Tulburarea de Personalitate Borderline

AddThis Social Bookmark Button

Ce este Tulburarea de personalitate?
Una dintre numeroasele definiţii acordate tulburării de personalitate este: „Ansamblu caracteristic şi persistent de trăsături, predominant cognitive, dispoziţionale şi relaţionale, ilustrate printr-un comportament care deviază în mod evident şi invalidant de la expectaţiile faţă de persoana respectivă şi de la normele grupului său social.”
De obicei, trasaturile care alcatuiesc tulburările de personalitate incep sa se schiteze in copilărie, se cristalizează la adolescenţă şi însoţesc persoana respectivă pe tot parcursul vietii sale.

Ce este Tulburarea de personalitate Borderline?

Tulburarea de personalitate Borderline este ilustrată printr-un „pattern pervaziv de instabilitate a relaţiilor interpersonale, a imaginii de sine, a afectelor şi o impulsivitate accentuată, care începe precoce în perioada adultă şi este prezenta într-o varietate de contexte”. (DSM-IV)
Aceasta inseamna o gama larga de trairi, emotii si comportamente care sunt caracterizate prin instabilitate in relatiile interpersonale (atat cele sociale cat si cele de cuplu), instabilitate a imaginii despre sine. Persoana care manifesta astfel de trasaturi are o impulsivitate mare care incepe in perioada tanara si se manifesta in numeroase contexte din viata sa.

Cum se manifestă Tulburarea de personalitate Borderline?
Persoanele care suferă de tulburare de personalitate borderline:
1. fac eforturi disperate pentru a evita abandonul real sau imaginar. Ei pot crede că  „abandonarea” percepută de ei implică faptul că sunt „răi”, astfel incat eforturile pe care le fac pentru a evita abadonul pot insemna chiar comportamente care sa atraga atentia si sustinerea, afectiunea celorlalti. Aceasta frica de abandon este legata de o intoleranta de a fi singuri şi de nevoia de a fi apreciati si de a avea alţi oameni cu ei. Eforturile lor disperate de a evita abandonarea pot include comportamente impulsive.
2. au un pattern de relaţii interpersonale instabile şi intense. Acest lucru inseamna ca pot idealiza potenţialii tutori sau iubiţi de la prima întâlnire. Le cer acestor parteneri să petreacă foarte mult timp împreună şi divulgă chiar şi cele mai intime detalii încă de la începutul relaţiei. Aceste persoane sunt înclinate spre schimbări bruşte şi dramatice în opiniile si comportamentele lor despre alţii, care în cel mai scurt timp pot fi iubiţi cu multă pasiune sau urâţi cu patimă.
3. perturbare de identitate: imagine de sine sau conştiinţă de sine marcat şi persistent instabilă.  Aceste persoane isi schimba in general foarte des opinia in legatura cu cariera pe care o vor urma, identitatea sexuala, valorile sau  grupurile de prieteni pe care le frecventeaza.
4. impulsivitate în cel puţin două domenii care sunt potenţial autoprejudiciante (de ex., cheltuieli, sex, abuz de o substanţă, condus imprudent, mâncat compulsiv). Persoanele cu aceste trasaturi de personalitate au un apetit pentru jocuri de noroc, pot cheltui banii in mod iresponsabil. De asemenea, pot manifesta comportamente de mancat compulsiv, pot abuza de substante sau se pot angaja in situatii sexuale potential periculoase.
5. comportament, gesturi sau ameninţări recurente de suicid ori comportament automutilant. Gesturile automutilante (de ex. tăiatul sau arsul), ameninţările şi tentativele de suicid sunt destul frecvente la persoanele cu aceste trasaturi accentuate de personalitate.
6. instabilitate afectivă datorită unei reactivităţi marcate a dispoziţiei (de ex., disforie episodică intensă, iritabilitate sau anxietate durând de regulă câteva ore şi numai rareori mai mult de câteva zile). In general aceste persoane au unele perioade in care se simt foarte disforice. Aceasta stare este intrerupta de perioade in care pot simti stari de manie, panica sau disperare. Acestea din urma pot dura de regula cateva ore si destul de rar zile.
7. sentimentul cronic de gol/vid. Se plictisesc uşor şi sunt constant în căutarea a ceva de făcut.
Totodată, indivizii cu trasaturi sin spectrul borderline, pot descrie senzaţia lor permanentă internă, ca fiind „un gol interior”, se simt ca o „carcasa goala”. Se simt des neînţeleşi de nimeni şi au de cele mai multe ori convingerea că vor fi întodeauna singuri.

