Mituri comune despre singurătate

AddThis Social Bookmark Button

Atunci când oamenii sunt deprimați, simt adesea că nu au nimic de oferit și că se pot izola. Izolarea în casă, rumegarea gândurilor, frământările despre cât de rău e totul și senzația de a fi captiv/-ă și singur/-ă sunt experiențe tipice pentru atât de multe persoane depresive. De fapt, singurătatea poate menține starea de depresie, timp de ani de zile și paradoxal, îi face pe oameni să petreacă și mai mult timp singuri.

Solitudinea poate fi uneori un lucru bun, întrucât oferă fiecăruia dintre noi timp pentru a reflecta. Dar atunci când cineva este deprimat, solitudinea se transformă în însingurare și în sentimente de respingere și disperare. Aceste gânduri și sentimente urcă, în spirală, în stări de și mai multe temeri sau sentimente de respingere. Deoarece persoanele care se confruntă cu această problemă emoțională, devin mai sensibile la ideea de a fi respinse, sunt mai puțin dispuse să inițieze discuții cu oamenii și să se întâlnească cu cei câțiva prieteni pe care-i mai au.

Vestea bună este că oamenii pot face ceva în acest sens, astfel încât să înceapă să elimine sentimentul de însingurare. Însă în articolul de față vreau să analizez câteva dintre convingerile despre singurătate. Dacă vă simțiți disperat pentru că ați devenit izolat și retras, există șansa să fiți sub influența unor impresii distorsionate a ceea ce înseamnă, de fapt, să fii singur. Iată câteva credințe puternice, dar de fapt, false, pe care le au adesea cei deprimați, despre ce înseamnă să fii singur.

1. “Este greu să întâlnești oameni”. Probabil așa cred unii oameni pentru că nu au întâlnit multe alte persoane, dar cel mai probabil, datorită faptului că nu au încercat în modul cel mai eficient. Deși întâlnirea cu oameni noi pare a fi un obstacol insurmontabil, aceasta poate reprezenta fix cheia pentru ca cineva să se simtă mai puternic și mai puțin singur.

2. „Dacă ești singur, atunci ești, obligatoriu, nefericit”. Aceasta este o capcană mentală tipică pentru cei singuri, deoarece atunci când un om este singur, mintea e plină de gânduri negative despre sine și despre situația în care se află. Pentru a schimba modul în care priviți singurătatea, înainte de a ajunge să stați numai acasă, adâncit într-o gândire nerealistă, este util să anticipați toate gândurile negative (de ex., „Sunt un/o ratat/-ă. Voi fi mereu singur/-ă. Nu pot face nimic cum trebuie. Nimeni nu mă iubește. Viața este groaznică.”) pe care le-ați putea avea și să vă faceți un plan pentru a le combate. Un alt lucru util este să vă planificați activitățile pentru perioada în care ați putea fi singuri. Pentru a afla evenimente la care ați putea participa, vizitați site-uri, citiți reviste și consultați-vă cu prietenii. Verificați evenimentele culturale, programul unor organizații, activitățile în folosul comunității, voluntariatul, bisericile. Munciți ca voluntar la un adăpost de animale, urmați un curs, încercați ceva nou.

3. „Doar ratații sunt singuri”. Aceasta este o convingere obișnuită în rândul oamenilor singuri, aceea că a fi singur reprezintă semnul unui defect groaznic. Gândiți-vă la logica acestui lucru. Fiecare persoană căsătorită a fost odată singură. Ea a întâlnit o altă persoană singură. Prin urmare, toți oamenii căsătoriți sunt ratați și se căsătoresc cu ratați. Cu toate acestea, imediat după ce se căsătoresc, ei se transformă în câștigători. Ca prin farmec! Toți suntem singuri la un moment dat, în unele cazuri, pentru o perioadă de timp. A fi singur este o situație, uneori una temporară, care poate fi schimbată a doua zi, dar alteori durează mai mult. În orice caz, ea nu înseamnă nimic despre persoana în cauză.

4. „Nu poți face lucrurile de unul singur”. Convingerea că nu puteți face lucrurile care vă plac pentru că nu aveți un partener este una dintre ipotezele cel mai puțin verosimile pe care o persoană o poate avea. Lumea fiecăruia devine mult mai mică, ca urmare a acestei reguli autoimpuse. În acest sens, stabiliți-vă o listă de activități pe care să le faceți singuri. În al doilea rând, gândiți-vă la calitățile pe care le-ar putea avea cineva care este dispus să facă ceva de unul singur. În al treilea rând, uitați-vă la avantajele de a fi de unul singur.

