Agorafobia - afecteaza calitatea vietii

AddThis Social Bookmark Button

Agorafobia este caracterizata de anxietatea resimtita de o persoana atunci cand se afla in locuri sau situatii din care scaparea poate fi dificila, sau in care nu este accesibil ajutorul in cazul unui atac de panica ori a unor simptome similare panicii.

Simptomele care apar în aceste circumstanţe sunt: nelinişte, palpitaţii, ame¬ţeli, transpiraţii, uscăciunea gurii, nod în gît etc. şi sînt determinate de hormonii de stres, în principal de adrenalină.

Anxietatea duce, de regula, la o evitare repetata a unei diversitati de situatii, astfel ca, persoanele cu agorafobie, evita sa ramana singure in afara casei, sa se duca la cumparaturi, sa calatoreasca cu autobuzul, trenul sau avionul, sa traverseze spatii deschise, poduri, pasaje sau tuneluri.

Agorafobia este considerata de specialisti ca fiind cea mai raspandita si invalidanta fobie, intrucat interfera cu functionalitatea in societate, prin evitare ajungand sa fie deteriorate capacitatea de a se deplasa la serviciu sau de a-si indeplini responsabilitatile casnice. De cele mai multe ori, persoana evită situaţiile sociale şi ajunge sa se izoleze, sau, în alte cazuri devine dependenta de prezenţa unei persoane apropiate (de regulă un membru al familiei) care e nevoita să o însoţească ori de câte ori iese din casă.

Stilul de viaţă restrictiv, dependenţa de ceilalţi, neajutorarea şi nesiguranţa conduc la afectarea stimei de sine, agorafobia fiind însoţită adesea şi de depresie.
Fobia se instaleaza treptat ca urmare a repetarii unor experiente mai mult sau mai putin anxiogene sau prin intermediul invatarii sociale. Uneori aceasta conditionare se instaleaza in perioade de stres si in stari de supraactivare cand reactiile de teama se invata foarte repede.

In situatia in care ati observat simptome similare celor descrise mai sus, apelati la specialist pentru evaluare si tratament. Terapia cognitiv-comportametala s-a dovedit a fi eficienta in tratarea agorafobiei si prezinta avantaje pe termen lung prin reducerea vulnerabilitatii si dezvoltarea abilitatilor de a face fata situatiilor problematice.

Psihoterapeut Alina Tronaru 
0735.884.106
alina.tronaru@psihosolutii.ro

Contact - Programari

Gabriel Dinu - 0724.306.188
gabriel.dinu@psihosolutii.ro

Roxana Niculescu - 0722.762.805
roxana.niculescu@psihosolutii.ro

Irina Paraschiv - 0744.239.470
irina.paraschiv@psihosolutii.ro

Mihaela Stinga (Iote) - 0760.737.493
mihaela.iote@psihosolutii.ro

Alexandra Pacurar - 0751.052.008
alexandra.pacurar@psihosolutii.ro

Sandra Voicu - 0729.007.831
sandra.voicu@psihosolutii.ro

Ioana Ionicioiu - 0746.211.896
ioana.ionicioiu@psihosolutii.ro

Raluca Listea - 0736.177.407
raluca.listea@psihosolutii.ro

Anca Nemteanu - 0744.583.945
anca.nemteanu@psihosolutii.ro

Andreea Sandru - 0751.923.276
andreea.sandru@psihosolutii.ro


FacebookGabriel Dinu - Radio Lynx

" Desi nu stii, in tine este psihologul perfect!"

Gabriel Dinu

Gabriel Dinu - Realizator emisiunea 'Confidential'.

Vizualizare continut

Număr afişări conţinut : 3039099

Utilizatori online

Avem 21 vizitatori online

Intreaba un psiholog

Nume:
Email:
Intrebarea dvs.:
Introduceti codul de mai sus:

Cauta in site

Abonare newsletter

Despre mersul la psiholog

Ati apelat la serviciile unui psiholog?

Psihoterapia copilului

Rasplata si pedeapsa in educatia copilului

Sunt foarte multi factori importanti in educarea unui copil. Atentia si afectiunea pe care i-o acorda parintii sunt elemente esentiale pentru o buna dezvoltare emotionala a micutilor. Ar fi bine sa mai mentionam si existenta explicatiilor pe care le dam copiilor, cat si modalitatea prin care dam aceste explicatii.
[ citeste articolul complet ]

Psihoterapie de cuplu

Probleme cu erectia si ejacularea precoce

Cele mai multe probleme sexuale ale barbatilor sunt psihogene. Foarte putine au ca si cauza dereglari fiziologice autentice. Asa stand lucrurile, am decis sa detaliez in acest articol cauzele si mecanismele de functionare ale celor mai intalnite disfunctii sexuale la barbati.
Sa abordam mai intai problemele cu erectia. [citeste articolul complet]

Tulburari psihice

Depresia si cauzele ei

Din ce in ce mai multi oameni acuza aceasta tulburare psihica.
Depresia este o tulburare afectiva care are ca si trasatura specifica tristetea profunda, stare ce persista perioade indelungate.
Cea mai serioasa forma a acestei tulburari este depresia majora. 
[ citeste articolul complet ]

Copyright © 2009 - Psihosolutii.ro - S.C.P Niculescu & Dinu. Toate drepturle rezervate. Powered by Total Web Technologies.
  Google+