Intoleranța la incertitudine

AddThis Social Bookmark Button

Viața este plină de incertitudine. Nimic nu face mai evidentă această realitate decât pandemia cu care ne confruntăm. Dar chiar și în absența pandemiei, incertitudinea rămâne o parte inevitabilă a vieții deoarece nu avem cum să prezicem și să controlăm viitorul. Putem controla doar ce facem noi în prezent, și putem cunoaște doar atât cât ne permit informațiile pe care le deținem la un moment dat. Pe scurt, nu putem cunoaște viitorul până nu se întâmplă.

Deși mulți dintre noi am învățat să trăim cu această realitate, pentru alții, incertitudinea este intolerabilă. În general, persoanele care au intoleranță la incertitudine au un nivel mai crescut de anxietate și nu pot tolera să nu știe ceva sigur deoarece asociază incertitudinea cu un rezultat negativ, cu ceva amenințător și cu lipsa de control. Credința de bază este următoarea - Dacă ceva nu este sigur, înseamnă că se va termina rău și că nu voi putea face față. În absența certitudinii, aceste persoane ajung să se îngrijoreze excesiv în legătură cu toate posibilitățile și tot ce ar putea merge rău, încearcă să prevină fiecare problemă care ar putea să apară și caută soluția perfectă.

De altfel, intoleranța la incertitudine stă la baza îngrijorării, iar îngrijorarea este folosită cu scopul de a obține certitudinea. Atunci când ne spunem că trebuie să știm ceva sigur, continuăm să ne îngrijorăm până ne simțim siguri, dar pe măsură ce examinăm toate posibilitățile ne dăm seama că sunt prea multe necunoscute și prea multe lucruri pe care nu le putem controla, așa că ajungem să ne îngrijorăm și mai mult, și în final ajungem să ne simțim copleșiți. Această căutare nesfârșită a certitudinii nu face decât să alimenteze îngrijorările și să crească nivelul de anxietate, favorizând astfel dezvoltarea unor tulburări de anxietate.

Din acest motiv, creșterea toleranței la incertitudine este esențială. În continuare sunt prezentate câteva tehnici utile care pot ajuta în acest sens.

Acceptă că nu există certitudine într-o lume incertă. Sunt prea multe necunoscute și variabile pe care nu le putem anticipa sau controla, așa că este necesar să încercăm să integrăm incertitudinea ca parte normală și firească a vieții.

Conștientizează faptul că deja accepți incertitudinea. Fiindcă viața este plină de necunoscute, cu siguranță te poți gândi la numeroase situații din viața ta în care ai trăit cu incertitudine și ai reușit să o tolerezi. Întreabă-te cum ai făcut față și ce te-a ajutat să o tolerezi mai bine.

Înțelege că incertitudinea este neutră, nu negativă sau periculoasă. Doar pentru că nu știm ceva sigur, nu înseamnă că se va sfârși rău. Înseamnă că pur și simplu pe moment nu știm la ce să ne așteptăm.

Întreabă-te dacă de fapt chiar ai nevoie de certitudine. Probabil nu te-ai uita cu același entuziasm sau poate nu te-ai uita deloc la un serial dacă ar fi în totalitate previzibil, la fel cum nu te-ai uita cu același entuziasm la un meci sportiv dacă ai ști scorul de la bun început. Dacă stăm să ne gândim, viața ar fi destul de anostă dacă am ști tot timpul la ce să ne așteptăm.

Gândește în termeni de probabilități. Aproape orice este posibil, dar asta nu înseamnă că este și probabil. Dacă ne îngrijorăm în legătură cu tot ce este posibil, ajungem să ne îngrijorăm în legătură cu absolut orice. Drept urmare, încearcă să te focalizezi pe lucrurile care sunt probabile și plauzibile.

Concentrează-te pe ce se află sub controlul tău. Întreabă-te ce ține de tine și ce cunoști, și acceptă-ți limitele personale. Nu totul depinde de tine.

Deși incertitudinea poate fi resimțită ca fiind inconfortabilă și neplăcută, acceptarea ei este necesară dacă vrem să ne diminuăm nivelul de anxietate și să reducem îngrijorările. Dacă ai nevoie de ajutor din partea psihologului, te așteptăm cu drag la cabinetele noastre din București sau Cluj. În caz că nu poți ajunge, intră pe www.gandestesanatos.ro, unde înregistrarea și primele 3 ședințe-lecții sunt gratuite. Pentru mai multe detalii poți accesa pagina de Contact a site-ului și poți realiza o programare.

NOU! Accesează gratuit primele 3 ședințe-lecții ale platformei de psihoterapie și dezvoltare personală online descărcând aplicația GandesteSanatos din AppStore și GooglePlay. Dacă dorești și interacțiune cu un psiholog te poți înregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psihoterapeut Raluca Liștea

0736.177.407

raluca.listea@psihosolutii.ro

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro

Contact - Programari

Gabriel Dinu - 0724.306.188
gabriel.dinu@psihosolutii.ro

Roxana Niculescu - 0722.762.805
roxana.niculescu@psihosolutii.ro

Mihaela Stinga (Iote) - 0760.737.493
mihaela.iote@psihosolutii.ro

Ioana Ionicioiu - 0746.211.896
ioana.ionicioiu@psihosolutii.ro

Alexandra Pacurar - 0751.052.008
alexandra.pacurar@psihosolutii.ro

Sandra Voicu - 0729.007.831
sandra.voicu@psihosolutii.ro

Andreea Sandru - 0751.923.276
andreea.sandru@psihosolutii.ro

Raluca Listea - 0736.177.407
raluca.listea@psihosolutii.ro

Anca Nemteanu - 0744.583.945
anca.nemteanu@psihosolutii.ro

Larisa Paul - 0737.039.446
larisa.paul@psihosolutii.ro


FacebookGabriel Dinu - Radio Lynx

" Desi nu stii, in tine este psihologul perfect!"

Gabriel Dinu

Gabriel Dinu - Realizator emisiunea 'Confidential'.

Vizualizare continut

Număr afişări conţinut : 3242331

Utilizatori online

Avem 12 vizitatori online

Intreaba un psiholog

Cauta in site

Abonare newsletter

Despre mersul la psiholog

Ati apelat la serviciile unui psiholog?

Psihoterapia copilului

Rasplata si pedeapsa in educatia copilului

Sunt foarte multi factori importanti in educarea unui copil. Atentia si afectiunea pe care i-o acorda parintii sunt elemente esentiale pentru o buna dezvoltare emotionala a micutilor. Ar fi bine sa mai mentionam si existenta explicatiilor pe care le dam copiilor, cat si modalitatea prin care dam aceste explicatii.
[ citeste articolul complet ]

Psihoterapie de cuplu

Probleme cu erectia si ejacularea precoce

Cele mai multe probleme sexuale ale barbatilor sunt psihogene. Foarte putine au ca si cauza dereglari fiziologice autentice. Asa stand lucrurile, am decis sa detaliez in acest articol cauzele si mecanismele de functionare ale celor mai intalnite disfunctii sexuale la barbati.
Sa abordam mai intai problemele cu erectia. [citeste articolul complet]

Tulburari psihice

Depresia si cauzele ei

Din ce in ce mai multi oameni acuza aceasta tulburare psihica.
Depresia este o tulburare afectiva care are ca si trasatura specifica tristetea profunda, stare ce persista perioade indelungate.
Cea mai serioasa forma a acestei tulburari este depresia majora. 
[ citeste articolul complet ]

Copyright © 2009 - Psihosolutii.ro - S.C.P Niculescu & Dinu. Toate drepturle rezervate. Powered by Total Web Technologies.
  Google+