Ipohondria - Frica legată de boli

AddThis Social Bookmark Button

Destul de des observăm la rudele noastre sau în mass-media cum anumite persoane se îmbolnăvesc de boli destul de grave cum ar fi cancer, hepatită, diabet, borelioză sau se infectează cu virusul HIV sau alte virusuri periculoase, moment in care cei mai mulți oameni se întreabă ”Oare nu mi se poate întâmpla și mie?”

Toți oameni au din când in când o durere, observă o schimbare in organism sau au o problemă medicală care îi îngrijorează. Corpul nostru poate produce senzații care nu sunt periculoase, poate doar neplăcute, dureroase sau neașteptate, chiar și atunci când funcționează bine, pentru că el este un sistem complex și complicat.Chiar dacă majoritatea oamenilor se îngrijorează periodic în legătura cu sănătatea lor, există persoane pentru care aceasta îngrijorare nu dispare si devine o problemă în sine, ajungând la anxietatea legată de sănătate și boli.

Persoanele cu ipohondrie resimt anumite schimbări in organismul lor pe care le interpretează incorect ca fiind periculoase sau amenințătoare, lucru care duce la anxietatea legată de sănătate și la folosirea comportamentelor și a strategiilor pentru a reduce această anxietate,care însă nu le ajută să se adapteze, intrând astfel într-un cerc vicios.

Ce se întâmplă în corpul tău atunci când apare anxietatea?

Atunci când simți anxietate în corpul tău se eliberează anumiți hormoni (adrenalină, noradrenalină) care produc anumite schimbări în organism. Poate simți că îți bate inima mai tare, ai senzația ca nu mai poți respira, că mușchii îți sunt încordați, că îți transpiră palmele, ai senzația de amețeală sau de vedere încețoșată. Acest lucru se întâmplă ca un răspuns normal al organismului care se pregătește de fugă sau luptă cu scopul de a ne proteja în fața pericolului perceput.

Oamenii care au ipohondrie interpretează aceste schimbări temporare și benigne ca un indicator al prezenței unei boli grave. În acest mod cu cât devin mai anxioși și mai stresați în legătură cu sănătatea lor, dezechilibrul hormonal este menținut și accentuat, apărând astfel noi simptome și senzații și crescând nivelul anxietății și al activării fiziologice.

Trăsături ale ipohondriei

Trăsături la nivelul gândurilor

Convingerea bolii: credința puternică legată de prezența unei boli grave(de exemplu: Sunt sigur/ă că am cancer, diabet, o tumoare, că am luat HIC sau hepatica C)

• Preocuparea în legătură cu boala: gânduri și imagini recurente despre boală și moarte (de exemplu: Mă gândesc mult la posibilele boli chiar dacă încerc să îmi distrag atenția prin diferite modalități).

• Hipervigilență la schimbările din corp (Am mai observat o senzație, o amorțeală, o înțepătură, o stare de amețeală)

• Dificultăți în acceptarea reasigurărilor din partea medicilor că o boală gravă nu este prezentă

Trăsături la nivelul modificărilor din corp

• Reacții ale organismului relaționate cu anxietatea (de exemplu palpitații, dificultăți de respirație, transpirație, încordarea mușchilor, vedere încețoșată)

• Schimbări și senzații benigne în corp(de exemplu: pete, dureri ușoare) care sunt interpretare în mod greșit

Teama în Ipohondrie

• Teama că în momentul de față este prezentă o boală gravă

• Teama că în viitor ar putea fi contactată o boală gravă

• Teama sau anxietatea de expunere la stimuli care au legătură cu boala

Trăsături la nivel de comportamente (comportamente de siguranță)

• Verificări repetate ale corpului

• Căutarea de reasigurări (de exemplu de la medici și de la persoanele apropiate) că simptome severe sau o boală gravă nu este prezentă

• Analize medicale repetate (ale căror costuri financiare pot deveni foarte mari)

• Verificarea diferitelor surse cu informații medicale (de exemplu pe internet: site-uri medicale, forumuri sau cărți)

• Evitarea stimulilor care au legătură cu boala (Unii oameni nu merg la medic, nu citesc site-uri medicale, nu vorbesc cu nimeni despre îngrijorările lor, de teama de a nu li se confirma faptul că o boală gravă este prezentă)

Terapia Cognitiv-Comportamentală

Atunci când îngrijorările tale cu privire la sănătate și boală se accentuează și îți afectează viața, funcționarea la locul de muncă și acasă, relațiile cu cei din jur, este momentul să apelezi la ajutor.

