Boala psihosomatică: între stres şi gândire raţională

AddThis Social Bookmark Button

Fiecare dintre noi cunoaştem faptul că atunci când trecem prin perioade complicate şi diferite probleme personale, viaţa noastră emoţională este uneori dată peste cap, iar corpul nostru pare că o ia razna. Ne deranjează stomacul, digestia ori nu merge, ori e prea intensă, ne îndopăm cu mâncare sau dimpotrivă nu suportăm nimic în faţa ochilor, inima e într-un maraton continuu, iar dacă cineva ne întreabă ce-i cu noi, răspundem sec: “sunt stresat” sau “am probleme”. Specialiştii numesc aceste simptome, tulburări psihosomatice (adică emoţiile afectează corpul). Câtă vreme, aceste simptome rămân simple acuze, care dispar atunci când dispare şi problema, lucrurile se îndreaptă spre bine. Deseori însă, acestea degenerează în boli psihosomatice cum ar fi ulcerul, gastrita şi sindromul colonului iritabil, hipertensiunea arterială şi cardiopatia ischemică, astmul bronşic, afecţiuni dermatologice, etc.


Stresul constituie unul din factorii determinanţi şi declanşatori ai acestor boli psihosomatice, şi acest fapt a fost vădit demonstrat de-a lungul timpului. Dar, cum se face că, supuşi la acelaşi tip de stres psihic, oamenii reacţionează diferit: unii dezvoltă tulburări psihice, alţii dezvoltă tulburări şi boli psihosomatice iar alţii rămân perfect sănătoşi? Supus la stres psihic, individul este afectat. Temporar, el poate depăşi problemele însă consecinţele se văd de multe ori pe termen lung. Există însă persoane care, aşa cum spuneam, reuşesc să integreze experienţele negative, în timp ce alte persoane, supuse aceluiaşi gen de stres, dezvoltă diferite probleme de sănătate. Stresorul poate fi acelaşi, însă modul de a interpreta problema este diferit. În mod cert, stresul constituie un factor determinant în apariţia bolilor psihosomatice, însă aceasta numai în legătură cu un mod iraţional de a-l interpreta.

Studiile arată că în general, există două modalităţi care se manifestă în mod pregnant în majoritatea cazurilor şi anume, anxietatea şi agresivitatea (şi sub formele ei adiacente, respectiv nervozitate şi impulsivitate). Se pare că cel predispus la boli psihosomatice raspunde stresului cu teamă, de orice lucru şi în orice condiţii, fapt ce generează o tensiune psihică şi fizică puternică, pe care anxioşii declaraţi o resimt mereu, în timp ce ceilalţi o simt numai în situaţii mai speciale. Raţionamentul care leagă anxietatea de agresivitate ar fi acela că este un fapt normal ca aceste persoane să fie agresive, nervoase: pe de o parte datorită tensiunii şi pe de altă parte datorită tendinţei fiinţei umane de a găsi diverse mijloace de a face faţă, chiar dacă mai puţin eficiente şi adaptate. Se poate ajunge la suspiciozitate, un sentiment de injustiţie şi persecuţie, gelozie şi criticism exagerat. Aceste trăsături duc desigur la o alta, deasemenea des întâlnită la persoanele afectate de tulburarile psihosomatice: o nesiguranţă dublată de neîncredere şi de anumite tendinţe conformiste (foarte des prezente); este adesea conservator, cu prejudecăţi pentru care luptă şi asta pentru că sunt ale lui, pentru că aşa se poate apăra, pentru că aşa stie din propria experienţă de viaţă că e bine. Un alt factor important îl reprezintă tendinţele depresive. Apare tendinţa de a lua problemele mai în tragic, de a considera că nu poate face faţă, că sunt prea grele şi prea dureroase. Şi atunci desigur, până la abandon nu mai este mult, lucru dublat şi de lipsa de încredere în sine şi ceilalţi. Toate acestea sunt corelate totodată şi cu nelinişte, nesiguranţă şi o nevoie continuă de suport şi confirmare personală.

Se pare, deci, că ceea ce lipseşte ca trăsătură din viaţa psihosomaticului ar fi echilibrul, în orice fel de context. Chiar şi stilul de viaţă este adesea dezechilibrat, psihosomaticii fiind fie de un activism şi o ambiţie şi dorinţă de afirmare foarte puternice, fie de o inerţie existenţială, cu tendinţe nostalgice şi de abandon.

