Cum ne poate ajuta sportul în lupta cu tulburările emoţionale

AddThis Social Bookmark Button

Lumea în care trăim ne oferă mai multe facilităţi ca niciodată, fapt ce ne bucură. Există, însă, o serie de aspecte care merită atenţia noastră atunci când vine vorba de activitatea fizică. În trecut, încă din epoca primitivă, mişcarea a făcut parte integrantă din viaţa de zi cu zi a oamenilor, fapt ce a contribuit la dezvoltarea noastră armonioasă. Diferenţele dintre stilul de viaţă de atunci şi cel de acum sunt semnificative; de exemplu, în ceea ce priveşte sedentarismul, dacă în trecut individul era nevoit să se lupte cu prădătorii sau să fugă din calea lor, în prezent o bună parte dintre noi ne petrecem timpul stând pe scaun, cel mai probabil lucrând la un calculator. De asemenea, dacă în trecut oamenii erau nevoiţi să facă efort fizic susţinut pentru căutarea hranei, în prezent folosim maşina ca principal mijloc de transport spre supermarket, în acest mod fiind redus semnificativ timpul petrecut făcând mişcare.

Relaţia dintre exerciţiul fizic şi tulburările emoţionale

Stresul şi anxietatea fac parte integrantă din viaţa noastră; tulburările de anxietate afectează în prezent cca. 40 de milioane de adulţi. Exerciţiul fizic are efecte dincolo de eliberarea temporară de stres pe care o resimţim atunci când ne angajăm în activităţi fizice, având, conform cercetărilor, un efect curativ. Care sunt însă mecanismele prin care sportul ne ajută atât de mult atunci când avem o tulburare emoţională?

Un prim astfel de mecanism este îmbunătăţirea funcţionării cognitive, prin îmbunătăţirea fluxului de sânge în creier şi prin creşterea sintezei de BDNF (engl. brain-derived neurotrophic factor), o substanţă cu rol important în reglarea emoţiilor.

De asemenea, sportul ne îmbunătăţeşte dispoziţia prin eliberarea unor substanţe precum endorfinele, serotonina, dopamina – substanţe cu rol important în reducerea stărilor emoţionale negative.

Sportul are un efect direct asupra calităţii somnului, atât prin faptul că reduce emoţiile negative, cât şi printr-o serie de modificări la nivelul corpului, cum ar fi, de exemplu, optimizarea ratei cardiace.

De asemenea, atunci când practicăm un sport, avem mai multă încredere în propria persoană, ne creşte sentimentul controlului asupra propriei vieţi şi pentru moment ne distragem atenţia de la îngrijorări. Nu mai puţin important, de multe ori avem o viaţa socială mai activă atunci când practicăm un sport.

În cazul în care îţi doreşti să începi un program de exerciţii fizice regulat, însă condiţia ta fizică nu este cea mai bună în prezent, nu te descuraja! O serie de cercetări atestă faptul că exerciţiul fizic moderat, cum ar fi o plimbare sau o alergare uşoară ne poate atenua disconfortul psihic, având un efect calmant printr-un proces similar modului în care aspirina calmează durerea de cap.

Dacă ai deja un program pentru exerciţiul fizic, continua să-l implementezi aşa cum l-ai conceput; dacă nu, îţi prezint în continuare o serie de sugestii ale ADDA (Societatea Americană de depresie şi anxietate) care s-au dovedit a fi utile celor mai multe persoane cu care am lucrat până în prezent.

· 5X30: umblă, mergi cu bicicleta sau aleargă între 3 şi 5 ori pe săptămână, câte 30 de minute.

· Constanţa e mai importantă decât un antrenament perfect; setează-ţi scopuri mici ce pot fi atinse, în fiecare zi.

· Găseşte exerciţiul fizic care ţi se potriveşte; dacă eşti o persoană extrovertită, s-ar putea să ţi se potrivească mai bine activităţile de grup; în caz contrar, dacă eşti o persoană introvertită şi preferi activităţile solitare, e posibil să ţi se potrivească un sport individual.

· Îmbină utilul cu plăcutul: foloseşte un iPod sau un alt aparat pentru a descărca muzică, podcasturi sau cărţi audio; multe persoane se simt mai motivate sau găsesc mai distractiv exerciţiul fizic dacă ascultă ceva ce le place.

· Găseşte un prieten care să ţi se alăture; îţi va fi, probabil, mai uşor să fii disciplinat în îndeplinirea scopurilor când angajamentul tău este dublu: atât faţă de programul de exerciţii fizice, cât şi faţă de persoana care ţi se alătură în acest demers.

