Ticurile nervoase

AddThis Social Bookmark Button

Ticurile sunt spasme motorii rapide, stereotipe si recurente, aceastea pot consta  in clipit, grimase faciale, evazarea narilor, deschiderea gurii si pot fi insotite de diverse sunete (ticurile vocale includ grohaituri sau chiar diverse asocieri de cuvinte),  in general apar ca fenomene izolate si sunt asociate cu numeroase perturbari emotionale, tulburarile de dezvoltare  si in special cu fenomenele ipohondriace sau obsesionale si sunt mai frecvente la baieti, iar antecedentele familiale sunt obisnuite.

Manifestarea ticurilor de catre persoanele in cauza are legatura cu trairea unei stari tensionante, deranjante, adesea neconstientizate,si numai dupa realizarea ticului in mod repetat, individul experimenteaza o reducere a anxietatii sau a tensiunii sale.
Ticurile se exprima intaia oara in timpul unor situatii stresante in familie sau din cauza disconfortului produs de un mediu nou.
De obicei, au un efect minor asupra calitatii vietii unei persoane. Dar in alte cazuri, acestea se manifesta frecvent astfel ca determina perturbarea activitatilor zilnice, viata sociala.

Formele ticurilor
Ticurile  motorii simple includ clipitul, incretirea nasului, scuturarea capului, miscari ale gatului, ridicarea umerilor, grimase faciale, retractia abdomenului, aceastea manifestandu-se rapid.
Ticurile vocale simple obisnuite sunt sunete fara inteles, cum ar fi: tusea de curatire a gatului, haraiala, dresul vocii, tragerea nasului sau sasaiala, susuiala, fornaitul si inspiratul sau expiratul fortat de aer pe nas.
Ticurile motorii complexe includ gesturi motorii cum ar fi: saritul, atinsul, apasatul, mersul cu pasi de dans, contorsiunile faciale, mirosirea repetata a unui obiect, ghemuitul, mersul cu picioarele indoite, mersul inapoi, rasucitul din timpul mersului, luarea si mentinerea unor posturi inuzuale incluzand „ticurile distonice" cum ar fi tinerea gatului intr-o anumita pozitie rigida. Alte ticuri motorii complexe sunt: copropraxia - un tic brusc, similar unui gest vulgar, sexual sau obscen si fenomenele in oglinda, cum ar fi ecopraxia - imitarea spontana, involuntara a gesturilor cuiva. Aceste ticuri au o durata mai mare de manifestare in timp, ele pot dura cateva secunde sau chiar mai mult.
Ticurile vocale complexe  fac referire la vorbire si limbaj, ele incluzand pronuntarea brusca, spontana a unui singur cuvant sau a unei fraze, blocarea vorbirii, modificarile bruste si fara sens ale inaltimii vocii, accentului sau volumului vorbirii.
Exemple ale ticurilor vocale complexe sunt: coprolalia - repetitia unor cuvinte particulare si uneori utilizarea unor cuvinte socialmente inacceptabile, deseori obscene, palilalia - repetarea propriilor sunete sau cuvinte, ecolalia - repetarea ultimelor sunete, cuvinte sau fraze auzite. Coprolalia reprezinta pronuntarea brusca, inadecvata, a unor cuvinte sau fraze inacceptabile social şi poate include obscenitati ca si insulte cu specific etnic, rasial sau religios.

Sindromul Tourette
Este o afectiune neurologica si se manifesta prin combinarea ticurilor vocale (zgomote involuntare, tipete, dregeri ale glasului, ecolalie) cu ticurile motorii (miscari ale capului, ale umerilor, ale unui membru, grimase, clipiri ale ochilor, gesturi repetitive).  Aceasta forma severa de ticuri poate sa apara mai ales la copiii ale caror mame au consumat alcool sau cafeina ori au fost stresate in timpul sarcinii, manifestandu-se inaintea varstei de 18 ani.
O sustinere psihologica a pacientului si a familiei sale ajuta in abordarea problemelor sociale asociate sindromului Tourette.

Tratarea Ticurilor
Tratarea ticurilor  se face si in functie de severitatea afectiunii. In general medicii recomanda  psihoterapia cognitiv-comportamentala, aceasta forma de terapie ajuta clientii sa isi gestioneze simptomele, sa le reduca frecventa - contribuind astfel la imbunatatirea calitatii vietii.
Cel mai bun tratament il constituie exercitiile de relaxare, exercitiile fizice si meditatia care ajuta la diminuarea stresului in combinatie cu psihoterapia cognitiv-comportamantala.
Va doresc multa relaxare, voie buna iar in cazul in care ticurile nu se remit apelati cu incredere la psihoterapeut!

Cu drag,

Psiholog Roxana Patrascu
Tel.: 0736.632.545
E-mail: roxana.patrascu@psihosolutii.ro

Contact - Programari

Gabriel Dinu - 0724.306.188
gabriel.dinu@psihosolutii.ro

Roxana Niculescu - 0722.762.805
roxana.niculescu@psihosolutii.ro

Mihaela Stinga (Iote) - 0760.737.493
mihaela.iote@psihosolutii.ro

Ioana Ionicioiu - 0746.211.896
ioana.ionicioiu@psihosolutii.ro

Alexandra Pacurar - 0751.052.008
alexandra.pacurar@psihosolutii.ro

Sandra Voicu - 0729.007.831
sandra.voicu@psihosolutii.ro

Andreea Sandru - 0751.923.276
andreea.sandru@psihosolutii.ro

Raluca Listea - 0736.177.407
raluca.listea@psihosolutii.ro

Anca Nemteanu - 0744.583.945
anca.nemteanu@psihosolutii.ro

Larisa Paul - 0737.039.446
larisa.paul@psihosolutii.ro


FacebookGabriel Dinu - Radio Lynx

" Desi nu stii, in tine este psihologul perfect!"

Gabriel Dinu

Gabriel Dinu - Realizator emisiunea 'Confidential'.

Vizualizare continut

Număr afişări conţinut : 3242343

Utilizatori online

Avem 22 vizitatori online

Intreaba un psiholog

Cauta in site

Abonare newsletter

Despre mersul la psiholog

Ati apelat la serviciile unui psiholog?

Psihoterapia copilului

Rasplata si pedeapsa in educatia copilului

Sunt foarte multi factori importanti in educarea unui copil. Atentia si afectiunea pe care i-o acorda parintii sunt elemente esentiale pentru o buna dezvoltare emotionala a micutilor. Ar fi bine sa mai mentionam si existenta explicatiilor pe care le dam copiilor, cat si modalitatea prin care dam aceste explicatii.
[ citeste articolul complet ]

Psihoterapie de cuplu

Probleme cu erectia si ejacularea precoce

Cele mai multe probleme sexuale ale barbatilor sunt psihogene. Foarte putine au ca si cauza dereglari fiziologice autentice. Asa stand lucrurile, am decis sa detaliez in acest articol cauzele si mecanismele de functionare ale celor mai intalnite disfunctii sexuale la barbati.
Sa abordam mai intai problemele cu erectia. [citeste articolul complet]

Tulburari psihice

Depresia si cauzele ei

Din ce in ce mai multi oameni acuza aceasta tulburare psihica.
Depresia este o tulburare afectiva care are ca si trasatura specifica tristetea profunda, stare ce persista perioade indelungate.
Cea mai serioasa forma a acestei tulburari este depresia majora. 
[ citeste articolul complet ]

Copyright © 2009 - Psihosolutii.ro - S.C.P Niculescu & Dinu. Toate drepturle rezervate. Powered by Total Web Technologies.
  Google+