Emotiile pozitive in psihoterapie

AddThis Social Bookmark Button

De peste 100 de ani, psihoterapia era locul unde clientii veneau si discutau despre problemele lor. Mai mult decat atat, oamenii in general merg si cumpara carti si se inscriu la diverse cursuri care sa ii ajute sa isi inteleaga mai bine si sa treaca repede si eficient peste problemele lor. In aceasta discutie despre probleme, psihoterapia cognitiv comportamentala a reusit prin cercetare si prin multe studii sa gaseasca tehnici si metode de ameliorare a multor tulburari si probleme cu care oamenii se confrunta in fiecare zi. Cu toate acestea, in multe cazuri, psihoterapia uita cateodata de importanta emotiilor pozitive in tratarea unor probleme dificile cu care se confrunta oamenii si de menea in crearea unui stil de viata sanatos si rational.

Asa cum stim, simpla lipsa a simptomelor suparatoare pe care vrem sa le inlaturam prin apelarea la un psihoterapeut este de cele mai multe ori considerata ca fiind un succes al terapie. Insa foarte importanta in aceasta schema a imbunatatirii calitatii vietii este si simtirea emotiilor pozitive, gasirea unui echilibru intre activitatile care ne fac placere si idealurile mai inalte la care aspiram.

Cercetarile in integrarea psihologiei  pozitive printre tehnicile folosite de psihoterapeutii de oriemtare cognitiv comportamentala incep sa fie aplicate din ce in ce mai mult in cadrul sedintelor de psihoterapie, iar studiile arata ca folosirea tehnicilor axate pe psihologia pozitiva aduc un mare beneficiu in tratarea unor simptome negative cum sunt cele implicate in tulburarile depresive, in cele anxioase cat si in celelalte tulburari psihologice.

Martin Seligman, unul dintre cercetatorii psihologiei pozitive, a propus ca termenul global de „fericire” poate fi impartit in 3 parti mult mai aplicabile si care pot fi intarite progresiv prin tehnici specifice in cadrul sedintelor de psihoterapie cognitiv comportamentala pentru aceste probleme psihologice:

Viata Placuta (The pleasant life) Aceasta parte presupune simtirea emotiilor pozitive despre prezent, trecut si viitor, si invatarea tehnicilor prin care amplificam si marim intensitatea si durata acestor emotii. Emotiile pozitive despre trecut includ satisfactie, sentimentul implinirii, mandrie si serenitate, precum si exersarea exercitiillor de iertare care ne pot ajuta in acceptarea mai usoara a anumitor intamplari din trecut. Emotiile pozitive despre viitor includ speranta, optimism, incredere iar aceste emotii, in special speranta si optimismul au fost documentate ca avand un efect pozitiv in ameliorarea simptomelor depresive. Emotiile pozitive  despre prezent includ satisfactia rezultata imediat din actiunile cotidiene, iar tehnicile psihoterapiei pozitive ne invata cum sa incepem sa „savuram” experientele prin care ne grabeam sa trecem pana acum.

Viata implicata (The Engaged life) Aceasta bucata se refera la viata in care punem accent pe implicarea in munca, relatii intime si hobby-uri. Termenul de „fluiditate” este folosit de specialistii in psihologia pozitiva pentru a numi acest tip de implicare. Atunci cand suntem implicati cu totul in activitatile de mai sus, cele care ne plac si din care ne extragem energie timpul se scurge repede iar atentia este complet focusata pe acel subiect. Una dintre modalitatile prin care se poate antrena aceasta bucata este identificarea abilitatilor si talentelor personale. Cu alte cuvinte, determinarea acestor „aptitudini specifice” si antrenarea practicarii acestora cat mai des poate duce la trairea emotiilor pozitive mult mai des si mai amplu, ceea ce duce la o ameliorarea a simptomelor negative din tulburarea depresiva si chiar din anxietate.

Viata semnificativa (The Meaningful life) Aceasta parte a fericirii cuprinde urmarirea intelesului in viata. Acest lucru consta in focusarea pe o „aptitudine specifica” si folosirea acesteia la un nivel mult mai inalt, care sa serveasca unui scop macro. Aceste scopuri acopera o arie foarte larga: domeniul religios, politic, social, familial etc. Indiferent de domeniul in care este aplicata aceasta latura, aplicarea ei duce la sentimente de implinire si satisfactie, precum si la un sentiment ca am facut un lucru bun cu viata noastra. Activitatile care e inscriu in aceasta latura produc emotii pozitive ample si cu o intensitate si durata foarte mare, acestea din urma fiind corelate semnificativ cu atingerea sentimentului de fericire. Studiile din domeniu arata ca lipsa intelesului este o cauza in aparitia simptomelor depresive, astfel incat gasirea acestui inteles in actiunile pe care le facem va duce la scaderea frecventei si intensitatii sentimentului de lipsa a sperantei si intelesului vietii din tulburarea depresiva.

