Depresia si cauzele ei

AddThis Social Bookmark Button

Din ce in ce mai multi oameni acuza aceasta tulburare psihica. Depresia este o tulburare afectiva care are ca si trasatura specifica tristetea profunda, stare ce persista perioade indelungate. Cea mai serioasa forma a acestei tulburari este depresia majora. Acest diagnostic se poate stabili cand 5 sau mai multe simptome au loc timp de minim 2 saptamani, dintre urmatoarele:


- dispozitie depresiva in cea mai mare parte a zilei, aproape in fiecare zi;
- diminuare marcata a interesului sau placerii pentru toate sau aproape toate activitatile, aproape in fiecare zi;
- pierdere semnificativa in greutate, desi nu tine dieta, sau luare in greutate;
- insomnie sau hipersomnie aproape in fiecare zi;
- agitatie sau lentoare psihomotorie aproape in fiecare zi;
- fatigabilitate sau lipsa de energie aproape in fiecare zi;
- sentimente de inutilitate sau de culpa excesiva;
- diminuarea capacitatii de a gandi sau de a se concentra, ori indecizie aproape in fiecare zi;
- ganduri recurente de moarte( nu doar teama de moarte), ideatie suicidara recurenta fara un plan anume, ori o tentative de suicid sau un plan anume pentru comiterea suicidului.

Exista si forme mai usoare de depresie, unde intensitatea sau durata simptomelor este mai mica.

Care sunt cauzele acestei tulburari?

In primul rand este nevoie de unul sau mai multe elemente declansatoare, cum ar fi pierderea cuiva drag, o despartire, un esec, o problema de sanatate, stres la serviciu etc.. Cum orice emotie are in spate( in constient sau in inconstient) o cognitie( un gand) sau o credinta, atunci, in momentul in care apar aceste stari neplacute este clar ca s-au activat astfel de ganduri. Gandurile sau credintele care provoaca stari depresive se numesc ganduri sau credinte irationale. Acestea sunt adevarata cauza a depresiei. Astfel se explica de ce oameni diferiti reactioneaza diferit in cazul aceleiasi probleme( pentru ca, la un nivel constient sau inconstient, gandesc diferit).

Sa va dau cateva exemple de ganduri irationale care pot provoca stari depresive: “ este ingrozitor si catastrofal ce mi se intampla!”, “ar trebui neaparat ca lumea sa fie mai buna cu mine si sa-mi fie mai usor in viata, altfel viata mea este insuportabila si ingrozitoare!”, “ sunt un ratat, un prost, nu sunt in stare de nimic!”, “ daca nu sunt perfect si nu ma place toata lumea, nu am nici o valoare!” etc. Sunt si alte modalitati de a gandi si credinte care pot duce la depresie.

Ce ar trebui sa faca o persoana care are astfel de simptome? In primul rand, daca acea persoana nu mai poate functiona din punct de vedere social si personal, macar la un minim acceptabil, este nevoie sa apeleze la un psihiatru, care ii va prescrie medicatie antidepresiva. Aceasta medicatie ii va diminua simptomele, astfel incat sa redevina cat de cat functionala. Cum medicatia nu are capacitatea de a schimba gandurile irationale constiente sau inconstiente ale unei persoane, urmatorul pas este apelarea la psihoterapie( daca simptomele nu sunt foarte puternice si persoana este cat de cat functionala, atunci poate apela din start la psiholog). Psihoterapia, in special cea cognitiv-comportamentala, ii arata acestei persoane cum functioneaza mintea si toate aceste simptome, apoi ii pune la dispozitie toate instrumentele necesare( reprezentate de tehnici specifice) unei restructurari cognitive, in sensul unei gandiri rationale. Un lucru foarte important care se intampla in terapie este aducerea in constient a tuturor gandurilor si credintelor irationale responsabile de simptome si, evident, dezbaterea acestora.

Cu respect!
Psihoterapeut Gabriel Dinu
www.psihosolutii.ro

P.S.: Daca echilibrul psihic va este tulburat, accesati pagina de Contact a siteului si faceti o programare. Psihoterapia se poate face si online, asa cum am scris AICI. Totodata, va puteti impartasi dificultatile pe forumul siteului, unde puteti afla si ce cred clientii nostri despre terapie.

Contact - Programari

Gabriel Dinu - 0724.306.188
gabriel.dinu@psihosolutii.ro

Roxana Niculescu - 0722.762.805
roxana.niculescu@psihosolutii.ro

Mihaela Stinga (Iote) - 0760.737.493
mihaela.iote@psihosolutii.ro

Ioana Ionicioiu - 0746.211.896
ioana.ionicioiu@psihosolutii.ro

Larisa Paul - 0737.039.446
larisa.paul@psihosolutii.ro

Sandra Voicu - 0729.007.831
sandra.voicu@psihosolutii.ro

Andreea Sandru - 0751.923.276
andreea.sandru@psihosolutii.ro

Raluca Listea - 0736.177.407
raluca.listea@psihosolutii.ro

Anca Nemteanu - 0744.583.945
anca.nemteanu@psihosolutii.ro
FacebookGabriel Dinu - Radio Lynx

" Desi nu stii, in tine este psihologul perfect!"

Gabriel Dinu

Gabriel Dinu - Realizator emisiunea 'Confidential'.

Vizualizare continut

Număr afişări conţinut : 3343077

Utilizatori online

Avem 6 vizitatori online

Intreaba un psiholog

Cauta in site

Abonare newsletter

Despre mersul la psiholog

Ati apelat la serviciile unui psiholog?

Psihoterapia copilului

Rasplata si pedeapsa in educatia copilului

Sunt foarte multi factori importanti in educarea unui copil. Atentia si afectiunea pe care i-o acorda parintii sunt elemente esentiale pentru o buna dezvoltare emotionala a micutilor. Ar fi bine sa mai mentionam si existenta explicatiilor pe care le dam copiilor, cat si modalitatea prin care dam aceste explicatii.
[ citeste articolul complet ]

Psihoterapie de cuplu

Probleme cu erectia si ejacularea precoce

Cele mai multe probleme sexuale ale barbatilor sunt psihogene. Foarte putine au ca si cauza dereglari fiziologice autentice. Asa stand lucrurile, am decis sa detaliez in acest articol cauzele si mecanismele de functionare ale celor mai intalnite disfunctii sexuale la barbati.
Sa abordam mai intai problemele cu erectia. [citeste articolul complet]

Tulburari psihice

Depresia si cauzele ei

Din ce in ce mai multi oameni acuza aceasta tulburare psihica.
Depresia este o tulburare afectiva care are ca si trasatura specifica tristetea profunda, stare ce persista perioade indelungate.
Cea mai serioasa forma a acestei tulburari este depresia majora. 
[ citeste articolul complet ]

Copyright © 2009 - Psihosolutii.ro - S.C.P Niculescu & Dinu. Toate drepturle rezervate. Powered by Total Web Technologies.
  Google+