Ce nu știi despre odihnă? - Tipuri de odihnă de care avem nevoie cu toții

AddThis Social Bookmark Button

Ți s-a întâmplat vreodată să te simți lipsit de energie și te-ai gândit că dormind mai mult vei rezolva problema, dar cu toate astea să te simți la fel de obosit sau epuizat și după ce ai dormit mai mult? Dacă da, uite de ce: somnul și odihna sunt două lucruri diferite. Majoritatea oamenilor cred că odihna înseamnă somn. Ajungem să ne trăim viața crezând că suntem odihniti pentru că am dormit destul când de fapt s-ar putea ca nu somnul să fie ce ne lipsește. În realitate ne pot lipsi alte tipuri de odihnă care sunt la fel de esențiale ca și somnul. Rezultatul constă într-o societate care e setată să aibă cât mai multe realizări, cu oboseală cronică, mai mereu în prag de burnout. Suferim de un deficit de odihnă pentru că nu înțelegem cu adevărat cum să obținem odihna pe care ne-o dorim atât de mult.

Pentru a funcționa bine e nevoie să incluzi următoarele tipuri de odihnă:

1. Odihna fizică. Ea poate fi pasivă (somn, siesta) sau activă (stretching, yoga, masaj, etc.).

2. Odihna mentală. Te simți iritat, uiți lucruri des și seara când vrei să te pui la somn ai senzația că mintea ta nu se poate opri și că derulezi scenarii în minte în loc să te relaxezi? Asta e un semn că ai nevoie de odihnă mentală. Cum faci asta? Ia pauze scurte și dese și ține un jurnal unde să-ți notezi toate îngrijorările și gândurile care nu-ți dau pace.

3. Odihna senzorială. Lumini puternice de la ecrane, rețele sociale ședințe pe Zoom, conversații multe - toate astea te pot face să te simți copleșit. Ce poți face? Închide-ți ochii chiar și pentru câteva minute periodic și deconectează-te de la tehnologie cât mai des.

4. Odihna creativă. Ai nevoie de ea dacă munca ta cere să rezolvi probleme și găsești mereu idei noi. Cum faci asta? Bucură-te de frumusețea naturii, indiferent că e vorba de pădure, un parc sau chiar curtea ta. Arta e o altă componentă importantă, organizează-ți spațiul din jurul tău în așa fel încât să te inspire ceea ce vezi în jur.

5. Odihna emoțională. Cu toți știm o persoană care mereu spune da, e mereu acolo și te poți baza pe ea, dar când e singură nu se simte apreciată și simte că ceilalți profită de ea. O astfel de persoană are nevoie de odihnă emoțională. Cum? Prin exprimarea autentică a sentimentelor și prin a renunța la a le face mereu pe plac celorlalți.

6. Odihna socială. Dacă ai un deficit de odihnă emoțională cel mai probabil te confrunti si cu oboseală socială. Pățim asta când nu reușim să diferențiem între relațiile care ne încarcă cu energie și cele care ne lasă fără vlagă. Ce poți face? Înconjoară-te de oameni pozitivi, care te sprijină și care te apreciază.

7. Odihna spirituală. Odihna spirituală se referă la abilitatea de a te conecta dincolo de planul fizic și mental și să simți un sentiment profund de apartenență, iubire și acceptare. Cum? Implică-te în meditație, rugăciune, comunitate, etc.

Sper ca aceste informaţii să te ajute să ai o viziune mai limpede asupra a ce presupune să te odihnești eficient, iar dacă ai nevoie de ajutor din partea psihologului, te așteptăm cu drag la cabinetele noastre din București sau Cluj. În caz că nu poți ajunge, intră pe www.gandestesanatos.ro, unde înregistrarea și primele 3 ședințe-lecții sunt gratuite. Pentru mai multe detalii poți accesa pagina de Contact a site-ului și poți realiza o programare.

NOU! Accesează gratuit primele 3 ședințe-lecții ale platformei de psihoterapie și dezvoltare personală online descărcând aplicația GandesteSanatos din AppStore și GooglePlay. Dacă dorești și interacțiune cu un psiholog te poți înregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psihoterapeut Andreea Șandru

0751.923.276

andreea.sandru@psihosolutii.ro

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro

Contact - Programari

Gabriel Dinu - 0724.306.188
gabriel.dinu@psihosolutii.ro

Roxana Niculescu - 0722.762.805
roxana.niculescu@psihosolutii.ro

Mihaela Stinga (Iote) - 0760.737.493
mihaela.iote@psihosolutii.ro

Ioana Ionicioiu - 0746.211.896
ioana.ionicioiu@psihosolutii.ro

Larisa Paul - 0737.039.446
larisa.paul@psihosolutii.ro

Sandra Voicu - 0729.007.831
sandra.voicu@psihosolutii.ro

Andreea Sandru - 0751.923.276
andreea.sandru@psihosolutii.ro

Raluca Listea - 0736.177.407
raluca.listea@psihosolutii.ro

Anca Nemteanu - 0744.583.945
anca.nemteanu@psihosolutii.ro
FacebookGabriel Dinu - Radio Lynx

" Desi nu stii, in tine este psihologul perfect!"

Gabriel Dinu

Gabriel Dinu - Realizator emisiunea 'Confidential'.

Vizualizare continut

Număr afişări conţinut : 3343061

Utilizatori online

Avem 8 vizitatori online

Intreaba un psiholog

Cauta in site

Abonare newsletter

Despre mersul la psiholog

Ati apelat la serviciile unui psiholog?

Psihoterapia copilului

Rasplata si pedeapsa in educatia copilului

Sunt foarte multi factori importanti in educarea unui copil. Atentia si afectiunea pe care i-o acorda parintii sunt elemente esentiale pentru o buna dezvoltare emotionala a micutilor. Ar fi bine sa mai mentionam si existenta explicatiilor pe care le dam copiilor, cat si modalitatea prin care dam aceste explicatii.
[ citeste articolul complet ]

Psihoterapie de cuplu

Probleme cu erectia si ejacularea precoce

Cele mai multe probleme sexuale ale barbatilor sunt psihogene. Foarte putine au ca si cauza dereglari fiziologice autentice. Asa stand lucrurile, am decis sa detaliez in acest articol cauzele si mecanismele de functionare ale celor mai intalnite disfunctii sexuale la barbati.
Sa abordam mai intai problemele cu erectia. [citeste articolul complet]

Tulburari psihice

Depresia si cauzele ei

Din ce in ce mai multi oameni acuza aceasta tulburare psihica.
Depresia este o tulburare afectiva care are ca si trasatura specifica tristetea profunda, stare ce persista perioade indelungate.
Cea mai serioasa forma a acestei tulburari este depresia majora. 
[ citeste articolul complet ]

Copyright © 2009 - Psihosolutii.ro - S.C.P Niculescu & Dinu. Toate drepturle rezervate. Powered by Total Web Technologies.
  Google+