Foarte interesant de observat cum toate aceste modalităţi de a răspunde la stres corelează între ele: se determină una pe alta, se influenţează reciproc, potenţându-se adesea şi creînd un adevarat cerc vicios, parcă fără de scăpare. Şi atunci, ce-i de făcut? De multă vreme este cunoscut faptul că o gândire raţională, un stil de viaţă echilibrat, însoţit de optimism, şi un mod relaxat dar responsabil de a privi viaţa şi lumea, asigură sănătate fizică şi psihică. Până la urmă, puţini sunt cei care nu se îmbolnăvesc niciodată, însă ţine de fiecare dintre noi să ne autoeducăm modul de a gândi şi de a vedea lucrurile astfel încât stresul şi problemele să nu ne copleşească ci mai degrabă să ne fie de folos, căpătând în urma lor, maturitatea şi înţelepciunea pe care adesea le admirăm la unii oameni. De probleme nu vom scăpa niciodată. Însă putem trece prin ele raţional diminuând semnificativ consecinţele lor negative asupra sănătăţii noastre fizice şi emoţionale.

Psiholog Simona Chiriluţă
0736.632.542
simona.chiriluta@psihosolutii.ro

Contact - Programari

Gabriel Dinu - 0724.306.188
gabriel.dinu@psihosolutii.ro

Roxana Niculescu - 0722.762.805
roxana.niculescu@psihosolutii.ro

Irina Paraschiv - 0744.239.470
irina.paraschiv@psihosolutii.ro

Mihaela Stinga (Iote) - 0760.737.493
mihaela.iote@psihosolutii.ro

Alexandra Pacurar - 0751.052.008
alexandra.pacurar@psihosolutii.ro

Sandra Voicu - 0729.007.831
sandra.voicu@psihosolutii.ro

Ioana Ionicioiu - 0746.211.896
ioana.ionicioiu@psihosolutii.ro

Raluca Listea - 0736.177.407
raluca.listea@psihosolutii.ro

Anca Nemteanu - 0744.583.945
anca.nemteanu@psihosolutii.ro

Andreea Sandru - 0751.923.276
andreea.sandru@psihosolutii.ro


FacebookGabriel Dinu - Radio Lynx

" Desi nu stii, in tine este psihologul perfect!"

Gabriel Dinu

Gabriel Dinu - Realizator emisiunea 'Confidential'.

Vizualizare continut

Număr afişări conţinut : 3039064

Utilizatori online

Avem 19 vizitatori online

Intreaba un psiholog

Nume:
Email:
Intrebarea dvs.:
Introduceti codul de mai sus:

Cauta in site

Abonare newsletter

Despre mersul la psiholog

Ati apelat la serviciile unui psiholog?

Psihoterapia copilului

Rasplata si pedeapsa in educatia copilului

Sunt foarte multi factori importanti in educarea unui copil. Atentia si afectiunea pe care i-o acorda parintii sunt elemente esentiale pentru o buna dezvoltare emotionala a micutilor. Ar fi bine sa mai mentionam si existenta explicatiilor pe care le dam copiilor, cat si modalitatea prin care dam aceste explicatii.
[ citeste articolul complet ]

Psihoterapie de cuplu

Probleme cu erectia si ejacularea precoce

Cele mai multe probleme sexuale ale barbatilor sunt psihogene. Foarte putine au ca si cauza dereglari fiziologice autentice. Asa stand lucrurile, am decis sa detaliez in acest articol cauzele si mecanismele de functionare ale celor mai intalnite disfunctii sexuale la barbati.
Sa abordam mai intai problemele cu erectia. [citeste articolul complet]

Tulburari psihice

Depresia si cauzele ei

Din ce in ce mai multi oameni acuza aceasta tulburare psihica.
Depresia este o tulburare afectiva care are ca si trasatura specifica tristetea profunda, stare ce persista perioade indelungate.
Cea mai serioasa forma a acestei tulburari este depresia majora. 
[ citeste articolul complet ]

Copyright © 2009 - Psihosolutii.ro - S.C.P Niculescu & Dinu. Toate drepturle rezervate. Powered by Total Web Technologies.
  Google+