Anxietatea de performanta ca factor principal in tulburarile erectile

AddThis Social Bookmark Button

Oamenilor nu le-a fost niciodata usor sa discute despre si sa impartaseasca problemele sau dificultatile pe care le au in a performa din punct de vedere sexual. Nici nu e de mirare, avand in vedere faptul ca am fost educati in spiritul ideii ca a vorbi despre „asemenea chestiuni” e rusinos si ar fi mai bine pentru noi si pentru ceilalti sa evitam asemenea subiecte si sa le rezolvam cat mai discret posibil.

Realitatea ne arata insa, ca fie ca vorbim sau nu despre diferite dificultati pe care le putem avea in acest domeniu, acestea nu dispar de la sine.

Mai mult, studiile in domeniu au relevat faptul ca tulburarile de natura sexuala in cele mai multe dintre cazuri au un substrat psihologic. Cu alte cuvinte, cauza acestor tipuri de dificultati este o emotie negativa disfunctionala si anume anxietatea. Cercetarile specifice aduc o mai mare claritate in aceste concluzii, spunand ca un tip anume de anxietate este factorul principal implicat in disfunctiile sexuale – anxietatea de performanta.

Cum ajungem sa simtim anxietatea de performanta?

In cele mai multe dintre cazuri, tulburarile sau dificultatile de natura sexuala se instaleaza in momentul in care un barbat are un esec sau ceea ce interpreteaza el ca fiind un esec intr-o experienta sexuala.

Desi astfel de performante mai putin bune sunt relativ comune (putand fi puse pe seama oboselii sau a consumului de alcool, de exemplu), barbatul care o va experimenta o va interpreta gresit ca fiind o problema foarte mare si, foarte important pentru dezvoltarea acestei anxietati, ca un indiciu referitor la faptul ca nici in viitor nu se va putea descurca mai bine.

Datorita anumitor credinte absolutiste ale unui barbat referitoare la faptul ca „un barbat ar trebui intotdeauna sa poata presta o activitate sexuala performanta” repectiva persoana va dezvolta o teama excesiva ca nu va mai putea avea experienta sexuale satisfacatoare.

Aceasta teama este de obicei traita extrem de chinuitor si intensificata foarte mult, ceea ce in cele din urma va duce la instalarea anxietatii de performanta si la experentierea mai multor astfel de experiente neplacute.

Cu alte cuvinte, cu cat va fi mai infricosat de un eventual esec, cu atat un barbat va fi mai putin capabil sa obtina si sa mentina o erectie care sa ii permita sa duca pana la capat un act sexual.

Ce se intampla in mintea oamenilor care se confrunta cu aceste probleme?

Avand in vedere ca anxietatea, si in special anxietatea de performanta, este o emotie negativa disfunctionala, ea are la baza un set de modalitati irationale de a gandi.

Prima dintre ele este un trebuie absolutist, care suna cam asa: „Un barbat ar trebui intotdeauna sa poata performa sexual adecvat”.

In momentul in care apare un esec, barbatul respectiv va catastrofa experienta („e ingrozitor ce se intampla”) si va avea o teama de a nu fi evaluat negativ de catre partenera sa („daca nu reusesc sa o satisfac, atunci nu sunt iubit destul de valoros”).

Toate aceste ganduri negative irationale sunt cele care stau la baza anxietatii de performanta. Impreuna cu acest stil de gandire, persoanele vor incepe sa fie hipervigilenti la toate semnele venite din partea partenerei lor. Fiecare privire ciudata va fi interpretata ca un semn al unei iminente despartiri.

Mai mult decat atat, persoana va fi extrem de atenta sa nu cumva sa se afle despre acesta dificultate pe care o are, ceea ce ar duce la umilinta publica.

Toate aceste ganduri sunt asadar insotite si de strategii sau comportamente de evitare a oricaror activitati sexuale, ceea ce duce desigur la frustrare si la mentinerea anxietatii.

Ce pot face daca ma confrunt cu o astfel de dificultate?

De cele mai multe ori barbatii care se confrunta cu tulburari erectile sau sexuale isi pierd focusul pe experienta sexuala in sine. In loc, incep sa se concentreze excesiv pe performanta proprie si pe teama de un eventual esec.

