De ce ne este greu să renunțăm la îngrijorare?

AddThis Social Bookmark Button

 

Una dintre emoțiile cele mai controversate ale zilelor noastre este frica. De-a lungul experienței noastre cu viața este normal din când în când să ne simțim agitați sau speriați de diferite contexte de viață: poate un discurs public, poate un examen oral, poate chiar o întâlnire neprogramată cu un urs în pădure. Toate aceste contexte favorizează instalarea fricii si a anxietății intr-un anumit dozaj funcțional.

 

Teama și îngrijorarea sunt normale si chiar utile, în unele situații, însă atunci când acestea sunt disproporționate în raport cu realitatea pot interfera semnificativ cu viața de zi cu zi a unei persoane, transformându-se în tulburări de anxietate.


Frica poate fi un adjuvant eficient în adaptarea la cerințele vieții din această societate, însă la un moment dat totul devine prea epuizant și poate chiar frustrant. Îngrijorarea contextuală se poate extinde la fiecare domeniu esențial al vieții noastre, iar atunci funcția aceasta de ajutor în detectarea potențialelor pericole pe care anxietatea a avut-o, poate să devină problematică. Cu alte cuvinte, având “ciocanul” în mână, vom ajunge să vedem doar “cuie”.  Astfel îngrijorarea poate să ajungă să ne guverneze viața influențând atitudinea și modul în care percepem și interacționăm cu lumea din jurul nostru.

O altă aparență pe care îngrijorarea o poate crea este cea de control. De multe ori ne folosim de îngrijorare ca de un mecanism util  pentru că ne dă sentimentul că anticipând potențialele scenarii periculoase care ar atenta la siguranța noastră, le-am putea neutraliza. Iar acest sentiment face ca renunțarea la îngrijorare să pară foarte dificil de pus în practică.

Ce este important să reținem de aici este faptul că îngrijorarea nu este rea în sine, ea devine problematică atunci când viața noastră este guvernată de îngrijorare.


Pentru a vedea dacă îngrijorarea disfuncțională este percepută drept o unealtă de scanare constantă a mediului și controlului este nevoie să observăm dacă mintea noastră este condusă de frică ori de câte ori se ivește o situație cu un grad mai ridicat de incertitudine, care ne pune în situația de a căuta soluții, dar cu toate acestea ne simțim paralizați de îngrijorare și să ne întrebăm dacă acest lucru ne este util.

Este un proces îndelungat care necesită efort și consecvență, dar cu siguranță un proces care merită efortul, deoarece alternativa oferită este chiar prezentul pe care de multe ori, îngrijorându-ne, îl ignorăm.


Sper ca aceste informații să te ajute să gestionezi și să identifici eficient îngrijorarea disfuncțională din viața ta, iar dacă simți că ai avea nevoie de ajutor și ghidaj în acest proces, noi te așteptăm cu drag la cabinetele noastre din București sau Cluj. În caz că nu poți ajunge, intră pe www.gandestesanatos.ro, unde înregistrarea și primele 3 ședințe-lecții sunt gratuite.

NOU! Accesează gratuit primele 3 ședințe-lecții ale platformei de psihoterapie și dezvoltare personală online descărcând aplicația GândeșteSănătos din AppStore și GooglePlay. Dacă dorești și interacțiune cu un psiholog te poți înregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psihoterapeut Larisa Paul

0737 039 446

larisa.paul@psihosolutii.ro

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro

Contact - Programari

Gabriel Dinu - 0724.306.188
gabriel.dinu@psihosolutii.ro

Roxana Niculescu - 0722.762.805
roxana.niculescu@psihosolutii.ro

Mihaela Stinga (Iote) - 0760.737.493
mihaela.iote@psihosolutii.ro

Ioana Ionicioiu - 0746.211.896
ioana.ionicioiu@psihosolutii.ro

Larisa Paul - 0737.039.446
larisa.paul@psihosolutii.ro

Sandra Voicu - 0729.007.831
sandra.voicu@psihosolutii.ro

Andreea Sandru - 0751.923.276
andreea.sandru@psihosolutii.ro

Raluca Listea - 0736.177.407
raluca.listea@psihosolutii.ro

Anca Nemteanu - 0744.583.945
anca.nemteanu@psihosolutii.ro
FacebookGabriel Dinu - Radio Lynx

" Desi nu stii, in tine este psihologul perfect!"

Gabriel Dinu

Gabriel Dinu - Realizator emisiunea 'Confidential'.

Vizualizare continut

Număr afişări conţinut : 3291924

Utilizatori online

Avem 12 vizitatori online

Intreaba un psiholog

Cauta in site

Abonare newsletter

Despre mersul la psiholog

Ati apelat la serviciile unui psiholog?

Psihoterapia copilului

Rasplata si pedeapsa in educatia copilului

Sunt foarte multi factori importanti in educarea unui copil. Atentia si afectiunea pe care i-o acorda parintii sunt elemente esentiale pentru o buna dezvoltare emotionala a micutilor. Ar fi bine sa mai mentionam si existenta explicatiilor pe care le dam copiilor, cat si modalitatea prin care dam aceste explicatii.
[ citeste articolul complet ]

Psihoterapie de cuplu

Probleme cu erectia si ejacularea precoce

Cele mai multe probleme sexuale ale barbatilor sunt psihogene. Foarte putine au ca si cauza dereglari fiziologice autentice. Asa stand lucrurile, am decis sa detaliez in acest articol cauzele si mecanismele de functionare ale celor mai intalnite disfunctii sexuale la barbati.
Sa abordam mai intai problemele cu erectia. [citeste articolul complet]

Tulburari psihice

Depresia si cauzele ei

Din ce in ce mai multi oameni acuza aceasta tulburare psihica.
Depresia este o tulburare afectiva care are ca si trasatura specifica tristetea profunda, stare ce persista perioade indelungate.
Cea mai serioasa forma a acestei tulburari este depresia majora. 
[ citeste articolul complet ]

Copyright © 2009 - Psihosolutii.ro - S.C.P Niculescu & Dinu. Toate drepturle rezervate. Powered by Total Web Technologies.
  Google+