Terapia te poate ajuta să înțelegi mecanismul prin care ipohondria apare și este menținută. Astfel vei reuși să conștientizezi că atenția ta se concentrează excesiv pe senzațiile neplăcute pe care le resimți, dar că ele nu sunt periculoase, ci sunt parte din anxietate.Această îngrijorare excesivă duce la comportamente și modificări în organism care îți amplifică anxietatea legată de sănătate. De asemenea, vei învăța că anxietatea este o reacție firească și adaptativă atunci când te gândești că sănătatea ta e în pericol, care implică reacții la nivel comportamental, mental și fiziologic care ne pregătesc să ne adaptăm situației prin care trecem.

Vei reuși să îți recunoști senzațiile corporale care te îngrijorează și să le interpretezi într-un alt mod. De asemenea vei înțelege efectele negative ale comportamentelor de siguranță care îți accentuează anxietatea. Vei putea apoi să îți identifici gândurile care îți întrețin anxietatea legată de boli, să le dezbați și să le înlocuiești. Scopul este să adopți răspunsuri raționale și adaptative la senzațiile fiziologice pe care le resimți.Vei reuși să te bucuri iar de tot ce e bun și frumos în viața ta, să îți regăsești zâmbetul și să îți reiei acele aspecte ale vieții tale care îți ofereau relaxare, bucurie și momente de fericire.

Astfel, abordarea terapeutică pentru ipohondrie te ajută să îți identifici mecanismul acestor frici din mintea și din corpul tău și să începi să poți să îți controlezi tu singur/ă frica legată de boli.

Dacă nu poți ajunge la cabinetul nostru din București sau Cluj-Napoca, te așteptăm pe www.gandestesanatos.ro!

Ședințele se mai pot ține și pe Skype sau Yahoo messenger cu voce (ședințe audio sau audio-video). Acestea durează 50 de minute, iar conținutul lor este identic cu cel al ședințelor din cabinet. Găsești mai multe detalii dând click aici:

http://www.gandestesanatos.ro/program-de-psihoterapie.

O zi frumoasa!

Psiholog Roxana Petruș

www.psihosolutii.ro

www.gandestesanatos.ro

Contact - Programari

Gabriel Dinu - 0724.306.188
gabriel.dinu@psihosolutii.ro

Roxana Niculescu - 0722.762.805
roxana.niculescu@psihosolutii.ro

Mihaela Stinga (Iote) - 0760.737.493
mihaela.iote@psihosolutii.ro

Ioana Ionicioiu - 0746.211.896
ioana.ionicioiu@psihosolutii.ro

Larisa Paul - 0737.039.446
larisa.paul@psihosolutii.ro

Sandra Voicu - 0729.007.831
sandra.voicu@psihosolutii.ro

Andreea Sandru - 0751.923.276
andreea.sandru@psihosolutii.ro

Raluca Listea - 0736.177.407
raluca.listea@psihosolutii.ro

Anca Nemteanu - 0744.583.945
anca.nemteanu@psihosolutii.ro
FacebookGabriel Dinu - Radio Lynx

" Desi nu stii, in tine este psihologul perfect!"

Gabriel Dinu

Gabriel Dinu - Realizator emisiunea 'Confidential'.

Vizualizare continut

Număr afişări conţinut : 3291853

Utilizatori online

Avem 15 vizitatori online

Intreaba un psiholog

Cauta in site

Abonare newsletter

Despre mersul la psiholog

Ati apelat la serviciile unui psiholog?

Psihoterapia copilului

Rasplata si pedeapsa in educatia copilului

Sunt foarte multi factori importanti in educarea unui copil. Atentia si afectiunea pe care i-o acorda parintii sunt elemente esentiale pentru o buna dezvoltare emotionala a micutilor. Ar fi bine sa mai mentionam si existenta explicatiilor pe care le dam copiilor, cat si modalitatea prin care dam aceste explicatii.
[ citeste articolul complet ]

Psihoterapie de cuplu

Probleme cu erectia si ejacularea precoce

Cele mai multe probleme sexuale ale barbatilor sunt psihogene. Foarte putine au ca si cauza dereglari fiziologice autentice. Asa stand lucrurile, am decis sa detaliez in acest articol cauzele si mecanismele de functionare ale celor mai intalnite disfunctii sexuale la barbati.
Sa abordam mai intai problemele cu erectia. [citeste articolul complet]

Tulburari psihice

Depresia si cauzele ei

Din ce in ce mai multi oameni acuza aceasta tulburare psihica.
Depresia este o tulburare afectiva care are ca si trasatura specifica tristetea profunda, stare ce persista perioade indelungate.
Cea mai serioasa forma a acestei tulburari este depresia majora. 
[ citeste articolul complet ]

Copyright © 2009 - Psihosolutii.ro - S.C.P Niculescu & Dinu. Toate drepturle rezervate. Powered by Total Web Technologies.
  Google+