Ce pot sa fac?
Avand in vedere natura cronica si intensitatea acestor trasaturi, se recomanda ca persoanele cu tulburare de personalitate borderline sa parcurga pasii psihoterapiei individuale.
Mai mult, studiile recente au aratat faptul ca si terapia cognitiv comportamentala de grup are efecte foarte bune asupra ameliorarii simptomelor din acest tip de tulburare, dar numai daca este insotita de psihoterapie individuala.
In psihoterapia cognitiv comportamentala adresata acestui tip de tulburare, psihoterapeutul ii va ajuta pe clienti sa isi inteleaga emotiile puternice prin care trec, prin identificarea schemelor si modalitatilor irationale de a gandi, modalitati acumulate din timpul experientelor timpurii. Apoi, impreuna cu clientii, vor gasi modalitati eficiente de a raspunde acestor modalitati irationale de a gandi, astfel incat calitatea vietii acestora sa fie mult imbunatatita.
Este important de stiut ca psihoterapia cognitiv comportamentala a raportat rezultate foarte bune in tratarea si ameliorarea simptomelor caracteristice acestei tulburari de personalitate.
Apeleaza cu incredere la un psihoterapeut daca te confrunti cu astfel de stari dificile!

Psiholog Irina Paraschiv

 

Contact - Programari

Gabriel Dinu - 0724.306.188
gabriel.dinu@psihosolutii.ro

Roxana Niculescu - 0722.762.805
roxana.niculescu@psihosolutii.ro

Mihaela Stinga (Iote) - 0760.737.493
mihaela.iote@psihosolutii.ro

Ioana Ionicioiu - 0746.211.896
ioana.ionicioiu@psihosolutii.ro

Larisa Paul - 0737.039.446
larisa.paul@psihosolutii.ro

Sandra Voicu - 0729.007.831
sandra.voicu@psihosolutii.ro

Andreea Sandru - 0751.923.276
andreea.sandru@psihosolutii.ro

Raluca Listea - 0736.177.407
raluca.listea@psihosolutii.ro

Anca Nemteanu - 0744.583.945
anca.nemteanu@psihosolutii.ro
FacebookGabriel Dinu - Radio Lynx

" Desi nu stii, in tine este psihologul perfect!"

Gabriel Dinu

Gabriel Dinu - Realizator emisiunea 'Confidential'.

Vizualizare continut

Număr afişări conţinut : 3291920

Utilizatori online

Avem 23 vizitatori online

Intreaba un psiholog

Cauta in site

Abonare newsletter

Despre mersul la psiholog

Ati apelat la serviciile unui psiholog?

Psihoterapia copilului

Rasplata si pedeapsa in educatia copilului

Sunt foarte multi factori importanti in educarea unui copil. Atentia si afectiunea pe care i-o acorda parintii sunt elemente esentiale pentru o buna dezvoltare emotionala a micutilor. Ar fi bine sa mai mentionam si existenta explicatiilor pe care le dam copiilor, cat si modalitatea prin care dam aceste explicatii.
[ citeste articolul complet ]

Psihoterapie de cuplu

Probleme cu erectia si ejacularea precoce

Cele mai multe probleme sexuale ale barbatilor sunt psihogene. Foarte putine au ca si cauza dereglari fiziologice autentice. Asa stand lucrurile, am decis sa detaliez in acest articol cauzele si mecanismele de functionare ale celor mai intalnite disfunctii sexuale la barbati.
Sa abordam mai intai problemele cu erectia. [citeste articolul complet]

Tulburari psihice

Depresia si cauzele ei

Din ce in ce mai multi oameni acuza aceasta tulburare psihica.
Depresia este o tulburare afectiva care are ca si trasatura specifica tristetea profunda, stare ce persista perioade indelungate.
Cea mai serioasa forma a acestei tulburari este depresia majora. 
[ citeste articolul complet ]

Copyright © 2009 - Psihosolutii.ro - S.C.P Niculescu & Dinu. Toate drepturle rezervate. Powered by Total Web Technologies.
  Google+