Cum facem diferența între tristețea funcțională și cea disfuncțională

AddThis Social Bookmark Button

Atunci când vorbim despre depresie știm că fiecare persoană în parte o experimentează în felul ei. Aceasta poate să interfereze cu activitățile noastre de zi cu zi generând o productivitate mai scăzută sau chiar poate să influențeze relațiile interpersonale.

Unul dintre criteriile principale de identificare a depresiei este tristețea, însă cu toții avem perioade în care ne simțim mai triști sau poate chiar descurajați, la capătul puterilor, însă aceste sentimente de obicei dispar în decurs de câteva zile.

Așadar care este pragul dintre tristețea obișnuită și tristețea regăsită în depresie? Cum știm să facem această diferență? Când tristețea este adaptativă, funcțională și când aceasta este dezadaptativă, ne ține pe loc?

În primul rând este important să înțelegem existența diferenței dintre aceste două stări: starea de tristețe obișnuită și tristețea identificată în tulburarea depresivă.

Pe de-o parte tristețea e o emoție regăsită în paletarul nostru emoțional, o emoție primară, de obicei tranzitorie și care nu periclitează în mod drastic activitatea persoanei, iar în funcție de categoria de vârstă sau poate de interesele acesteia, tristețea poate însemna o notă mică obținută la școală, o zi fără telefonul mobil, ratarea unui interviu de angajare, precum și o dispută cu o persoană dragă.

În toate aceste situații vorbim de o tristețe potrivită contextului. Tristețea este aici o resursă care ne pune în contact cu nevoile noastre sau poate cu pierderile și reflectă modul în care investim emoțional într-un lucru, o experiență sau poate într-o persoană.

Pe de altă parte, pentru a fi diagnosticat cu depresie, trebuie ca timp de mai bine de două săptămâni să resimțim continuu această stare de apăsare profundă, însoțită de pierderea interesului și a plăcerii pentru activităţi altădată plăcute (anhedonie), la care se adaugă oboseala, dificultăţile de somn, de concentrare, scăderea sau creşterea apetitului alimentar, sentimentele de inutilitate, vinovăţia, precum şi gândurile legate de moarte.

Astfel, dacă sentimentele de tristețe se diminuează în timp, sunt mai mult ca o rană superficială care se vindecă de la sine, depresia poate ține luni sau chiar ani, depășind limita care o defineste doar ca o stare apăsătoare, fiind resimțită de cele mai multe ori ca o stare de amorțeală și letargie, ca o rană deschisă care necesită îngrijire.

Este foarte important să ținem minte ca tristețea nu este rea sau bună și că a te simți mai abătut din când în când este o experiență normală a vieții. Tristețea sau evenimentele mai supărătoare apar în viața fiecăruia. Însă dacă vorbim despre ceva continuu, dacă simți că lipsa de speranță este prezentă în viața ta în fiecare zi, ar fi bine să vezi dacă nu cumva este vorba despre depresie și să soliciți ajutor specializat.

Poate să fie un prim pas pe care să îl faci pe drumul spre vindecare, chiar dacă și acest lucru poate să pară greu și copleșitor.

Te așteptăm cu drag la cabinetele noastre din București sau Cluj. În caz că nu poți ajunge, intră pe www.gandestesanatos.ro, unde înregistrarea și primele 3 ședințe-lecții sunt gratuite. Pentru mai multe detalii poți accesa pagina de Contact a site-ului și poți realiza o programare.

NOU! Accesează gratuit primele 3 ședințe-lecții ale platformei de psihoterapie și dezvoltare personală online descărcând aplicația GândeșteSănătos din AppStore și GooglePlay. Dacă dorești și interacțiune cu un psiholog te poți înregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psihoterapeut Larisa Paul

0737.039.446

larisa.paul@psihosolutii.ro

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro

Contact - Programari

Gabriel Dinu - 0724.306.188
gabriel.dinu@psihosolutii.ro

Roxana Niculescu - 0722.762.805
roxana.niculescu@psihosolutii.ro

Mihaela Stinga (Iote) - 0760.737.493
mihaela.iote@psihosolutii.ro

Ioana Ionicioiu - 0746.211.896
ioana.ionicioiu@psihosolutii.ro

Alexandra Pacurar - 0751.052.008
alexandra.pacurar@psihosolutii.ro

Sandra Voicu - 0729.007.831
sandra.voicu@psihosolutii.ro

Andreea Sandru - 0751.923.276
andreea.sandru@psihosolutii.ro

Raluca Listea - 0736.177.407
raluca.listea@psihosolutii.ro

Anca Nemteanu - 0744.583.945
anca.nemteanu@psihosolutii.ro

Larisa Paul - 0737.039.446
larisa.paul@psihosolutii.ro


FacebookGabriel Dinu - Radio Lynx

" Desi nu stii, in tine este psihologul perfect!"

Gabriel Dinu

Gabriel Dinu - Realizator emisiunea 'Confidential'.

Vizualizare continut

Număr afişări conţinut : 3242360

Utilizatori online

Avem 19 vizitatori online

Intreaba un psiholog

Cauta in site

Abonare newsletter

Despre mersul la psiholog

Ati apelat la serviciile unui psiholog?

Psihoterapia copilului

Rasplata si pedeapsa in educatia copilului

Sunt foarte multi factori importanti in educarea unui copil. Atentia si afectiunea pe care i-o acorda parintii sunt elemente esentiale pentru o buna dezvoltare emotionala a micutilor. Ar fi bine sa mai mentionam si existenta explicatiilor pe care le dam copiilor, cat si modalitatea prin care dam aceste explicatii.
[ citeste articolul complet ]

Psihoterapie de cuplu

Probleme cu erectia si ejacularea precoce

Cele mai multe probleme sexuale ale barbatilor sunt psihogene. Foarte putine au ca si cauza dereglari fiziologice autentice. Asa stand lucrurile, am decis sa detaliez in acest articol cauzele si mecanismele de functionare ale celor mai intalnite disfunctii sexuale la barbati.
Sa abordam mai intai problemele cu erectia. [citeste articolul complet]

Tulburari psihice

Depresia si cauzele ei

Din ce in ce mai multi oameni acuza aceasta tulburare psihica.
Depresia este o tulburare afectiva care are ca si trasatura specifica tristetea profunda, stare ce persista perioade indelungate.
Cea mai serioasa forma a acestei tulburari este depresia majora. 
[ citeste articolul complet ]

Copyright © 2009 - Psihosolutii.ro - S.C.P Niculescu & Dinu. Toate drepturle rezervate. Powered by Total Web Technologies.
  Google+