In concluzie, abordarea psihoteraputica care combina tehnici cognitiv comportamentale cu tehnici din psihologie pozitiva si-au dovedit eficacitatea in tratarea cu succes a simptomelor din tulburarea depresiva si in cea anxioasa, atat prin scaderea simptomatologiei negative prin adresarea gandurilor negative cat si prin invatarea unor tehnici prin care sa obtinem emotii pozotive care vor aduce o contributie semnificativa la imbunatatirea calitatii vietii.

Aceasta inseamna nu numai o lipsa a simptomelor negative ci si o imbunatatire semnificativa a sentimentului de bine. Acesta este determinat de prezenta emotiilor poziive in toate planurile „fericirii” descrise mai sus.

O viata buna nu inseamna numai faptul ca nu ma simt rau sau deprimat ci si faptul ca ma simt impacat cu trecutul meu, plin de speranta in planurile pentru viitor precum si bucuros de activitatile pe care le fac zi de zi.

Mai mult decat atat, gasirea unor „aptitudini personale” pe care sa le exersam zi de zi si punerea lor in slujba unor scopuri inalte care sa dea inteles vietii noastre duc la o imbunatatire semnificativa a sentimentului de bine.

Asa ca nu uitati sa va incercati in fiecare zi sa va bucurati de lucrurile bune care vi se intampla, cat de mici ar fi acestea, si sa va faceti planuri referitoare la activitatile viitoare!

Psiholog Irina Paraschiv
Tel.: 0735.884.103
irina.paraschiv@psihosolutii.ro

Contact - Programari

Gabriel Dinu - 0724.306.188
gabriel.dinu@psihosolutii.ro

Roxana Niculescu - 0722.762.805
roxana.niculescu@psihosolutii.ro

Irina Paraschiv - 0744.239.470
irina.paraschiv@psihosolutii.ro

Mihaela Stinga (Iote) - 0760.737.493
mihaela.iote@psihosolutii.ro

Alexandra Pacurar - 0751.052.008
alexandra.pacurar@psihosolutii.ro

Sandra Voicu - 0729.007.831
sandra.voicu@psihosolutii.ro

Ioana Ionicioiu - 0746.211.896
ioana.ionicioiu@psihosolutii.ro

Raluca Listea - 0736.177.407
raluca.listea@psihosolutii.ro

Anca Nemteanu - 0744.583.945
anca.nemteanu@psihosolutii.ro

Andreea Sandru - 0751.923.276
andreea.sandru@psihosolutii.ro


FacebookGabriel Dinu - Radio Lynx

" Desi nu stii, in tine este psihologul perfect!"

Gabriel Dinu

Gabriel Dinu - Realizator emisiunea 'Confidential'.

Vizualizare continut

Număr afişări conţinut : 3039054

Utilizatori online

Avem 18 vizitatori online

Intreaba un psiholog

Nume:
Email:
Intrebarea dvs.:
Introduceti codul de mai sus:

Cauta in site

Abonare newsletter

Despre mersul la psiholog

Ati apelat la serviciile unui psiholog?

Psihoterapia copilului

Rasplata si pedeapsa in educatia copilului

Sunt foarte multi factori importanti in educarea unui copil. Atentia si afectiunea pe care i-o acorda parintii sunt elemente esentiale pentru o buna dezvoltare emotionala a micutilor. Ar fi bine sa mai mentionam si existenta explicatiilor pe care le dam copiilor, cat si modalitatea prin care dam aceste explicatii.
[ citeste articolul complet ]

Psihoterapie de cuplu

Probleme cu erectia si ejacularea precoce

Cele mai multe probleme sexuale ale barbatilor sunt psihogene. Foarte putine au ca si cauza dereglari fiziologice autentice. Asa stand lucrurile, am decis sa detaliez in acest articol cauzele si mecanismele de functionare ale celor mai intalnite disfunctii sexuale la barbati.
Sa abordam mai intai problemele cu erectia. [citeste articolul complet]

Tulburari psihice

Depresia si cauzele ei

Din ce in ce mai multi oameni acuza aceasta tulburare psihica.
Depresia este o tulburare afectiva care are ca si trasatura specifica tristetea profunda, stare ce persista perioade indelungate.
Cea mai serioasa forma a acestei tulburari este depresia majora. 
[ citeste articolul complet ]

Copyright © 2009 - Psihosolutii.ro - S.C.P Niculescu & Dinu. Toate drepturle rezervate. Powered by Total Web Technologies.
  Google+