Cum să ne îmbrățișăm regretele

AddThis Social Bookmark Button

În călătoria vieții noastre avem de făcut o alegere - să privim înainte la ce ne așteaptă sau să privim mereu în oglinda retrovizoare. Metaforic vorbind, când suntem cuprinși de regrete, ne petrecem viața uitându-ne în oglinda retrovizoare, omițând ce se află sau ce s-ar putea afla chiar în fața noastră.

Chiar dacă o viață plină de regrete înseamnă că trăim mai mult în trecut decât în prezent, regretele în sine nu ne fac prizonierii trecutului. Regretul este o emoție universală și adaptativă, de care avem nevoie pentru a ne asuma responsabilitatea pentru acțiunile greșite și pentru a face mai bine pe viitor. Această emoție ne ghidează să luăm decizii diferite pe baza înțelepciunii pe care am acumulat-o din experiențele noastre și ne poate ajuta să ne autocorectăm.

Altfel spus, regretul poate fi foarte benefic, atâta timp cât îl folosim în favoarea noastră. Dar ca orice altă emoție, regretul poate să devină excesiv și debilitant, și poate să interfereze în mod semnificativ cu viața noastră. Când suntem cufundați în regrete, discursul interior devine adesea punitiv și este însoțit de autocritică pentru ceea ce ar fi putut să fie, dar nu este. Apar gânduri recurente care încep mereu cu “Ar fi trebuit”, “Nu ar fi trebuit” sau “De ce”, care au potențialul de a provoca junghiuri de vinovăție care pot ajunge să fie o condamnare la o viață privită prin oglinda retrovizoare.

Cert este că nu putem schimba ceea ce s-a întâmplat, dar putem schimba ceea ce facem noi cu ce s-a întâmplat. Primul lucru pe care putem să îl facem este să conștientizăm că am făcut tot ceea ce am putut cu ceea ce am știut și cu ceea ce eram capabili să facem la momentul respectiv. Majoritatea deciziilor noastre sunt luate pe baza unor informații limitate și în condiții de incertitudine deoarece nu vom putea niciodată să știm exact care vor fi consecințele deciziilor noastre. Nu putem prezice viitorul până nu se întâmplă, deci este nedrept față de noi înșine să ne învinovățim pentru faptul că nu știam atunci ce știm acum.

Ce mai putem face pentru a ne gestiona regretele este să acționăm constructiv în prezent. În esența lui, regretul constituie un factor de motivare foarte puternic, chiar un îndemn la acțiune, care ne poate ajuta să înțelegem ce putem face mai bine în prezent în funcție de regretele trecute. În acest sens, ne putem folosi de regretele noastre pentru a ne seta obiective concrete pe viitor. Spre exemplu, dacă unul dintre regretele tale este că nu ai petrecut suficient timp cu familia sau cu prietenii, ai putea să faci o prioritate din asta și să îți propui să petreci mai mult timp cu cei dragi de acum înainte.

În viață nu există reluări, dar există a doua șansă. Încearcă să îți dai seama cum ai putea folosi regretele din trecut pentru a-ți clădi un viitor mai bun și acceptă că regretele sunt o parte inerentă a existenței noastre. Dacă ai nevoie de ajutor din partea psihologului, te așteptăm cu drag la cabinetele noastre din București sau Cluj. În caz că nu poți ajunge, intră pe www.gandestesanatos.ro, unde înregistrarea și primele 3 ședințe-lecții sunt gratuite. Pentru mai multe detalii poți accesa pagina de Contact a site-ului și poți realiza o programare.

NOU! Accesează gratuit primele 3 ședințe-lecții ale platformei de psihoterapie și dezvoltare personală online descărcând aplicația GandesteSanatos din AppStore și GooglePlay. Dacă dorești și interacțiune cu un psiholog te poți înregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psihoterapeut Raluca Liștea

0736.177.407

raluca.listea@psihosolutii.ro

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro

Contact - Programari

Gabriel Dinu - 0724.306.188
gabriel.dinu@psihosolutii.ro

Roxana Niculescu - 0722.762.805
roxana.niculescu@psihosolutii.ro

Mihaela Stinga (Iote) - 0760.737.493
mihaela.iote@psihosolutii.ro

Ioana Ionicioiu - 0746.211.896
ioana.ionicioiu@psihosolutii.ro

Larisa Paul - 0737.039.446
larisa.paul@psihosolutii.ro

Sandra Voicu - 0729.007.831
sandra.voicu@psihosolutii.ro

Andreea Sandru - 0751.923.276
andreea.sandru@psihosolutii.ro

Raluca Listea - 0736.177.407
raluca.listea@psihosolutii.ro

Anca Nemteanu - 0744.583.945
anca.nemteanu@psihosolutii.ro
FacebookGabriel Dinu - Radio Lynx

" Desi nu stii, in tine este psihologul perfect!"

Gabriel Dinu

Gabriel Dinu - Realizator emisiunea 'Confidential'.

Vizualizare continut

Număr afişări conţinut : 3291898

Utilizatori online

Avem 13 vizitatori online

Intreaba un psiholog

Cauta in site

Abonare newsletter

Despre mersul la psiholog

Ati apelat la serviciile unui psiholog?

Psihoterapia copilului

Rasplata si pedeapsa in educatia copilului

Sunt foarte multi factori importanti in educarea unui copil. Atentia si afectiunea pe care i-o acorda parintii sunt elemente esentiale pentru o buna dezvoltare emotionala a micutilor. Ar fi bine sa mai mentionam si existenta explicatiilor pe care le dam copiilor, cat si modalitatea prin care dam aceste explicatii.
[ citeste articolul complet ]

Psihoterapie de cuplu

Probleme cu erectia si ejacularea precoce

Cele mai multe probleme sexuale ale barbatilor sunt psihogene. Foarte putine au ca si cauza dereglari fiziologice autentice. Asa stand lucrurile, am decis sa detaliez in acest articol cauzele si mecanismele de functionare ale celor mai intalnite disfunctii sexuale la barbati.
Sa abordam mai intai problemele cu erectia. [citeste articolul complet]

Tulburari psihice

Depresia si cauzele ei

Din ce in ce mai multi oameni acuza aceasta tulburare psihica.
Depresia este o tulburare afectiva care are ca si trasatura specifica tristetea profunda, stare ce persista perioade indelungate.
Cea mai serioasa forma a acestei tulburari este depresia majora. 
[ citeste articolul complet ]

Copyright © 2009 - Psihosolutii.ro - S.C.P Niculescu & Dinu. Toate drepturle rezervate. Powered by Total Web Technologies.
  Google+