoterapia copilului

Rasplata si pedeapsa in educatia copilului

Sunt foarte multi factori importanti in educarea unui copil. Atentia si afectiunea pe care i-o acorda parintii sunt elemente esentiale pentru o buna dezvoltare emotionala a micutilor. Ar fi bine sa mai mentionam si existenta explicatiilor pe care le dam copiilor, cat si modalitatea prin care dam aceste explicatii.
[ citeste articolul complet ]

Psihoterapie de cuplu

Probleme cu erectia si ejacularea precoce

Cele mai multe probleme sexuale ale barbatilor sunt psihogene. Foarte putine au ca si cauza dereglari fiziologice autentice. Asa stand lucrurile, am decis sa detaliez in acest articol cauzele si mecanismele de functionare ale celor mai intalnite disfunctii sexuale la barbati.
Sa abordam mai intai problemele cu erectia. [citeste articolul complet]

Tulburari psihice

Depresia si cauzele ei

Din ce in ce mai multi oameni acuza aceasta tulburare psihica.
Depresia este o tulburare afectiva care are ca si trasatura specifica tristetea profunda, stare ce persista perioade indelungate.
Cea mai serioasa forma a acestei tulburari este depresia majora. 
[ citeste articolul complet ]

Copyright © 2009 - Psihosolutii.ro - S.C.P Niculescu & Dinu. Toate drepturle rezervate. Powered by Total Web Technologies.
  Google+