Cum atragem ceea ce așteptăm să se întâmple

AddThis Social Bookmark Button

Ți s-a întâmplat vreodată să te trezești dimineața și să știi pur și simplu că va fi o zi proastă? Genul acela de zi în care parcă nimic nu decurge conform planului, iar orice ar putea merge prost chiar merge prost. Astfel de zile sunt pe cât de frustrante, pe atât de enigmatice, deoarece ne fac să credem că evenimentele negative ni se întâmplă în mod inexplicabil și că suntem doar niște recipienți pasivi ai negativității înconjurătoare.

Ce nu luăm în calcul însă este rolul pe care chiar noi l-am putea avea în producerea acestor neplăceri cotidiene. Spre exemplu, dacă te trezești dimineața cu așteptarea că ziua ta va fi proastă, cel mai probabil te vei comporta conform așteptării. Astfel, vei fi mai iritabil/ă, mai repezit/ă, vei face mai multe erori sau greșeli, atitudinea față de ceilalți va fi mai ostilă, iar acest lucru va atrage ostilitate din partea celorlalți. Altfel spus, așteptarea conform căreia ziua ta va fi proastă poate duce la comportamente în care acționezi în consonanță cu această așteptare, până când aceste comportamente construiesc o realitate în care așteptarea chiar se îndeplinește, adică ziua ta chiar ajunge să fie una proastă.

Acest fenomen mai poartă numele de autoprofeție îndeplinită, care descrie o predicție pe care o facem, care într-un final se adeverește deoarece ne comportăm de parcă predicția reflectă un adevăr incontestabil. Când facem anumite predicții sau când avem anumite credințe/așteptări, este mai probabil să ne comportăm într-un fel care corespunde credințelor noastre, întărind astfel credințele inițiale și încurajând aceleași comportamente pe viitor.

Întâlnim acest fenomen în viața de zi cu zi, dar mai ales în contextul unor tulburări emoționale. O persoană cu anxietate socială va crede că nu va fi plăcută de nimeni la o petrecere, ceea ce o va face să fie închisă, restrasă și să evite interacțiunile sociale. În mod evident, exact aceste comportamente îi vor face pe ceilalți să mențină distanța, iar acest lucru va confirma credința inițială și va întări comportamentele de evitare pe viitor.

Așa cum poate fi ilustrat prin exemplul de mai sus, autoprofeția îndeplinită apare și în relațiile cu ceilalți, când așteptările personale legate de alte persoane le poate determina să se comporte în moduri care ne confirmă așteptările. Rosenthal și Jacobsen (1968) au demonstrat experimental acest lucru într-un studiu în care au împărțit aleatoriu elevii din clasele primare în 2 categorii - elevi mediocri și elevi dotați intelectual. Profesorii au avut așteptări mult mai crescute de la elevii despre care credeau că sunt dotați intelectual, iar acești elevi au avut o performanță școlară mult mai bună decât elevii mediocri, chiar dacă în realitate nu au existat diferențe intelectuale semnificative între cele 2 grupuri de elevi. Altfel spus, performanța școlară a variat în funcție de așteptările pe care le-au avut profesorii de la elevii lor.

În încheiere, putem spune că dacă noi credem că se va întâmpla ceva, conștient sau inconștient, putem face ca acel lucru să se întâmple. Dar la fel cum așteptările negative pot deveni realitate, și așteptările pozitive pot deveni autoprofeții îndeplinite. Ce este nevoie să facem este să cultivăm un stil de gândire realist, flexibil, centrat pe aspecte pozitive, și să ne asumăm responsabilitatea propriilor comportamente.

Dacă ai nevoie de ajutor din partea psihologului, te așteptăm cu drag la cabinetele noastre din București sau Cluj. În caz că nu poți ajunge, intră pe www.gandestesanatos.ro, unde înregistrarea și primele 3 ședințe-lecții sunt gratuite. Pentru mai multe detalii poți accesa pagina de Contact a site-ului și poți realiza o programare.

NOU! Accesează gratuit primele 3 ședințe-lecții ale platformei de psihoterapie și dezvoltare personală online descărcând aplicația GandesteSanatos din AppStore și GooglePlay. Dacă dorești și interacțiune cu un psiholog te poți înregistra gratuit pe www.gandestesanatos.ro.

Psihoterapeut Raluca Liștea

0736.177.407

raluca.listea@psihosolutii.ro

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro

Contact - Programari

Gabriel Dinu - 0724.306.188
gabriel.dinu@psihosolutii.ro

Roxana Niculescu - 0722.762.805
roxana.niculescu@psihosolutii.ro

Mihaela Stinga (Iote) - 0760.737.493
mihaela.iote@psihosolutii.ro

Ioana Ionicioiu - 0746.211.896
ioana.ionicioiu@psihosolutii.ro

Larisa Paul - 0737.039.446
larisa.paul@psihosolutii.ro

Sandra Voicu - 0729.007.831
sandra.voicu@psihosolutii.ro

Andreea Sandru - 0751.923.276
andreea.sandru@psihosolutii.ro

Raluca Listea - 0736.177.407
raluca.listea@psihosolutii.ro

Anca Nemteanu - 0744.583.945
anca.nemteanu@psihosolutii.ro
FacebookGabriel Dinu - Radio Lynx

" Desi nu stii, in tine este psihologul perfect!"

Gabriel Dinu

Gabriel Dinu - Realizator emisiunea 'Confidential'.

Vizualizare continut

Număr afişări conţinut : 3343069

Utilizatori online

Avem 4 vizitatori online

Intreaba un psiholog

Cauta in site

Abonare newsletter

Despre mersul la psiholog

Ati apelat la serviciile unui psiholog?

Psihoterapia copilului

Rasplata si pedeapsa in educatia copilului

Sunt foarte multi factori importanti in educarea unui copil. Atentia si afectiunea pe care i-o acorda parintii sunt elemente esentiale pentru o buna dezvoltare emotionala a micutilor. Ar fi bine sa mai mentionam si existenta explicatiilor pe care le dam copiilor, cat si modalitatea prin care dam aceste explicatii.
[ citeste articolul complet ]

Psihoterapie de cuplu

Probleme cu erectia si ejacularea precoce

Cele mai multe probleme sexuale ale barbatilor sunt psihogene. Foarte putine au ca si cauza dereglari fiziologice autentice. Asa stand lucrurile, am decis sa detaliez in acest articol cauzele si mecanismele de functionare ale celor mai intalnite disfunctii sexuale la barbati.
Sa abordam mai intai problemele cu erectia. [citeste articolul complet]

Tulburari psihice

Depresia si cauzele ei

Din ce in ce mai multi oameni acuza aceasta tulburare psihica.
Depresia este o tulburare afectiva care are ca si trasatura specifica tristetea profunda, stare ce persista perioade indelungate.
Cea mai serioasa forma a acestei tulburari este depresia majora. 
[ citeste articolul complet ]

Copyright © 2009 - Psihosolutii.ro - S.C.P Niculescu & Dinu. Toate drepturle rezervate. Powered by Total Web Technologies.
  Google+