Tulburarea de Personalitate Histrionica (teatralismul)

AddThis Social Bookmark Button

Ce este Tulburarea de personalitate?
O tulburare de personalitate a fost definita ca: „Ansamblu caracteristic şi persistent de trăsături, predominant cognitive, dispoziţionale şi relaţionale, ilustrate printr-un comportament care deviază în mod evident şi invalidant de la expectaţiile faţă de persoana respectivă şi de la normele grupului său social.”

De obicei, trasaturile care alcatuiesc tulburările de personalitate incep sa se schiteze in copilărie, se cristalizează la adolescenţă şi însoţesc persoana respectivă pe tot parcursul vietii sale.

Ce este Tulburarea de personalitate Histrionică?
Tulburarea de personalitate Histrionică este o tulburare de personalitate care se manifesta prin faptul ca persoana este excesiv de extraverta, iubeste sa fie in mijlocul oamenilor, in centrul atentiei, si este in general destul de instabila din punct de vedere al dispozitiei sale. Mai mult, vom observa cum aceste persoane sunt foarte demonstrative, ca si cum ar juca un rol. Cu alte cuvinte Tulburarea de personalitate Histrionică este caracterizată printr-un „pattern pervasiv de emoţionalitate excesivă şi de căutare a atenţiei din partea celorlalţi”, conform Manual de diagnostic si statistica a tulburarilor mentale.

Debut
La fel ca in cazul altor tulburari de personalitate, debutul tulburarii histrionice se afla undeva la varsta adolescentei sau in perioada de varsta adulta tanara.

Cum se manifestă  Tulburarea de personalitate Histrionică?
Persoana care are tulburarea de personalitate Histrionică:

- este incomodată în situaţiile în care nu se află în centrul atenţiei. Indivizii cu tulburare de personalitate histrionică, de cele mai multe ori, în mod activ şi dramatic, isi doresc să tragă atenţia celoralti asupra lor şi, de multe ori in prima parte a interactiunii, pot încânta pe celelalte persoane noi prin entuziasmul, deschiderea lor de a comunica si crea relatii noi sau prin tendinţa spre flirt.  Aceste atribute devin din ce in ce mai neconvingătoare însă, pe măsură ce trece timpul, personele cu astfel de tulburare continuă să ceară din ce in ce mai multa atentie. Aceste persoane sunt de obicei „sufletul petrecerii”. Dacă nu sunt centrul atenţiei, ei fac ceva de efect (de ex. inventează întâmplări, creează scene) pentru a atrage centrul atenţiei asupra lor. Această nevoie de atentie este evidentă şi faţă de persoanele pe care le consideră importante, de ex. un doctor, psiholog, etc. (de ex. flatare, oferire de cadouri, descrieri dramatice ale simptomatologiei, care sunt înlocuite cu simptome noi la fiecare vizită).

- interacţiunea cu alţii este caracterizată adesea printr-un comportament seducător sau provocator sexual inadecvat. Comportamentul provocator sau seducător sexual al persoanei cu această tulburare, nu este indreptat numai spre persoanele faţă de care individul are un interes sexual sau romantic, ci se manifesta într-o gamă largă de relaţii sociale, ocupaţionale şi profesionale, depăşind ceea ce este adecvat contextului social.

-prezintă o schimbare rapidă şi o expresie superficială a emoţiilor. Persoana în cauză poate trece de la o stare afectivă negativă la una polar opusa, pozitiva. Asemenea unui copil, această persoană râde „cu lacrimile pe obraz”.

- uzează în mod constant de aspectul fizic pentru a atrage atenţia asupra sa. Aceste persoane se preocupa foarte mult de impresia pe care o fac asupra altora, de aspectul lor şi cheltuie foarte mult timp, energie şi bani pe îmbrăcăminte şi pentru a se face cât mai atrăgători. Sunt in permanenta cautare de complimente referitoare la aspectul lor şi pot fi uşor şi excesiv de deranjaţi de un comentariu critic în legătură cu aspectul lor ori de o fotografie pe care o consideră defavorabilă.

- are un stil de a vorbi extrem de impresionistic şi lipsit de detalii. Aceste persoane au tendinta de a-si exprima opiniile ferme cu dramatism, insa parerile subiacente care sustin aceste pareri sunt de cele mai multe ori vagi, difuze, fara fapte care sa le sustina. De exemplu, persoana în cauză poate să spună că o anumită persoană este o fiinţă umană minunată, însă nu este capabila să ofere nici un exemplu de calităţi bune pentru a susţine această opinie.

- manifestă autodramatizare, teatralism, şi o expresie exagerată a emoţiilor. Aceste persoane îşi manifesta intr-un  mod exagerat emotiile in public, punandu-si uneori familia si prietenii in anumite dificultati. (de ex., îmbrăţişarea cunoştinţelor cu o ardoare excesivă, plângând necontrolat în ocazii sentimentale minore sau având accese de furie.) Emoţiile lor însă, par adesea a apărea şi dispărea prea repede pentru a fi resimţite profund, ceea ce poate face pe ceilalţi să acuze individul de falsificarea acestor emoţii.

