Tulburarea de stress posttraumatic (socul sau trauma psihica)

AddThis Social Bookmark Button

Stresul post traumatic reprezinta o serie de modificari emotionale si comportamentale ca urmare a unui eveniment traumatic (o amenintare cu moartea. sau un pericol foarte mare). Persoana retraieste situatia respectiva, are amintiri frecvente referitoare la eveniment. Evita orice lucru ii poate aminti de ceea ce s-a intamplat si prezinta o stare de tensiune ridicata. De asemenea apare si o tendinta la izolare si o comunicare redusa despre evenimentul din trecut.

Stresul posttraumatic a fost studiat in profunzime in anii 1970 dupa razboiul din Vietnam. Veteranii de razboi retraiau amenintarile si evenimentele din trecut ca si cum se intamplau din nou si reactionau in consecinta. Somnul este de obicei perturbat, apar dificultati la adormire precum si o serie de vise referitoare la traumele traite.
 
Practic aria activitatilor si trairilor unei persoane care prezinta TSPT este restransa. Apare un sentiment de iritabilitate si nerabdare mult mai acut si activitatea sociala si profesionala poate fi afectata semnificativ. Puterea de concentrare este, de asemenea, redusa.

Această reexperimentare a simptomelor sunt în general încercate ca dureroase şi inoportune, pentru că individul nu are control asupra când sau cum se întâmplă, şi scot la iveală emoţii negative asociate cu trauma iniţială. (Janoff-Bulman, 1992; Resick & Schnicke, 1992).

TSPT poate fi acuta daca daca durata simptomelor este mai mica de 3 luni sau cronica daca este mai mare. De asemenea poate fi cu debut tardiv daca debutul simptomelor suvine la 6 luni dupa evenimentul traumatic.

TSPT apare in situatii in care viata este pusa in pericol in mod extrem. in urma unui viol, amenintare cu moartea, accident de masina.  Nu orice eveniment genereaza TSPT

Psihoterapia cognitiv-comportamentala pune un accent deosebit pe metode variate de expunere, a fost cea mai atent studiata si s-a dovedit a avea rezultatele cele mai promitatoare. Folosirea expunerii  a fost  combinata cu antrenarea in managementul anxietatii generale si antrenarea abilitatilor sociale, obtinandu-se rezultate benefice pentru tratamentul TSPT.

Apelati la specialisti cu incredere pentru a va  putea bucura de viata!


Psiholog Roxana Niculescu
0722.762.805
roxana.niculescu@psihosolutii.ro

Contact - Programari

Gabriel Dinu - 0724.306.188
gabriel.dinu@psihosolutii.ro

Roxana Niculescu - 0722.762.805
roxana.niculescu@psihosolutii.ro

Irina Paraschiv - 0744.239.470
irina.paraschiv@psihosolutii.ro

Mihaela Stinga (Iote) - 0760.737.493
mihaela.iote@psihosolutii.ro

Alexandra Pacurar - 0751.052.008
alexandra.pacurar@psihosolutii.ro

Sandra Voicu - 0729.007.831
sandra.voicu@psihosolutii.ro

Ioana Ionicioiu - 0746.211.896
ioana.ionicioiu@psihosolutii.ro

 

 

FacebookGabriel Dinu - Radio Lynx

" Desi nu stii, in tine este psihologul perfect!"

Gabriel Dinu

Gabriel Dinu - Realizator emisiunea 'Confidential'.

Vizualizare continut

Număr afişări conţinut : 2934784

Utilizatori online

Avem 18 vizitatori online

Intreaba un psiholog

Nume:
Email:
Intrebarea dvs.:
Introduceti codul de mai sus:

Cauta in site

Abonare newsletter

Despre mersul la psiholog

Ati apelat la serviciile unui psiholog?

Psihoterapia copilului

Rasplata si pedeapsa in educatia copilului

Sunt foarte multi factori importanti in educarea unui copil. Atentia si afectiunea pe care i-o acorda parintii sunt elemente esentiale pentru o buna dezvoltare emotionala a micutilor. Ar fi bine sa mai mentionam si existenta explicatiilor pe care le dam copiilor, cat si modalitatea prin care dam aceste explicatii.
[ citeste articolul complet ]

Psihoterapie de cuplu

Probleme cu erectia si ejacularea precoce

Cele mai multe probleme sexuale ale barbatilor sunt psihogene. Foarte putine au ca si cauza dereglari fiziologice autentice. Asa stand lucrurile, am decis sa detaliez in acest articol cauzele si mecanismele de functionare ale celor mai intalnite disfunctii sexuale la barbati.
Sa abordam mai intai problemele cu erectia. [citeste articolul complet]

Tulburari psihice

Depresia si cauzele ei

Din ce in ce mai multi oameni acuza aceasta tulburare psihica.
Depresia este o tulburare afectiva care are ca si trasatura specifica tristetea profunda, stare ce persista perioade indelungate.
Cea mai serioasa forma a acestei tulburari este depresia majora. 
[ citeste articolul complet ]

Copyright © 2009 - Psihosolutii.ro - S.C.P Niculescu & Dinu. Toate drepturle rezervate. Powered by Total Web Technologies.
  Google+