Primul lucru pe care il puteti face este sa analizati un pic care sunt gandurile si asumptiile pe care le faceti in momentul in care simtiti acesta presiune de a performa. Sunt cumva acele ganduri rigide si absolutiste?

In al doilea rand va recomand sa apelati la cateva sedinte de psihoterapie. Psihoterapia cognitiv comportamentala a inregistrat cea mai buna rata de succes in tratarea tulburarilor erectile si de natura sexuala prin identificarea modalitatilor irationale care filtreaza experientele barbatilor si prin inlocuirea acestora cu modalitati ceva mai flexibile si mai putin anxiogene. Apoi, prin tehnici comportamentale psihoterapeutul dvs va schimba atentia si focusul pe care il puneti pe a performa pe a simti si a oferi placere in timpul unui act sexual.

Aceste exercitii comportamentale au rolul de a relaxa modul rigid de a gandi referitor la performantele sexuale astfel incat dvs sa reusiti sa scapati de griji si sa reincepeti sa va bucurati din nou de o viata sexuala satisfacatoare.

Mult succes!

Psihoterapeut Irina Paraschiv
irina.paraschiv@psihosolutii.ro
0735 884 103


Contact - Programari

Gabriel Dinu - 0724.306.188
gabriel.dinu@psihosolutii.ro

Roxana Niculescu - 0722.762.805
roxana.niculescu@psihosolutii.ro

Irina Paraschiv - 0744.239.470
irina.paraschiv@psihosolutii.ro

Mihaela Stinga (Iote) - 0760.737.493
mihaela.iote@psihosolutii.ro

Alexandra Pacurar - 0751.052.008
alexandra.pacurar@psihosolutii.ro

Sandra Voicu - 0729.007.831
sandra.voicu@psihosolutii.ro

Ioana Ionicioiu - 0746.211.896
ioana.ionicioiu@psihosolutii.ro

Raluca Listea - 0736.177.407
raluca.listea@psihosolutii.ro

Anca Nemteanu - 0744.583.945
anca.nemteanu@psihosolutii.ro

Andreea Sandru - 0751.923.276
andreea.sandru@psihosolutii.ro


FacebookGabriel Dinu - Radio Lynx

" Desi nu stii, in tine este psihologul perfect!"

Gabriel Dinu

Gabriel Dinu - Realizator emisiunea 'Confidential'.

Vizualizare continut

Număr afişări conţinut : 3039113

Utilizatori online

Avem 12 vizitatori online

Intreaba un psiholog

Nume:
Email:
Intrebarea dvs.:
Introduceti codul de mai sus:

Cauta in site

Abonare newsletter

Despre mersul la psiholog

Ati apelat la serviciile unui psiholog?

Psihoterapia copilului

Rasplata si pedeapsa in educatia copilului

Sunt foarte multi factori importanti in educarea unui copil. Atentia si afectiunea pe care i-o acorda parintii sunt elemente esentiale pentru o buna dezvoltare emotionala a micutilor. Ar fi bine sa mai mentionam si existenta explicatiilor pe care le dam copiilor, cat si modalitatea prin care dam aceste explicatii.
[ citeste articolul complet ]

Psihoterapie de cuplu

Probleme cu erectia si ejacularea precoce

Cele mai multe probleme sexuale ale barbatilor sunt psihogene. Foarte putine au ca si cauza dereglari fiziologice autentice. Asa stand lucrurile, am decis sa detaliez in acest articol cauzele si mecanismele de functionare ale celor mai intalnite disfunctii sexuale la barbati.
Sa abordam mai intai problemele cu erectia. [citeste articolul complet]

Tulburari psihice

Depresia si cauzele ei

Din ce in ce mai multi oameni acuza aceasta tulburare psihica.
Depresia este o tulburare afectiva care are ca si trasatura specifica tristetea profunda, stare ce persista perioade indelungate.
Cea mai serioasa forma a acestei tulburari este depresia majora. 
[ citeste articolul complet ]

Copyright © 2009 - Psihosolutii.ro - S.C.P Niculescu & Dinu. Toate drepturle rezervate. Powered by Total Web Technologies.
  Google+