- este o persoană sugestionabilă, adică, uşor de influenţat de alţii sau de circumstanţe. Opiniile şi sentimentele acestor persoane sunt uşor de influenţat de alţii şi de capriciile de moment. Aceste persoane isi pot pune multa incredere, în special în persoanele extrem de autoritare pe care ei îi văd ca putand sa le rezolve magic problemele. Sunt foarte refractari în a se angaja în activităţi noi ori în a-şi asuma riscuri personale, deoarece acestea se pot demonstra a fi incomode. Au tendinţa de a acţiona pe bază de supoziţii şi de adopta convingeri în mod precipitat.

- consideră relaţiile a fi mai intime decât sunt în realitate. Aceasta trasatura face ca persoanele cu tulburare histrionica sa prezinte aproape fiecare cunostinta relativ noua ca fiind extrem de apropiata („Scumpul/ Scumpa mea”). Mai mult, se pot adresa medicilor sau persoanelor cu autoritate pe numele mic.

Evoluţie
La fel ca alte tulburări de personalitate, tulburarea histrionică se estompează cu vârsta. Totodată, aceste trasaturi care compun spectrul tulburarii histrionice se reduc numeric, evantaiul manifestarilor îngustându-se treptat, reducându-se la căutarea de senzaţii şi conduite specifice.

Ce pot sa fac?
Este important de stiut ca persoanele cu trasaturi de personalitate histrionica sau chiar cu tulburare de personalitate histrionica se pot adresa unui psihoterapeut de cele mai multe ori atunci cand comportamentul lor ajunge sa interfereze cu calitatea vietii.
Psihoterapia cognitiv comportamentala individuala este recomandata si studiile arata ca rezultatele obtinute sunt bune, insa durata acesteia este destul de mare, mergand de la 8 luni pana la o perioada nedeterminata.

Psiholog Irina Paraschiv

Contact - Programari

Gabriel Dinu - 0724.306.188
gabriel.dinu@psihosolutii.ro

Roxana Niculescu - 0722.762.805
roxana.niculescu@psihosolutii.ro

Mihaela Stinga (Iote) - 0760.737.493
mihaela.iote@psihosolutii.ro

Ioana Ionicioiu - 0746.211.896
ioana.ionicioiu@psihosolutii.ro

Larisa Paul - 0737.039.446
larisa.paul@psihosolutii.ro

Sandra Voicu - 0729.007.831
sandra.voicu@psihosolutii.ro

Andreea Sandru - 0751.923.276
andreea.sandru@psihosolutii.ro

Raluca Listea - 0736.177.407
raluca.listea@psihosolutii.ro

Anca Nemteanu - 0744.583.945
anca.nemteanu@psihosolutii.ro
FacebookGabriel Dinu - Radio Lynx

" Desi nu stii, in tine este psihologul perfect!"

Gabriel Dinu

Gabriel Dinu - Realizator emisiunea 'Confidential'.

Vizualizare continut

Număr afişări conţinut : 3291903

Utilizatori online

Avem 15 vizitatori online

Intreaba un psiholog

Cauta in site

Abonare newsletter

Despre mersul la psiholog

Ati apelat la serviciile unui psiholog?

Psihoterapia copilului

Rasplata si pedeapsa in educatia copilului

Sunt foarte multi factori importanti in educarea unui copil. Atentia si afectiunea pe care i-o acorda parintii sunt elemente esentiale pentru o buna dezvoltare emotionala a micutilor. Ar fi bine sa mai mentionam si existenta explicatiilor pe care le dam copiilor, cat si modalitatea prin care dam aceste explicatii.
[ citeste articolul complet ]

Psihoterapie de cuplu

Probleme cu erectia si ejacularea precoce

Cele mai multe probleme sexuale ale barbatilor sunt psihogene. Foarte putine au ca si cauza dereglari fiziologice autentice. Asa stand lucrurile, am decis sa detaliez in acest articol cauzele si mecanismele de functionare ale celor mai intalnite disfunctii sexuale la barbati.
Sa abordam mai intai problemele cu erectia. [citeste articolul complet]

Tulburari psihice

Depresia si cauzele ei

Din ce in ce mai multi oameni acuza aceasta tulburare psihica.
Depresia este o tulburare afectiva care are ca si trasatura specifica tristetea profunda, stare ce persista perioade indelungate.
Cea mai serioasa forma a acestei tulburari este depresia majora. 
[ citeste articolul complet ]

Copyright © 2009 - Psihosolutii.ro - S.C.P Niculescu & Dinu. Toate drepturle rezervate. Powered by Total Web Technologies.
  Google+