Distimia, o altfel de depresie

AddThis Social Bookmark Button

Se întâmplă uneori să traversăm perioade mai triste, fără chef de viaţă, fără a vedea rostul lucrurilor din jurul nostru şi fără a mai găsi plăcere în ce ne interesa odată. Simţim o depresie uşoară, cronicizată, care pare că nu se mai termină. Dacă suntem întrebaţi, nu ştim când a început dar ştim că a devenit parte din noi, un stil de a trăi viaţa.

Este vorba despre distimie, o tulburare afectivă care se manifestă printr-o dispoziţie depresivă ce apare frecvent, în majoritatea zilelor şi în cea mai mare parte a zilei, timp de cel puţin doi ani. Ea debutează insidios, avansând încet şi sigur astfel că foarte curând nu mai reuşim să diferenţiem funcţionarea normală de cea perturbată. Din acest motiv simptomele trec deseori neobservate permiţând tulburării să se instaleze progresiv fără a căuta ajutor.

Pe lângă pierderea generalizată a plăcerii şi a interesului pentru diverse activitaţi, tabloul clinic al tulburării distimice este completat şi de alte elemente cum ar fi: oboseala, energie scazută, tulburări alimentare (apetit scăzut sau mâncat excesiv), scăderea calitaţii somnului (insomnii, treziri dese, hipersomnie), stimă scăzută de sine, tulburări de concentrare sau dificultăţi în luarea deciziilor, deznădejde, autocritică exagerată, retragere socială şi adesea sentimente de vinovăţie. Nici copiii nu sunt ocoliţi de distimie. Pe lângă apatie şi scăderea rezultatelor şcolare, adesea ei devin iritabili şi dificili.

În multe cazuri, dacă nu este identificată la timp, distimia poate evolua în tulburări afective mai coplicate. Identificarea ei este greu de realizat datorită afectării lente, treptate a funcţionarii normale, schimbările nefiind vizibile de la început. Cum ştim că suferim de distimie? Dacă vom compara starea actuală cu perioadele de viaţă din trecut, vom observa că nu mai avem aşa mulţi prieteni, că ne autoevaluam negativ, că au dispărut multe din activităţile noastre, că nu mai avem încredere în propriile resurse şi că ne implicăm mai puţin în asumarea unor sarcini. De aceea este important să ne evaluăm starea din când în când şi să fim atenţi la observaţiile celor din jur.

Ce poţi face dacă te regăseşti în acest tablou al distimiei? În primul rand poţi căuta ajutor. Simplul fapt că ai înţeles că ceva nu e în ordine este un pas spre vindecare ce te va determina să faci ceva pentru a schimba lucrurile. Este foarte important să înţelegem bine faptul că emoţiile pe care le trăim nu sunt cauzate de evenimentele de viaţă ci de gândurile noastre, mai precis de modul în care interpretăm aceste evenimente. De aceea, cheia schimbării stă în restructurarea acestor moduri de interpretare, astfel încât să reuşim să vedem şi să gândim lucrurile în mod raţional. Făcând astfel, simtomele distimiei se vor reduce considerabil fiind mai uşor să ne recăpătăm viaţa de dinainte.

Psiholog Simona Chiriluţă

Contact - Programari

Gabriel Dinu - 0724.306.188
gabriel.dinu@psihosolutii.ro

Roxana Niculescu - 0722.762.805
roxana.niculescu@psihosolutii.ro

Mihaela Stinga (Iote) - 0760.737.493
mihaela.iote@psihosolutii.ro

Ioana Ionicioiu - 0746.211.896
ioana.ionicioiu@psihosolutii.ro

Larisa Paul - 0737.039.446
larisa.paul@psihosolutii.ro

Sandra Voicu - 0729.007.831
sandra.voicu@psihosolutii.ro

Andreea Sandru - 0751.923.276
andreea.sandru@psihosolutii.ro

Raluca Listea - 0736.177.407
raluca.listea@psihosolutii.ro

Anca Nemteanu - 0744.583.945
anca.nemteanu@psihosolutii.ro
FacebookGabriel Dinu - Radio Lynx

" Desi nu stii, in tine este psihologul perfect!"

Gabriel Dinu

Gabriel Dinu - Realizator emisiunea 'Confidential'.

Vizualizare continut

Număr afişări conţinut : 3291892

Utilizatori online

Avem 13 vizitatori online

Intreaba un psiholog

Cauta in site

Abonare newsletter

Despre mersul la psiholog

Ati apelat la serviciile unui psiholog?

Psihoterapia copilului

Rasplata si pedeapsa in educatia copilului

Sunt foarte multi factori importanti in educarea unui copil. Atentia si afectiunea pe care i-o acorda parintii sunt elemente esentiale pentru o buna dezvoltare emotionala a micutilor. Ar fi bine sa mai mentionam si existenta explicatiilor pe care le dam copiilor, cat si modalitatea prin care dam aceste explicatii.
[ citeste articolul complet ]

Psihoterapie de cuplu

Probleme cu erectia si ejacularea precoce

Cele mai multe probleme sexuale ale barbatilor sunt psihogene. Foarte putine au ca si cauza dereglari fiziologice autentice. Asa stand lucrurile, am decis sa detaliez in acest articol cauzele si mecanismele de functionare ale celor mai intalnite disfunctii sexuale la barbati.
Sa abordam mai intai problemele cu erectia. [citeste articolul complet]

Tulburari psihice

Depresia si cauzele ei

Din ce in ce mai multi oameni acuza aceasta tulburare psihica.
Depresia este o tulburare afectiva care are ca si trasatura specifica tristetea profunda, stare ce persista perioade indelungate.
Cea mai serioasa forma a acestei tulburari este depresia majora. 
[ citeste articolul complet ]

Copyright © 2009 - Psihosolutii.ro - S.C.P Niculescu & Dinu. Toate drepturle rezervate. Powered by Total Web Technologies.
  Google+