Stresul la serviciu

AddThis Social Bookmark Button

Stresul la serviciu este cel mai des intalnit stres evocat de catre oameni. Ne petrecem foarte mult timp din viaţă muncind. Plecam dimineaţa şi ne întoarcem seara şi de cele mai multe ori reclamăm că suntem stresati. Ma streseaza şeful, colegii, sarcinile…etc

Dar ce este stresul?

„Stresul este o stare psihica provocata de catre un factor (sau ansamblu de factori) de mediu care provoacă organismului uman o reacţie anormală; ansamblul reacţiilor fiziologice prin care organismul uman răspunde unui agent stresant, încercând să se apere şi să-şi menţină echilibrul de bază. Stresul se poate manifesta prin anxietate, incordare, stari depresive, agitatie,insomnie, nervozitate, dureri de cap, de stomac, comunicare agresiva etc.


Foarte putini oameni stiu ca stresul are doi poli: eustresul, care este un stres bun, folositor si distresul, care este un stres negativ, nociv.

Eustresul reprezinta acea cantitate de stres care ne mobilizeaza, care ne determina sa fim eficienti, creativi, rapizi si foarte atenti.( sa va dau un exemplu: Intr-o zi, un prieten mi-a spus ca are un serviciu foarte stresant. In momentul in care l-am intrebat daca are prea multe sarcini, daca le face gresit sau nu le termina, daca se cearta cu colegii sau sefii, daca nu se poate relaxa si detasa de aceste probleme cand pleaca spre casa, daca se bucura de viata, cel putin inafara serviciului, mi-a raspuns „ Da, am foarte multe sarcini, insa, in general, le fac pe toate bine si la timp, nu ma cert cu colegii, dar cu unii nu ma inteleg bine, cand plec spre casa sunt cel mai fericit, uit de serviciu si ma bucur de viata!”. ) I-am raspuns prietenului meu ca nu este vorba de stres( distres), ci de eustres. Ideal ar fi sa aiba numai colegi si sefi cu care sa se inteleaga bine si sa faca treaba numai daca are chef si cat are chef, adica sa aiba doar motivatie intrinseca. Realitatea este insa ca foarte multi oameni au nevoie si de motivatie extrinseca, cum ar fi banii, primele, penalizarile etc. Daca sefii nu ne-ar presa, multi dintre noi n-ar face mare lucru.

Distresul este acea cantitate de stres, tensiune psihica, care ne incapaciteaza, ne deregleaza, ne diminueaza atentia, eficienta si echilibrul psihic si fizic. Este destul de clar pentru toata lumea ce este distresul.

De cele mai multe ori, cauzele stresului( distres) sunt : comunicare bazata pe agresivitate sau timiditate, organizare defectuoasa si dezechilibrul psihic al unor persoane. Toate aceste cauze principale pot fi indepartate sau diminuate semnificativ prin consiliere psihologica individuala si de grup. Din fericire, cateva companii mari din Romania au inceput sa apeleze la serviciile psihologilor pentru diminuarea stresului de la serviciu si ma bucur sa observ ca exista rezultate concrete.

Psiholog Gabriel Dinu

www.psihosolutii.ro

P.S.: Daca manifestati simptome ale stresului, accesati pagina de Contact a siteului si faceti o programare. Totodata, va puteti impartasi dificultatile pe forumul siteului.

Contact - Programari

Gabriel Dinu - 0724.306.188
gabriel.dinu@psihosolutii.ro

Roxana Niculescu - 0722.762.805
roxana.niculescu@psihosolutii.ro

Irina Paraschiv - 0744.239.470
irina.paraschiv@psihosolutii.ro

Mihaela Stinga (Iote) - 0760.737.493
mihaela.iote@psihosolutii.ro

Alexandra Pacurar - 0751.052.008
alexandra.pacurar@psihosolutii.ro

Sandra Voicu - 0729.007.831
sandra.voicu@psihosolutii.ro

Ioana Ionicioiu - 0746.211.896
ioana.ionicioiu@psihosolutii.ro

 

 

FacebookGabriel Dinu - Radio Lynx

" Desi nu stii, in tine este psihologul perfect!"

Gabriel Dinu

Gabriel Dinu - Realizator emisiunea 'Confidential'.

Vizualizare continut

Număr afişări conţinut : 2960684

Utilizatori online

Avem 15 vizitatori online

Intreaba un psiholog

Nume:
Email:
Intrebarea dvs.:
Introduceti codul de mai sus:

Cauta in site

Abonare newsletter

Despre mersul la psiholog

Ati apelat la serviciile unui psiholog?

Psihoterapia copilului

Rasplata si pedeapsa in educatia copilului

Sunt foarte multi factori importanti in educarea unui copil. Atentia si afectiunea pe care i-o acorda parintii sunt elemente esentiale pentru o buna dezvoltare emotionala a micutilor. Ar fi bine sa mai mentionam si existenta explicatiilor pe care le dam copiilor, cat si modalitatea prin care dam aceste explicatii.
[ citeste articolul complet ]

Psihoterapie de cuplu

Probleme cu erectia si ejacularea precoce

Cele mai multe probleme sexuale ale barbatilor sunt psihogene. Foarte putine au ca si cauza dereglari fiziologice autentice. Asa stand lucrurile, am decis sa detaliez in acest articol cauzele si mecanismele de functionare ale celor mai intalnite disfunctii sexuale la barbati.
Sa abordam mai intai problemele cu erectia. [citeste articolul complet]

Tulburari psihice

Depresia si cauzele ei

Din ce in ce mai multi oameni acuza aceasta tulburare psihica.
Depresia este o tulburare afectiva care are ca si trasatura specifica tristetea profunda, stare ce persista perioade indelungate.
Cea mai serioasa forma a acestei tulburari este depresia majora. 
[ citeste articolul complet ]

Copyright © 2009 - Psihosolutii.ro - S.C.P Niculescu & Dinu. Toate drepturle rezervate. Powered by Total Web Technologies.
  Google+