· Ai răbdare cu tine când începi un nou program de exerciţii fizice; dacă stilul tău viaţă este unul sedentar, e firesc să ai nevoie de 4-8 săptămâni ca să simţi că exerciţiul fizic devine mai uşor.

Aşa cum afirma Salvador Dali, sportul este rugăciunea trupului. Avem, aşadar, toate motivele să practicăm exerciţiul fizic regulat şi să privim fiecare oportunitate de a face mişcare ca pe o şansă de a trăi conform principiului vaselor comunicante: ,,Mens sana in corpore sano.”

Sper ca aceste informaţii să te ajute să ai o viziune mai limpede asupra modului în care sportul poate produce schimbări importante în viaţa noastră, iar dacă ai nevoie de ajutor din partea psihologului, te așteptăm cu drag la cabinetele noastre din București sau Cluj. În caz nu poți ajunge, intră pe www.gandestesanatos.ro, unde înregistrarea și primele 3 ședințe-lecții sunt gratuite. Pentru mai multe detalii poți accesa pagina de contact a site-ului și poți realiza o programare.

NOU! Accesează gratuit primele 3 ședințe-lecții ale platformei de psihoterapie și dezvoltare personală online descărcând aplicația GandesteSanatos din AppStore și GooglePlay. Dacă dorești și interacțiune cu un psiholog te poți înregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psihoterapeut Anca Nemţeanu

0744.583.945

anca.nemteanu@psihosolutii.ro

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro

Contact - Programari

Gabriel Dinu - 0724.306.188
gabriel.dinu@psihosolutii.ro

Roxana Niculescu - 0722.762.805
roxana.niculescu@psihosolutii.ro

Mihaela Stinga (Iote) - 0760.737.493
mihaela.iote@psihosolutii.ro

Ioana Ionicioiu - 0746.211.896
ioana.ionicioiu@psihosolutii.ro

Alexandra Pacurar - 0751.052.008
alexandra.pacurar@psihosolutii.ro

Sandra Voicu - 0729.007.831
sandra.voicu@psihosolutii.ro

Andreea Sandru - 0751.923.276
andreea.sandru@psihosolutii.ro

Raluca Listea - 0736.177.407
raluca.listea@psihosolutii.ro

Anca Nemteanu - 0744.583.945
anca.nemteanu@psihosolutii.ro

Larisa Paul - 0737.039.446
larisa.paul@psihosolutii.ro


FacebookGabriel Dinu - Radio Lynx

" Desi nu stii, in tine este psihologul perfect!"

Gabriel Dinu

Gabriel Dinu - Realizator emisiunea 'Confidential'.

Vizualizare continut

Număr afişări conţinut : 3242320

Utilizatori online

Avem 15 vizitatori online

Intreaba un psiholog

Cauta in site

Abonare newsletter

Despre mersul la psiholog

Ati apelat la serviciile unui psiholog?

Psihoterapia copilului

Rasplata si pedeapsa in educatia copilului

Sunt foarte multi factori importanti in educarea unui copil. Atentia si afectiunea pe care i-o acorda parintii sunt elemente esentiale pentru o buna dezvoltare emotionala a micutilor. Ar fi bine sa mai mentionam si existenta explicatiilor pe care le dam copiilor, cat si modalitatea prin care dam aceste explicatii.
[ citeste articolul complet ]

Psihoterapie de cuplu

Probleme cu erectia si ejacularea precoce

Cele mai multe probleme sexuale ale barbatilor sunt psihogene. Foarte putine au ca si cauza dereglari fiziologice autentice. Asa stand lucrurile, am decis sa detaliez in acest articol cauzele si mecanismele de functionare ale celor mai intalnite disfunctii sexuale la barbati.
Sa abordam mai intai problemele cu erectia. [citeste articolul complet]

Tulburari psihice

Depresia si cauzele ei

Din ce in ce mai multi oameni acuza aceasta tulburare psihica.
Depresia este o tulburare afectiva care are ca si trasatura specifica tristetea profunda, stare ce persista perioade indelungate.
Cea mai serioasa forma a acestei tulburari este depresia majora. 
[ citeste articolul complet ]

Copyright © 2009 - Psihosolutii.ro - S.C.P Niculescu & Dinu. Toate drepturle rezervate. Powered by Total Web Technologies.
  Google+