Singurătatea este o epidemie cu care mulți dintre noi s-au confruntat cândva, în decursul vieții. Aceasta poate, însă, să creeze ocazii favorabile. De exemplu, puteți avea mai multă libertate de acțiune. Pe măsură ce veți începe să faceți lucruri de unii singuri, veți reuși să vă bucurați mai mult de viață, veți deveni mai puțin deprimați și veți începe, într-adevăr, să inițiați conversații cu persoane necunoscute.

Dacă aveți nevoie de sprijin în a vă identifica și schimba convingerile distorsionate despre singurătate, vă așteptăm la cabinetele noastre din București sau Cluj-Napoca sau pe www.gandestesanatos.ro, unde înregistrarea și primele 3 ședințe-lecții sunt gratuite. Pentru mai multe detalii puteți accesa pagina de Contact a site-ului și să realizați o programare.

NOU! Accesați gratuit primele 3 ședințe-lecții ale platformei de psihoterapie și dezvoltare personală online descărcând aplicația GandesteSanatos din AppStore si GooglePlay. Dacă doriți și interacțiune cu un psiholog vă puteți înregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psiholog Ioana Ionicioiu
0746 211 896
ioana.ionicioiu@psihosolutii.ro

www.gandestesanatos.ro
www.psihosolutii.ro

Contact - Programari

Gabriel Dinu - 0724.306.188
gabriel.dinu@psihosolutii.ro

Roxana Niculescu - 0722.762.805
roxana.niculescu@psihosolutii.ro

Mihaela Stinga (Iote) - 0760.737.493
mihaela.iote@psihosolutii.ro

Ioana Ionicioiu - 0746.211.896
ioana.ionicioiu@psihosolutii.ro

Alexandra Pacurar - 0751.052.008
alexandra.pacurar@psihosolutii.ro

Sandra Voicu - 0729.007.831
sandra.voicu@psihosolutii.ro

Andreea Sandru - 0751.923.276
andreea.sandru@psihosolutii.ro

Raluca Listea - 0736.177.407
raluca.listea@psihosolutii.ro

Anca Nemteanu - 0744.583.945
anca.nemteanu@psihosolutii.ro

Larisa Paul - 0737.039.446
larisa.paul@psihosolutii.ro


FacebookGabriel Dinu - Radio Lynx

" Desi nu stii, in tine este psihologul perfect!"

Gabriel Dinu

Gabriel Dinu - Realizator emisiunea 'Confidential'.

Vizualizare continut

Număr afişări conţinut : 3242274

Utilizatori online

Avem 15 vizitatori online

Intreaba un psiholog

Cauta in site

Abonare newsletter

Despre mersul la psiholog

Ati apelat la serviciile unui psiholog?

Psihoterapia copilului

Rasplata si pedeapsa in educatia copilului

Sunt foarte multi factori importanti in educarea unui copil. Atentia si afectiunea pe care i-o acorda parintii sunt elemente esentiale pentru o buna dezvoltare emotionala a micutilor. Ar fi bine sa mai mentionam si existenta explicatiilor pe care le dam copiilor, cat si modalitatea prin care dam aceste explicatii.
[ citeste articolul complet ]

Psihoterapie de cuplu

Probleme cu erectia si ejacularea precoce

Cele mai multe probleme sexuale ale barbatilor sunt psihogene. Foarte putine au ca si cauza dereglari fiziologice autentice. Asa stand lucrurile, am decis sa detaliez in acest articol cauzele si mecanismele de functionare ale celor mai intalnite disfunctii sexuale la barbati.
Sa abordam mai intai problemele cu erectia. [citeste articolul complet]

Tulburari psihice

Depresia si cauzele ei

Din ce in ce mai multi oameni acuza aceasta tulburare psihica.
Depresia este o tulburare afectiva care are ca si trasatura specifica tristetea profunda, stare ce persista perioade indelungate.
Cea mai serioasa forma a acestei tulburari este depresia majora. 
[ citeste articolul complet ]

Copyright © 2009 - Psihosolutii.ro - S.C.P Niculescu & Dinu. Toate drepturle rezervate. Powered by Total Web Technologies.
  Google+